Loutkar.online

Eliášková, Věra: Smolíček Pacholíček v Lampionu

“Stalo se módou sezóny,” že se přešívají a aktualizují staré, klasické pohádky. Nedávno náš film s podobným postupem zaznamenal velký úspěch. Režisérka Mária Procházková se svým druhým celovečerním filmem Kdopak by se vlka bál, který vznikl na půdorysu Červené Karkulky, byl velmi příznivě přijat na festivalu v Berlíně.

Předem musím říct, že je mi tenhle trend sympatický. Staré pohádky se dnes aktualizují tak, že se neobracejí naruby, abychom se dosyta zasmáli svým zpozdilým předkům, kteří neznali telefon a televizi, ale tvůrci v nich hledají inspiraci, odkrývajíce skryté, zasuté významy. Staré pohádky plné symbolů a archetypálních konotací velmi dobře obstojí v moderním převyprávění, když se s nimi zachází citlivě, nejenže se nerozpadnou na levnou taškařici, ale naopak náš myšlenkově a duchovně chudý svět obohatí.

Něco v tom smyslu se přihodilo při poslední premiéře kladenského Lampionu. Režisér Jiří Ondra převyprávěl klasickou pohádku O Smolíčkovi Pacholíčkovi takovým způsobem, že se v ní mohou poznat nejen děti, ale i tátové.

Táta je v současném světě ohrožený druh. Děti většinou vyrůstají s matkami a táta je buď zapuzen, nebo se někde toulá.

Tady je táta jelen, který naopak sám vychovává malého Smolíčka a jeho výchova – soudě z chování malého – zdá se velmi dobrá. Smolíček ho oddaně miluje, a ač bývá celé dny doma sám, přece se otcovými příkazy řídí. Jejich domácnost je pojednána trochu jako rodinná firma. Na polštáři, na dece, všude je logo “jelena”. Dokonce i na portálech a na zvonku, je napsáno: Jelen. Zdá se, že dnes je třeba rodinné hnízdo budovat na pevných základech, téměř jako opevnění. Všude, jako v dobré firmě, je třeba upomínat na rodinnou identitu. Nebezpečný svět, který vládne kolem a v němž panují Jezinky a podobné nebezpečné, blíže neidentifikovatelné elementy, je skutečně nepřátelský a je třeba se před ním chránit. Les obklopující rodinné sídlo zná Jelen dobře, vždyť je to místo jeho pracovních aktivit. Však také, když odchází do práce, nasazuje si pracovní parohy. A přece je les stejně zahrnut do onoho nebezpečného vnějšího světa.

Hra je napsaná jako muzikál (hudba David Hlaváč) a i když texty písní (Jiří Ondra), podobně jako hudba inklinují k řadě legrácek a lehkých parodií, tyhle tendence nakonec nepřeváží nad smyslem celé inscenace, který je docela vážný.

Scéna Kateřiny Kroupové je funkční, požadavky režiséra jsou v ní čitelné na první pohled, ale nijak jeho hlas nepřehluší. Les kolem jelení domácnosti je, aspoň doufám, český.

Proto – a to je jedna z mála výtek – mi vadilo, že lesní průvodce, kteří komentují celou inscenaci, pojednala výtvarnice jako podivné papoušky, kteří patří do onoho proudu klaunského odlehčování a komických meziher. I český les má své klauny a nepotřebuje žádný import ze zámoří.

Ale vraťme se k známým dramatickým událostem pohádky. Jezinky zaútočí na rodinné opevnění táty Jelena a Smolíček neodolá. Neuposlechne příkazů a dobrých rad a nechá se vylákat do nepřátelského světa, kde na něj číhá řada pokušení a nebezpečí. Hlavním zlem je tu celebrita – korunovaný král zpěvák, v jehož službách Jezinky pracují. Ale na Smolíčka v tomhle světě neútočí jenom Jezinky, to by bylo jednoduché. Jsou tu i lákadla nebezpečná skrytě, jako je například nezdravá výživa, všelijaké ty bonbóny, zmrzlina či snad dokonce výrobky z McDonald’s, jež mu dělají na každém kroku laskominy, dokonce i perník (droga?) s obrázkem Jelena, nejspíš proto, aby ho Smolíček snáze spolkl.

Náš Pacholíček se zkrátka zatoulá a docela se ve světě ztratí. Ale možná jeho bloudění nemají na svědomí jenom Jezinky se svým vábením. Táta Jelen se totiž zamiloval do krásné Laňky a běhá po lese déle, než je zdrávo.

Vinou poněkud disproporční délky první půle představení nezbylo už mnoho času na řešení této důležité peripetie: přijetí Laňky do jelení domácnosti. Na druhou stranu je sblížení dítěte s cizí ženou, kterou si otec přivede domů, téma samo o sobě zapeklité a tak trochu na další pohádku, takže by pohltilo asi více dramatického času než je pouhé peripetické zauzlení před samotným závěrem. A tak Laňka nepředstavuje žádné trauma, možná i proto, že se hned ujme (zdravé) výživy a lisování džusu ze zdravých plodů lesa a vše rychle spěje k dobrému konci. Nejen Smolíček, ale i Jezinky jsou zachráněny tátou Jelenem, který mocnými skoky a ostrými kopýtky rozdrtí všechny skutečné nepřátele a Jezinky, které zlu jen sloužily, jsou šťastně adoptovány. A to natolik šťastně, že v závěru v slzách konstatují:“Vždyť i my jsme jednou byly děti!”

I tady si tvůrci v jakýchsi rozpacích z dobrého konce trošku pomáhají humorem, ale Jelenovi to na velikosti nijak neubírá. Stává se z něj táta s velkým T, takový trochu Bůh – Táta, který přepral zlý svět. Koneckonců, proč ne? Kdo si dnes může dovolit podobně šťastné finále, ne-li pohádka.

Herecky je představení na velmi dobré úrovni. Všichni nejen s chutí hrají, ale i dobře zpívají. Každý si pro svou postavu našel charakteristické gesto, jakousi miniaturní, vtipnou zkratku. Je vidět, že současné herecké mládí na divadelní pohyb velmi dá a je v něm i docela na úrovni vyučeno.

Na prvním místě je třeba jmenovat protagonisty: Františka Čachotského a Justina Svobodu. Ale ani Zita Morávková, Drahomír Mráz nebo Hana Hubertová nezůstávají se svými Jezinkami, Laňkami a “ptáky Loskutáky” pozadu.

Na Kladně vznikla svěží inscenace s originálními nápady, které potěší nejen otrlejší divadelníky, jako jsem já, ale určitě i děti.

A možná nejen potěší a rozveselí, ale donutí i k zamyšlení. Po dlouhé době, kdy byly pohádky s tak zvaným posláním “navždy” zavrženy pro své moralizování, přichází mladý autor a klade, nezatížen minulostí, bezelstně takové kardinální otázky jako: kdo je máma, kdo je táta, co je to rodina a kde jsem v té rodině já? Nějaké velké přemýšlení se dnes moc nenosí a není ani vyžadováno. A přece je divadlo jedna z možností, jak tuhle užitečnou námahu učinit schůdnější.

Věra Eliášková

Foto: M. Drtina

Divadlo Lampion, Kladno

Jiří Ondra: Smolíček Pacholíček

režie: Jiří Ondra, výprava: Kateřina Kroupová, loutky: Kateřina Kroupová, hudba: David Hlaváč, texty písní: Jiří Ondra, dramaturgie: Zuzana Vojtíšková

Psáno z premiéry 26. 3. 2010.

Loutkář 3/2010, p. 117.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.