Loutkar.online

psl: Koutek SAL

Rada SAL

9. dubna se v Praze na svém řádném zasedání sešla Rada SAL. Jejím hlavním úkolem bylo vyhodnocení činnosti Skupiny v uplynulém období a příprava realizace úkolů v I. pololetí 2011. Především byly zhodnoceny oblastní výběrové přehlídky na 60. LCH. SAL se podílela na dvou akcích, jimiž byly 36. festival pražských amatérských loutkářů a přehlídka v Lounech. Dále bylo s uspokojením konstatováno, že již započaly práce na přípravě 2. dílu padesátiletých souborů, který naváže na 1. díl, který vyšel v roce 1983. Souborům, které dosáhly uvedeného počtu let, byly již zaslány dopisy a dotazníky, které jsou pro zpracování publikace nezbytné. Současně SAL se obrátila také na soubory z 1. dílu, jimž bude také věnována pozornost, zda stále pracují. SAL se obrací na všechny soubory, které dosud příslušné materiály neobdržely, aby se ozvaly, neboť publikované informace o nich mohou výrazně přispět k dokumentaci loutkového divadla v Česku.

Oblastní přehlídky

V Jiskře, v Divadle Karla Hackera proběhl ve dne 25. – 27. března 36. ročník přehlídky souborů z Prahy a Středních Čech. Vystoupil na něm rekordní počet souborů – 10. Šest bylo z Prahy a 4 ze Středočeského kraje. V Lounech 26. března proběhla další přehlídka, na níž vystoupily 4 severočeské soubory.

Přehlídka individuálních výstupů s loutkou

Vedení SAL schválilo pravidla jubilejního 10. ročníku přehlídky, která budou vyhlášena na letošních LCH. Proti předchozím doznávají několika změn, které doporučily spolupracující instituce (Českomoravská rada SKM, redakce Loutkáře, divadlo S+H, Naivní divadlo Liberec, 8. městská část Prahy; dále se k nim připojila NIPOS ARTAMA, České středisko UNIMA, Občanské sdružení DILIA a Umělecká výroba Mašek Znojmo). Po vyhlášení pravidel přehlídky, bude SAL přijímat přihlášky do konce roku 2011 s tím, že oblastní výběrová kola se budou konat v dubnu a květnu 2012 a finále bude na 61. Loutkářské Chrudimi 2012.

Rolnička

V únoru vyšlo 4. číslo zpravodaje SAL Rolnička datované ještě do roku 2010. Vedle zpráv o činnosti zájmové organizace přináší kromě jiného článek k výročí Říše loutek v roce 2010, vzpomínku na zemřelého loutkáře MUDr. Miloše Blahu z Třebíče a statistiku o činnosti členských souborů.

Spojáček Liberec

Novým členským souborem SAL se od roku 2011 stal vyspělý soubor loutkářů Spojáček Liberec, který je díky svým inscenacím dobře znám z oblastních přehlídek, a také z Chrudimi. Vedení SAL věří, že soubor bude oporou SAL SČDO.

Muzeum Marionet

Návštěvníci krásného Českého Krumlova mohou navštívit zajímavou expozici loutek v bývalém kostele sv. Jošta, kde se na druhé nejstarší půdě ve městě seznámí s celou řadou loutek našich předních výtvarníků, např. Bohumíra Koubka, Aloise Tománka, i lidových loutkářů ze sbírky Ing. Jiřího Vorla včetně dekorací a opon. Součástí Muzea, jehož zřizovatelem je Národní divadlo marionet a Mezinárodní divadelní festival Miraculum, je rovněž prodejní galerie.

Loutkář 3/2011, p. 114.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.