Loutkar.online

Sato, Tatsuo; Onagi, Tamiko: Japonské zemětřesení a tsunami

Od loutkářů a divadelníků celého světa k nám došlo mnoho vyjádření soucitu i dotazů o zemětřesení a tsunami v Japonsku.

Především chci oznámit, že členové tokijského Puku jsou všichni živi a zdrávi. Několik z nich ale musí navštívit svou rodinu a příbuzné v oblastech, které katastrofa zasáhla.

Škody, které tsunami způsobila, byly neuvěřitelné. Tato tragédie nemá v našich dějinách obdoby. A jako by to nestačilo, přidala se ještě jaderná krize ve Fukušimě (asi 200 kilometrů od Tokia), kterou tsunami způsobila. Obyvatelé v okruhu 30 kilometrů byli evakuováni. Ti, které katastrofa postihla, jsou teď v opravdu nesmírně těžké situaci.

Komunikace s postiženou oblastí je velmi obtížná. Většina lidí nemá jak se se zbytkem země spojit a služby, které takovou možnost poskytují, jako například mobilní sítě, jsou často přetížené. V současnosti se stále ještě celá řada lidí neměla možnost spojit se svými blízkými a často ani neví, zda jsou naživu. Bylo nám proto doporučeno, abychom nevyužívali žádné komunikační kanály, pokud to nebude nezbytně nutné. Takže musíme čekat. Proto nemůžeme odpovídat na vaše starostlivé dotazy o loutkářích z oblasti Tohoku.

Incident v jaderné elektrárně Fukušima způsobuje nedostatky elektřiny nejen pro Tokio, ale i pro jeho širší okolí. S tím se vypořádáváme tak, že jsou rušeny vlaky, elektřina je pravidelně odpojována a tak dále. To, jaká budou mít tato opatření dopad na společnost, zjistíme až časem. Pro teď musíme hlavně pokračovat a nepřestávat v práci.

Věřím, že naší prioritou je obnovit oblast, kterou katastrofa zasáhla. Proto musíme spolupracovat a soustředit veškerou svou sílu, zdroje i vědomosti na tento úkol, a to nejen v Japonsku, ale i ve zbytku světa.

Posláním nadace Puk je hrát loutkové divadlo pro radost a štěstí lidí celého světa, a to nás provede i touto těžkou, náročnou dobou. Znovu jsme si uvědomili, že naším cílem je hrát dobré loutkové divadlo pro naši společnost.

Chci vám moc poděkovat za obavy, které jste vyjádřili, i za váš nesmírně vřelý soucit, solidaritu a přátelství.

Loutkář 2/2011, p. 60.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.