Loutkar.online

Šefrnová, Blanka: 44. Třebíčské loutkářské jaro

proběhlo během jednoho dne, 27. března a při účasti sedmi souborů a osmi inscenací se to taktak stihlo. Do Národního domu se přišlo podívat 442 platících diváků a to prosím připočtěte herce ze souborů a máte dva na střídačku našlapané sály. Tato přehlídka, i když v Třebíči, hostila z kraje Vysočina jen jeden soubor, čtyři další byly z brněnského kraje a dva ze zlínského. Užili jsme si také široké spektrum vyjádření se loutkovým divadlem. Viděli jsme miniaturní divadlo jednoho herce, představení hrané úplně malými dětmi, klasické marionetové a maňáskové divadlo a vedle toho mladé experimentální divadlo ze ZUŠ s obrovskými plošnými loutkami, prostě od všeho trošku.

S loutkářským uměním v pravém slova smyslu jsme se asi nepotkali, ale s velmi sympatickými lidmi a zaujatými loutkáři ano. Například představení Povídání o pejskovi a kočičce kroměřížské Říše loutek bylo radostné a dobře zvládnuté hlavně na poli loutkohereckém. A tak získalo nominaci na národní festival v Chrudimi. Doufejme, že i tam potěší děti, stejně tak jako v Třebíči. Taky pan Petr Moudrý z Kyjova nás pobavil svou japonskou pohádkou, minimalisticky hranou na pozadí krásné autentické hudby. Tady bych se chtěla zastavit: škoda, že živou hudbu jsme na přehlídce slyšeli málo. Největší, i když drobnou a vtipnou roli hrála v představení O krtečkovi…, kde mladík, markýrující hru na mandolínu, byl dabován za paravánem znějící elektrickou kytarou. Tohle hudební napětí řeklo o hře skoro vše. Výtvarně zajímavý a působivý byl pokus divadla dětí Loutkino Brno. Jmenoval se MimoZoo 2 a byl opravdu druhým pokračováním divadelního sci-fi seriálu, který vymýšlejí děti na jedné brněnské základní škole. Je to živě odpoutaná tvorba, která bude možná jednou opravdovým divadlem. Nakonec, snad o těch nejmenších. Přijeli z Blučiny a zahráli pohádku Míček Flíček Jana Malíka. Tato hra svou transparentností, jasně ohraničenými situacemi a vazbou na známé národní pohádky malým hercům velmi sluší. Což jsme v Třebíči mohli spatřit.

Doufejme, že příští přehlídka, už pětačtyřicátá, proběhne v tomtéž klidu a míru a opět ve starém Národním domě, jehož tajemné labyrinty jsou s loutkovým divadlem dávno spřáteleny.

Loutkář 3/2010, p. 132.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.