Loutkar.online

psl: Koutek SAL

Kurýr 5/2009

Z domova

Praha

První premiérou Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU byla 18. 9. v Divadle DISK Shakespearova Bouře, která se v poslední době objevila na několika českých i světových loutkových scénách (u nás naposledy v Naivním divadle v Liberci). S posluchači IV. ročníku ji v překladu Martina Hilského nastudoval režisér Jiří Bábek ve spolupráci s japonským loutkářem, režisérem a pedagogem Noriyukim Sawou. Výprava Karel Czech a Jitka Hudcová, hudba Vratislav Šrámek, pohybová spolupráce Jaroslava Hojtašová.

F1 – Bouře

Karel Makonj profesorem

V pátek 18. 9. 2009 převzal na slavnostním setkání z rukou prezidenta republiky Václava Klause Karel Makonj jmenování profesorem. Jeho habilitační práce nesla název “Herecké a loutkové divadlo – jednovaječná či dvoubuněčná dvojčata?”. Redakce časopisu Loutkář tímto panu profesorovi srdečně gratuluje.

F2 – Karel Makonj

Plzeň

V Plzni se po více než 12 letech od zrodu prvotního nápadu podařilo otevřít interaktivní Muzeum loutek, které si klade za cíl mapovat historii i současnost plzeňského loutkářství. Na Náměstí Republiky v samém centru města tak našlo domov na 300 loutek. Ty nejstarší jsou téměř 180 let staré.

A co že se skrývá za slovem interaktivní? Třeba to, že mají děti možnost si s loutkami samy hrát, návštěvníci si mohou z takzvaných Loutkomatů sami pustit krátké představení, v herně mohou vlastníma rukama loutky rozpohybovat, z dotekových panelů se dozvědí zajímavosti nebo si sednou do křesla před Spejbla a Hurvínka. V přízemí se představují kočovné loutkářské společnosti a první stálá plzeňská divadla, v prvním patře Loutkové divadlo feriálních osad, na jehož podiu poprvé vystoupili Spejbl a Hurvínek. Nejvyšší patro objektu patří Divadlu Alfa, jeho loutkám z nejslavnějších inscenací, jako třeba více jak dvoumetrové loutky ze hry Náčelník Večerní Vánek. Součástí muzea je i stylová kavárna Skupa Café. Provozovatelem je Západočeské muzeum v Plzni. Pro návštěvníky je muzeum otevřeno každý den kromě pondělí od 10:00–18:00 hodin.

České Budějovice

V průběhu prvních čtrnácti zářijových dní se stal zámek Kratochvíle u Českých Budějovic místem unikátního setkání dvou proslulých divadel – souboru Cirque Trottola a Divadla bratří Formanů. Francouzský Cirque Trottola přišel se svým nenapodobitelným a hluboce lidským projektem Volchok, které je svébytným světem laskavosti a poezie. Křehký příběh beze slov, ve kterém se balancuje na hraně rovnováhy a pádu, směšnosti i magie. Divadlo bratří Formanů se vrátilo z Itálie s proslulou inscenací Obludárium, která letos získalo prestižní Cenu Alfréda Radoka i loňského loutkářského ERIKa.

F3 – Obludárium

Hradec Králové

Městská knihovna v Praze a Divadlo DRAK uzavřeli dohodu o spolupráci, jejímž výsledkem je pravidelné hostování Divadla DRAK. Seriál představení představí tvorbu pro děti od šesti do patnácti let.

V Divadle DRAK se chystají dvě premiéry – první z nich, Sůl nad zlato (scénář J. Krofta, J. Vyšohlíd, režie: J. Krofta, výprava: J. Bačová–Kroftová, hudba: J. Vyšohlíd), bude mít premiéru 7. 11. 2009 a diváci Přeletu nad loutkářským hnízdem uvidí 8. 11. její první reprízu a zároveň pražskou premiéru! Druhým připravovaným titulem je O tygříkovi, který se bál volně inspirovaný hrou Krystyny Januszewské Tygřík Petřík, která od doby svého vzniku v 70. letech 20. století prošla (dokonce několikrát) řadou českých profesionálních i amatérských scén. Inscenaci režíruje Jakub Krofta, výtvarníkem je Marek Zákostelecký, a pokud jde o herecké obsazení, bude to znovu “pánská jízda” (L. Smadiš, J. Kohout, F. Huml a R. Vávra). Třetí novinkou, která bude uvedena na závěr sezóny 2009/2010, je mezinárodní divadelní projekt Jánošík, na kterém se sejdou tvůrci ze tří divadel – Divadla DRAK polského Teatru lalek z Varšavy a Starého divadla Karola Spišáka z Nitry.

