Loutkar.online

kld; nm: Kurýr

Kurýr 1/2010

Z domova

Praha

V pražském Divadle Disk měla 9. prosince premiéru třetí absolventská inscenace 4. ročníku studentů herectví KALD DAMU vedeného Markem Bečkou nazvaná jednoduše Stvoření. Inscenaci se studenty připravil režisér Ondrej Spišák ze Starého divadla Karola Spišáka v Nitře. Autorská inscenace nazírá z různých úhlů na tvoření světa a je určena především pro děti a mládež.

Foto Stvoření – Disk

19. a 20. prosince se na Malé scéně divadla Minor uskutečnila premiéra inscenace Divadla masek a loutek Noriho Sawy Ninja a jiné příběhy určená pro dětské diváky. Vyprávění o legendárním bojovníkovi Ninjovi, který zachraňuje krásnou princeznu vězněnou v Černém zámku, se scénicky odehrává beze slov, “pouze” s pohybem, projekcí, maskami, loutkami a hudbou. Autorem námětu, výpravy i režie je hrající Nori Sawa.

Foto – Ninja

Jiří Srnec, zakladatel Černého divadla Jiřího Srnce, který stojí v čele tohoto souboru již 48. divadelní sezonu, byl v prosinci oceněn Evropskou unií umění za celoživotní a umělecké zásluhy na poli výtvarného umění. Současně také obdržel medaili Franze Kafky za osobní přínos v oblasti multimediálních umění, kterou mu udělil Evropský kruh Franze Kafky.

Inscenací roku 2009 se v anketě Divadelních novin stala La Putyka Rosti Nováka ml. Rozhodla o tom anketa, jejíhož 17. ročníku se zúčastnilo na 120 divadelníků, kritiků a publicistů. Celkem se v jejich ohlasech objevilo 69 inscenací a projektů 43 divadel, divadelních souborů či spolků. Výsledky zveřejnilo první letošní číslo tohoto odborného čtrnáctideníku.

8. února proběhne v kině Světozor slavnostní premiéra dokumentárního filmu Sedmnáct (režie: Tomáš Petráň) o letos již osmnáctiletém společném životě Buchet a loutek.

Foto – logo B+L

Podstatně starší je Divadlo Spejbla a Hurvínka, které letos oslaví osmdesátiny. Připomene si je nově vydanými archivními nahrávkami (vyjma nahrávek Josefa Skupy, k jejichž použití nedal souhlas Ústav sociálních služeb v Plzni, který je jeho dědicem), 3D záznamem divadelního představení (který bude určen pro distribuci do digitálních kin po celé ČR) a knihou Spejbl a Hurvínek na nitkách osudu, jejíž autorkou je Denisa Kirschnerová.

Hradec Králové

Novou ředitelkou Divadla DRAK se v lednu stala dosavadní ekonomka hradeckého Klicperova divadla Eliška Finková. Ve funkci nahradila Janu Dražďákovou, která stála v čele divadla zhruba dvě desítky let a ke konci loňského roku odešla do důchodu.

A ještě jednou z DRAKu: Městská knihovna v Praze a Divadlo DRAK pokračují ve společném projektu i v novém roce. Od konce ledna do konce března uvede královéhradecké divadlo čtyři inscenace: Do-re-mi-fa sůl nad zlato (24. 1.), Štěně nebo špenát (14. 2.), Bojí se tygři? (28. 2.) a Jánošík (28. 3.). Představení se konají ve velkém sále centrální knihovny na Mariánském náměstí.

Foto – Štěně nebo špenát

Ostrava

V Ostravě se začne v květnu stavět komorní scéna Divadla loutek s kapacitou 50–70 diváků. “Scénu chce divadlo využít mimo jiné pro práci s postiženými dětmi, s nimiž by divadelníci chtěli i za přítomnosti zdravých dětí spolupracovat v tzv. dílnách. Mimo to by nový prostor měl sloužit také pro interaktivní divadlo, a děti se tak budou moci zapojit do dění na jevišti. V nových prostorech chce divadlo nabídnout i komornější večerní představení, a přilákat tak do něj i mladé lidi z věkové skupiny 15 až 18 let. Součástí stavby bude taky amfiteátr, který chce divadlo využívat v letních měsících.”

