Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Milí čtenáři,

číslo, které právě máte v ruce, má svůj zvláštní příběh. Všechno začalo v r. 2008, kdy jsme se na Skupově Plzni potkaly s redaktorkou německého odborného časopisu Double Anke Meyer. Vzájemně jsme litovaly, že o tom, co se v německém i českém loutkovém divadle děje, víme v posledních letech velmi málo. Jako bychom se po otevření hranic v r. 1990 vzájemně ztratili. Zní to paradoxně, protože se dal očekávat pravý opak, ale asi jsme všichni byli příliš pohrouženi do vlastních starostí. Návrh na konkrétní spolupráci přišel v r. 2009 z německé strany a výsledkem bylo “české číslo” časopisu Double (2/2009). Pak už byla řada na nás, a tak začalo vznikat tematické číslo Loutkové divadlo – Figurentheater v Německu. Letos v květnu jsme se s redakcí časopisu Double domluvili na konkrétních materiálech a ještě před prázdninami jsme do redakce dostali pět zajímavých článků a spoustu fotografií. Doufám, že pro vás jejich obsah bude zajímavý i překvapivý. Máme totiž mnoho společného – nejen řadu problémů a hledání v oblasti současného loutkového divadla, ale i zavazující historii vzájemných inspirujících kontaktů.

Loutkář č. 5/2010 není věnován jen německému loutkovému divadlu – v tomto “mezinárodním čísle” najdete impulzy z Polska, Maďarska i Španělska. Stranou nezůstalo ani loutkové divadlo české. Najdete zde podrobnou analýzu současné situace v českém amatérském loutkovém divadle a mimořádný prostor je věnován Přeletu nad loutkářským hnízdem (2005–2009). Tato oborová přehlídka slaví letos dvacet let od svého vzniku a posledními pěti ročníky se můžete projít v přehledu repertoáru i řadě fotografií.

Loutkář 5/2010 vznikl v kooperaci s redakcí časopisu Double za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti.

Poděkování patří nejen redakci časopisu Double, ale jmenovitě Anke Meyer za kolegiální pomoc a pochopení při realizaci tohoto projektu.

Loutkář 5/2010, p. .

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.