A do třetice z DRAKu: 1. ledna 2010 dojde k symbolickému předání klíčů a křesel na hlavních pozicích. Ředitelka Jana Dražďáková a dlouholetý umělecký šéf Josef Krofta “se po pečlivém uvážení všech případných rizik a z vlastní vůle rozhodli přenechat zodpovědnost za chod divadla, jemuž věnovali celé své životy na těch mladších a odejít na více než zasloužený odpočinek”. Josef Krofta však zatím rozhodně odpočívat nemíní, kromě nové premiéry Sůl nad zlato zkouší se třemi herci z finského divadla Mukamas z Tampere v koprodukci s Mezinárodním institutem figurálního divadla při Divadle DRAK inscenaci s názvem Kukulento – Cesta na měsíc, která by měla být o stáří, ale s humorem.

F4 – vyříznout draka z plakátu programu

Ostrava

Na přelomu září a října proběhl v Ostravě 8. ročník festivalu Spectaculo interesse. Hlavní Cena primátora byla udělena představení Prokletí/Malediction, se kterým sklidil veliký divácký ohlas loutkářsko-taneční tým Duda Paiva Company z Nizozemska. Cena byla udělena za “inspirativní jevištní interakce mezi hercem, jeho tělem, pohybem, loutkou a objektem.” Cena Františka Řezníčka putuje do Hradce Králové k Josefu Kroftovi a Divadlu DRAK za inscenaci Zlatovláska podle M. D. Rettigové, která nadchlo všechny přítomné. Cena byla udělena za “kreativní kolektivní týmovou spolupráci v oblasti předmětného divadla”. Cenu Výtvarného centra Chagall si osobně převzali dva představitelé kanadského souboru La Tortue Noire za představení Kiwi, které dokázalo, že talent a silné sdělení jsou podstatnými předpoklady divadla. Tato cena byla udělena za “aktuální sociální dramaturgickou tematiku a inspirativní herectví s předmětem.”

V Ostravě byla také k znovu k vidění výstava k 80. výročí založení UNIMA, kterou mohli návštěvníci zhlédnout už při její premiéře v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi letos v květnu, a výstava loutek, scénických návrhů a modelů někdejšího “dvorního výtvarníka” ostravského Divadla loutek Václava Kábrta ve foyer divadla.

Příští Spectaculo interesse se uskuteční na podzim roku 2011. Referát o festivalu s řadou fotografií a rozhovorů přineseme v příštím čísle.

F5 – Malediction

Výstavy

Nová Paka

Městské muzeum v Nové Pace má vlastní historickou expozici a výstavní prostory v bývalém rodinném domě uměleckého rodu Suchardů. U příležitosti 125. výročí narození loutkáře Vojtěcha Suchardy tu ve spolupráci s uměleckou scénou Říše loutek v Praze otevřelo výstavu s podtitulem Tvůrce a jeho divadlo. Expozici si můžete prohlédnout až do 1. listopadu (otevřeno každý den kromě pondělí). Muzeum v Nové Pace rozhodně stojí za prohlídku. Již venku vás zaujme bohatá sgrafitová a fresková výzdoba novorenesančního Suchardova domu, na jehož výzdobě se podíleli sami členové rodu. Výzdobu tu totiž doplnili vtipnými a moudrými úslovími.

F6 – Sucharda

V Divadle Na zábradlí bude 1. listopadu (14.00–22.00) k vidění originální přehlídka Ohromné maličkosti 2009 – “Divadelní festival miniatur. Divadlo – hudba – tanec – loutky a jiná kouzla – neboli ”přehlídka vystoupení malých pouze délkou, nikoli kvalitou a významem“. V programu vystoupí například Petr Nikl, Holyágcirkusz Társulát, Buchty a loutky, Hana Voříšková a Vedralovi, Naivní divadlo Liberec, Rádio Ivo, Skupina Dva, Bob Klepl, Miloslav Mejzlík a uskuteční se i čtení ze SADařova lidového kalendáře.

