Loutkar.online

Němečková, Lucie: Tichý jelen a Dva na Reunionu

V dubnu, kdy Evropu paralyzoval dým z islandské sopky, přiváděl Tichý jelen a Dva k výbuchům smíchu a salvám potlesků kreolské a francouzské diváky na Reunionu, vulkány prošpikovaném ostrově v Indickém oceánu patřícím Francii. Jako první a jediní čeští divadelníci byli totiž Jirka Jelínek, Jitka Tichá, Bára a Honza Kratochvílovi spolu s pisatelkou tohoto textu pozváni na 3.ročník divadelního festivalu Kom i di do Saint Joseph na jihu ostrova.

Tady i v sousedním městečku Petit ile sehráli celkem sedm představení, a to v Čechách oceněnou komickou adaptaci Shakespearovy tragédie Richard 3. Pro reunionské děti speciálně připravili kabaret složený z krátkých scének a improvizací Jiřího Jelínka, někdejšího hitu Dna – pohádky Oslík a písniček ode Dna i od Dvou, kteří svým koncertem písní neexistujících národů také celý festival zahájili i zakončili.

Kromě Čechů na Reunion dorazila také výprava asi padesáti Francouzů z různých divadelních skupin z Metropole přivážejících nový cirkus i kabaret, one man show či klasickou činohru. V programu se představily také některé reunionské divadelní skupiny, včetně jednoho z nejlepších loutkových divadel na ostrově, Compagnie des Alberts. Jejich inscenace Sakura, propojující loutky s živými herci a videem, lehce šokovala otevřenou zpovědí patnáctileté Sáry, která je natolik znechucena svými rodiči, že spřádá různé sebevražedné plány.

Ve francouzsko-reunionské konkurenci se Češi rozhodně neztratili a patřili k miláčkům duhového publika všech věkových kategorií, a to i navzdory předchozím varováním, že místní Kreolany divadlo “evropského” střihu moc nebaví. Tichému jelenovi i Dvěma však rozuměli. Natolik, že je pozvali příští rok zas.

Loutkář 3/2010, p. 140.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.