Loutkar.online

Redakce: Úvodník

Právě čtete poslední úvodník posledního čísla roku 2009, toho zvláštního roku, ve kterém se v médiích snad nejčastěji skloňovalo slovo “krize”. Snažili jsme se, abyste její dopady na Loutkáři nepocítili, a považujeme za úspěch, že jsme tuhle nelehkou situaci ustáli.

V letošním roce se nám kromě nepřerušeného vydávání vašeho oblíbeného časopisu podařilo – rovněž v nejednoduchých podmínkách – navíc uskutečnit další ročník Přeletu nad loutkářským hnízdem a spoluorganizovat oslavy 80. výročí založení UNIMA. Kromě toho redakce spolupracovala s maďarským, polským a německým odborným tiskem (tam jsme šířili slávu i problémy současného českého loutkového divadla) a hledala na oplátku pro vás zajímavosti z Evropy i ze světa. Pěkná soudržnost kolegů z těchto časopisů pro nás byla výzvou i podporou a moc se těšíme, že se z této spolupráce podaří řadu projektů přenést i do příštího roku.

Chystáme pro vás také dlouho slibovaný seriál o významných umělcích, kteří “se zapletli” s loutkovým divadlem a máme připraveny k publikování v premiéře texty her pro loutky od nás i ze zahraničí. Pro plánovaný podzimní seminář o stavu současného českého loutkového divadla jsme vyzvali k zamyšlení několik známých osobností (nejen loutkářů!) a s jejich názory vás chceme v průběhu celého ročníku seznamovat.

Jubilea v roce 2010 jsou výjimečnou příležitostí připomenout si také něco z historie loutkových scén v Brně, v Liberci, na Kladně i v Praze a 20. ročník Přeletu nad loutkářským hnízdem je a bude výzvou k bilancování stavu českého loutkového divadla po r. 1989. Bude pokračovat váš oblíbený technologický seriál, stejně jako úvod do praktické dramaturgie, který dokumentuje na známých českých pohádkách a jejich záludné jednoduchosti možná úskalí jejich jevištní realizace.

Takže určitě bude co číst a my se těšíme, že s námi budete i v příštím roce!

Hezké Vánoce a klidný, šťastný rok 2010!

Redakce časopisu pro loutkáře (a nejen pro ně) o loutkách (a nejen o nich).

Nina Malíková, šéfredaktorka

Kateřina Lešková-Dolenská, redaktorka

Veronika Šiklová, tajemnice a manažerka redakce

Loutkář 6/2009, p. 237.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.