Loutkar.online

Malíková, Nina: Klub UNIMA v Říši loutek

V Říši loutek se konal počátkem února (9. 2.) po delší době další Klub UNIMA, jehož hlavním programem byla projekce filmu bratislavské společnosti FURIA FILM Ltd. o osudech posledních autentických komediantů ve střední Evropě (na Slovensku, v Čechách, Maďarsku a Německu) Posledná maringotka. Tento skutečně pozoruhodný dokument (scénář Ida Hledíková-Polívková, režie Peter Beňovský) měli někteří členové UNIMA možnost vidět na uzavřeném představení na Přeletu nad loutkářským hnízdem, ale i ti, kteří ho už viděli, si znovu rádi připomněli pohnutlivé osudy jeho protagonistů. Citlivě zachycený příběh rodiny Dubských, s hrdou principálkou v čele a cestou její “poslední maringotky” do Muzea hračky a loutky do Modrého Kameně na Slovensku, je prologem i epilogem filmu. Pro ty, kteří se s tímto zdařilým filmovým dokumentem seznámili poprvé, to byl skutečný zážitek. Pro české diváky byla samozřejmě nejatraktivnější kapitola o rodu Kopeckých (od Matěje Kopeckého svázaného s hradeckým DRAKem, přes jeho syna Matěje, někdejšího člena Naivního divadla a dceru Annu, provdanou Novákovou, která dnes působí se svým mužem ve vlastní nezávislé skupině – až po Rosťu Nováka, který se nedávno stal díky úspěchu svého projektu “La Putyka” téměř mediální hvězdou).

Atmosféra sešlosti, která připomněla historii těch kočovných loutkářů, kterých jsme se před více jak šedesáti lety trochu nešťastně a neuváženě vzdali, však nebyla smutná. Po promítání filmu, který citlivě zachytil atmosféru existence, produkce i problémů jednotlivých loutkářů, se ještě povídalo v hereckém klubu Říše loutek a diváci měli ještě dost příležitostí setkat se s Idou Hledíkovou-Polívkovou (někdejší absolventkou režie loutkářské katedry DAMU, divadelní historičkou a kritičkou a dnes proděkankou VŠMU) i s Aničkou Kopeckou.

Kluby UNIMA patří k těm málo příležitostem, kdy se může loutkářská obec sejít “jen tak” – k přátelskému pobytí a popovídání. Uvědomila jsem si, jak takových příležitostí v poslední době ubylo. Stejně jako těch, kterým tohle vědomí spolunáležitosti chybí.

Loutkář 2/2010, p. 68.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.