F7 Buchty a loutky – Automat na filmy

Ze zahraničí

Srbsko

V srbskej Subotici sa v dňoch 17. – 23. 5. 2009 konal 16. Medzinárodný festival divadiel pre deti. Zúčastnili sa ho divadlá a jednotlivci z 18 krajín. Azda za najatraktívnejšie vystúpenie možno považovať inscenáciu Kjore Sarig a had v podaní ruského Hakašského národného bábkového divadla z Abakána. Českú republiku reprezentovalo plzenské Divadlo Alfa s Dvořákovou inscenáciou Gašparko a indiáni. Hereckú cenu za postavu Gašparka získal Martin Bartušek a cenu ”za udržovanie bábkarských tradícií" scénograf Ivan Nesveda. Slovensko reprezentovalo košické Bábkové divadlo s inscenáciou Filipko a ježibaba. Medzinárodná porota udelila inscenácii kolektívnu hereckú cenu za animátorské majstrovstvo. V rámci festivalu prebiehala trojdňová medzinárodná konferencia na tému Osnovy kultúrneho vzdelávania umením pre deti, ktorú viedol prof. Henryk Jurkowski. Uskutočnila sa výstava zo zbierok moskovského Obrazcovovho divadla a promócia jeho knihy Moje povolanie, ktorá doteraz v srbčine nevyšla.

-vp-

Chorvatsko

22. Festival chorvátskych profesionálnych bábkových divadiel (SLUK – Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske) prebiehal v Osijeku v dňoch 31. 5. – 3. 6. 2009. Okrem domáceho Detského divadla Branka Mihaljeviča sa so svojimi inscenáciami prihlásilo do súťaže Zadarské a Záhrebské bábkové divadlo a Mestské bábkové divadlá z Rijeky a zo Splitu. Potešiteľné bolo vidieť výsledky ročníkových prác študentov herectva a bábkarstva Umeleckej akadémie v Osijeku, ktorých vedú asistenti Maja Lučić a Hrvoje Seršić, absolventi bratislavskej Katedry bábkarskej tvorby VŠMU. Na festivale sa predstavili aj súkromné a amatérske súbory. Hosťami bolo Mariborské bábkové divadlo zo Slovinska a Mostarské bábkové divadlo z Bosny a Hercegoviny. Na priestranstve pred divadelnou budovou otvorili novopostavený, presklený výstavný pavilón venovaný bábkarskému múzeu. Na prvej výstave sa prezentovala tvorba významného chorvátskeho scénografova Branka Stojakovića (1937–1992). Promovala sa obsiahla monografia historičky Antonije Bogner-Šaban k 50.výročiu (1958–2008) osijeckého Divadla detí. Dušou festivalu bola riaditeľka domáceho divadla Jasminka Mesarić so svojím ochotným štábom spolupracovníkov.

-vp-

Velká Británie

Po více jak 25 letech se v Londýně koná festival Suspenze věnovaný ryze loutkářství. Na 7 scénách se tu ve dnech 30. října – 8. listopadu představí škála představení, sympozií a workshopů. Program je zaměřen na dospělého diváka a klade si za cíl rozbít mýty o tom, že loutky jsou pouze pro malé děti. Loutkářství v Británii teď prochází renesancí a chce dokázat, jak sofistikovaný, groteskní a inspirativní druh umění díky němu máme k dispozici. Festival pořádá divadlo Little Angel Theatre, které bylo založeno v roce 1961 a už více jak 50 let je v Anglii loutkářskou vlajkovou lodí.

Dánsko

oD 12. – 15. 11. bude probíhat v dánském Silkeborgu Festival of Woder (Festival zázraků). Za hlavní hvězdu festivalu by se dalo označit Divadlo bratří Formanů, které zde po všechny čtyři festivalové dny vystoupí se svým Obludáriem, na jehož přípravách se před časem podílela i hlavní organizátorka festivalu Ula Desong. V české reprezentaci nebudou chybět ani ostřílení festivaloví borci – Tři mušketýři Divadla Alfa.

Loutkář 5/2009, p. 199.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.