Loutkar.online

nm; bbd: Zemřeli

Zemřel František Tvrdek (26. 1. 1920–18. 2. 2009)

Náš svět si stěžuje na záplavu informací. Stále však zůstávají nejcennější právě ty nejobyčejnější, které se zprostředkovávají osobními kontakty, povídáním si. Nevím, čemu přičíst fakt, že jsme se právě v momentě, kdy jsme chtěli v Loutkáři připomenout 90. narozeniny nestora českých loutkářů, dověděli o tom, že je již rok mrtev. Bylo to náhodou a oklikou. V přemíře informací se totiž tahle zpráva oficiálně neobjevila.

František Tvrdek je jako umělec spjat zejména s působením v Divadle Dětského domu jako jeho šéf a režisér, ale u nás a v cizině se zapsal především jako tvůrce “luminiscenčního divadla”, jehož technologické principy hojně využívané černým divadlem si dal dokonce patentovat. Do vysokého věku byl stále svěží a dokonce slíbil, že pro Loutkáře napíše své vzpomínky právě na éru Divadla Dětského domu. Hovořil o tomto období bez trpkosti, i když jeho odchod z této scény a následné spojení Divadla Dětského domu (již pod názvem Sluníčko)jako druhé, komorní scény Ústředního loutkového divadla, kdysi těžce nesl.

-nm-

Marta Žuchová

12. 9. 1942–27. 11. 2009

S hlbokým dojatím, naplnení smútkom sme prijali správu, že za našou dlhoročnou poprednou herečkou, pani Martou Žuchovou sa zavrela posledná opona a navždy odišla do hereckého nebíčka.

Pani Marta Žuchová po absolvovaní pražskej DAMU v roku 1964 nastúpila do umeleckého súboru ŠBD, ktorému zostala verná až dokonca.

Na scéne ŠBD – BBD vytvorila množstvo nezabudnuteľných postáv. Jej talent a skúsenosti využívala aj STV pri tvorbe filmov a inscenácií. Po odchode do dôchodku neprestala pracovať. Prednášala na VŠMU, kde odovzdávala svoje dlhoročné skúsenosti najmladšej generácii hercov.

Stále sa však vracala aj do BBD, kde s plným nasadením hrala nezabudnuteľnú dvojrolu v inscenácii Princezná Kukulienka. Svojimi vynikajúcimi hereckými a animačnými schopnosťami, schopnosťou vyjadrovať sa prostredníctvom rôznych druhov bábok a vecí, bola vždy pri tvorbe na javisku lídrom.

Upútala divákov všetkých vekových kategórií a dokazovala, že patrí medzi najväčšie osobnosti bábkového divadla na Slovensku. Bude nám, kolegom a divákom Bratislavského bábkového divadla, chýbať.

Nezabudneme!

-bbd-

Loutkář 1/2010, p. 3.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.