Ze zahraničí

Polsko

Inscenací, o které se v současné době v polském divadelním světě hodně mluví, je nesporně inscenace Teatru Lalki i Aktora z Opole Gombrowiczovy Yvony, princezny burgundánské v režii Mariána Pecka a ve výpravě Evy Farkašové. Inscenace, kterou snad uvidíme ještě v této sezóně i u nás, má v Polsku pověst nejen nejlepšího představení z opolského festivalu, ale je označovaná za jedno z nejlepších loutkových představení v poslední době vůbec.

Foto 5 – Yvona

Německo

Významné výročí – 200 let od smrti významného skladatele Josepha Haydna, který se svými operami zapsal díky hraběti Esterházymu i do dějin loutkového divadla, vzpomínali nejen v Maďarsku, ale samozřejmě v Německu. Tvůrčí team George Jenisch (skladatel a režisér) spolu s René Arnoldem a producentem Michaelem Brunsem natočili loutkový film Haydnova noc. Více informací na www.hotelarnold.com. Od René Arnolda můžete vidět na stejném odkazu ještě i neméně zajímavý historizující loutkový film z r. 2006 – Sen, který spojuje hned několik technik loutkového divadla (marionety, stínové loutky).

Foto 6 – Haydn

Francie

V Paříži zemřel 28. 8. 2009 ve věku 78 let (nar. 15. 8. 1931) jeden z nejznámějších francouzských loutkářů André Tahon. Byl tvůrcem loutkové televizní hvězdy – kouzelníka Papotina a zejména originálního stylu hraní s jednoduchými loutkami-marotami, s nimiž se představil v revuálních parodiích folklorních chorovodů i klasických oper ve Francii, Evropě i v zámoří.

Foto 7 – Tahon

Colette Carigan (narozená v Anglii, studentka z IIM v Charleville), jejíž herectví jsme mohli v inscenaci Šípková Růženka/Sleeping Beauty obdivovat jak na Loutkářské Chrudimi, tak na Spectaculu interesse (2007), kde získala cenu poroty, má nové představení. Název její nové inscenace nazvané Crowing Glory, vzdáleně inspirované Carrollovou Alenkou v krajině za zrcadlem, musela před pařížskou premiérou (4. 11. 2009) novinářům vysvětlovat, že “,crowning glory\’ mohou být i vlasy. Říká se přece, že korunou ženy jsou vlasy. A také to může znamenat ,konečné vítězství\’, něco, co je nakonec korunováno úspěchem.” Jde opět o one-woman show, ve které herečka využívá prostředí kadeřnictví a řady předmětů (včetně carrollovského zrcadla), s jejichž pomocí svůj příběh vypráví.

Foto 8 – Sleeping Beauty

Výstavy

Do 10. ledna 2010 byla v pražském Veletržním paláci k vidění unikátní výstava Stíny na jevišti. “Na oslavu 60. výročí diplomatických vztahů mezi Čínou a Českou republikou připravilo Čínské muzeum národního umění soubor reprezentativních rekvizit stínového divadla s cílem představit kouzlo tohoto starobylého čínského umění. […] Vystaveno bylo celkem 47 souborů uměleckých děl z provincií Šan-si, Pekingu, Ťiang-šanu a Liao-ningu, vytvořených v rozmezí od 17. po 20. století, přičemž většina exponátů pocházela z 19. století.”

4. prosince se v brněnské Galerii Prostor R2 uskutečnila vernisáž výstavy Zapomenuté loutky (kurátorem výstavy je dr. Jaroslav Blecha), která “představuje kolekci loutek z obsáhlé sbírky oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea, zejména těch, které dosud nebo již delší dobu nebyly prezentovány veřejnosti. K vidění jsou zde také originální i průmyslově vyráběné loutky spolkových amatérských souborů, loutky z produkce tzv. rodinného loutkového divadla a v neposlední řadě technologicky, výtvarně a významově neobvyklé loutky obou těchto vývojových etap českého loutkářství zahrnujících období od jeho počátků do padesátých let 20. století.” Výstava Zapomenuté loutky potrvá až do 25. dubna 2010.

Foto 9 – Zapomenuté loutky

Od 14. ledna do 21. března 2010 probíha ve vídeňském muzeu Bezirksmuseum Josefstadt (Schmidgasse 18, 1080 Wien) výstava věnovaná rakouskému výtvarníkovi a loutkáři českého původu Richardu Teschnerovi. Výstava je otevřena ve středu od 18.00 do 20.00 a v neděli od 10.00 do 12.00 nebo po předchozí dohodě (0043 1 4036415, bm.josefstadt@aon.at). Více informací na webové stránce www.beziksmuseum.at

Loutkář 1/2010, p. 3–6.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.