Loutkar.online

Malíková, Nina: Perný den aneb Kašpárkova poslední šance

(Vážně a trochu nevážně o oslavách 80. výročí UNIMA v Chrudimi a v Praze)

Nazvat dvoudenní maratón oslav UNIMA “perným dnem” není tak úplně přesné, i když se pro řadu jeho účastníků slil do jednoho náročného a přece ojedinělého zážitku.

Oslavy 80. výročí nejstarší mezinárodní loutkářské organizace proběhly v Chrudimi a v Praze ve dnech 22. – 23. 5. 2009 za účasti prezidenta UNIMA Dadiho Padumjee, generálního sekretáře Jacquese Trudeaua a dalších zahraničních hostí (mj. Miguel Arreche, Mona Wiig, Ivica Ozábalová), členů předsednictva Českého střediska UNIMA, členů UNIMA a přátel českého loutkového divadla.

Oba vzácní hosté přijeli do Prahy už 20. 5. (v den založení UNIMA před 80 lety) a sešli se k několika jednáním o dalších společných plánech nejen této organizace, ale i debatám o budoucí spolupráci např. s Institutem umění – Divadelním ústavem, který České středisko UNIMA (jako řadu dalších nevládních organizací) zastřešuje.

V pátek 22. 5. zahraniční hosté odjeli do Chrudimi, kde se setkali s představiteli města (záštitu nad oslavami 80. výročí založení UNIMA pro jejich chrudimský prolog poskytl starosta města Jan Čechlovský) a navštívili tematickou výstavu v chrudimském Muzeu loutkářských kultur věnovanou právě tomuto výročí. Část kopií historických materiálů z této výstavy týkajících se založení UNIMA v r. 1929 v Praze si hosté odvezli do Charleville-Mézières. Tam budou součástí další výstavy pořádané v září v rámci Světového festivalu loutkového divadla. V další části návštěvy hosté navštívili v Pippichově divadle představení pardubické ZUŠ Král Lávra věnované výsledkům práce tanečního oddělení a znovu se setkali se zástupci města na neformálním večeru věnovaném loutkářské tradici města Chrudimi a možnostem další spolupráce mezi městem, Muzeem loutkářských kultur a samozřejmě i významným festivalem amatérského loutkového divadla Loutkářská Chrudim.

V sobotu 23. 5. si hosté ještě prohlédli město, a pak už jejich cesta směřovala přes zastávku v Kutné Hoře do Prahy.

Program pražských oslav začínal v 15 hodin představením Bruncvík a lev v Divadle Minor a následným setkáním s herci tohoto představení. Od 17.30 se už pokračovalo v rychlém sledu až do noci v Říši loutek v Žatecké ulici.

Zahájení patřilo Loutkovému varieté v provedení Tradičního souboru Zvoneček z Prahy a fotografování všech zúčastněných na schodech u Rudolfina. Na pozvánkách sice stálo, že se v 18 hodin pokusíme o rekord v počtu vyfotografovaných loutkářů na schodišti, ale tady se projevily značné rezervy v disciplinovanosti všech přítomných. Někteří dorazili k Rudolfinu se zpožděním, někteří vrcholný okamžik propásli v přilehlých osvěžovnách a někteří prostě museli ještě připravit večerní program, a tak nic nepomohlo ujišťování, že se pokusíme opozdilce na společnou fotografii pomocí moderní techniky nějak dostat (ostatně na jedné historické fotografii UNIMA z r. 1929 je také zřetelná fotomontáž!). Na slunci se pražící loutkáři na schodech u Rudolfina svým počtem na Guinessovu knihu rekordů nestačili. Vrcholný okamžik, kdy jsme měli světu ukázat znovu svou příkladnou loutkářskou soudržnost, však měl ještě přijít!

V 19.00 začal slavnostní večer pod záštitou starosty městské části Praha 1 ing. Petra Hejmy. V komponovaném pořadu nazvaném VIVAT UNIMA aneb Kašpárek není mrtev věnovaném historii založení UNIMA (s novými archivními snímky a dosud neznámou filmovou ukázkou, zachycující Jindřicha Veselého při odhalování pamětní desky spisovateli Hlavsovi v Bavorově a při procházce s Adolfem Kašparem kolem Vltavy) vystoupili kromě domácího souboru Říše loutek i hosté. Jako první to byli členové Divadla Spejbla a Hurvínka Martin Klásek, Michal Barták a René Hájek s oběma populárními dřevěnými hvězdami Nebylo to náhodou – Spejbl s Hurvínkem nechyběli ani před 80 lety na památném sjezdu v Praze a ještě téhož roku hráli s velkým úspěchem na I. kongresu UNIMY svou slavnou Tip-top-revui v Paříži. Na jevišti se objevil i potomek loutkářského rodu Kaiserů Ladislav Kaiser, jehož dědeček Rudolf Kaiser jako svérázný loutkář bavil publikum i na památné loutkářské výstavě v r. 1929 na Novém výstavišti v Praze–Holešovicích. Dojatý pan Ladislav Kaiser vyprávěl o svém vztahu k loutkovému divadlu a předvedl své loutkářské sólo s marionetou rozkládajícího se kostlivce (jde o starý a oblíbený loutkářský trik, který je prubířským kamenem dobrého marionetáře). Loutkáře pozdravily v plošné podobě vyvedené figurky komediálních hrdinů z pamětní plakety UNIMA nad vchodem Říše loutek, objevili se v disputaci i čtyři historičtí Kašpárci (z Říše loutek, Umělecké výchovy, Kašpárek Kaiserův a plzeňský Skupův Revoluční Kašpárek) a pak to přišlo: rozhrnula se opona a publikum unisono vydechlo “Ach!”. Na jevišti bylo totiž 80 nejrůznějších Kašpárků. A to ještě nebylo všechno. Valná většina publika totiž nepřišla s prázdnýma rukama. Podle pokynů na pozvánce měla řada z nich s sebou loutku “svého” Kašpárka. Diváci čekali disciplinovaně v dlouhé řadě a zapůjčovali Kašpárky na jeviště, aby mohlo dojít k jejich sčítání. Výsledkem byl úspěšný pokus o zápis do české verze Guinesovy knihy rekordů o největší počet Kašpárků na scéně, kterou provedla agentura Dobrý den z Pelhřimova. Na jevišti se díky iniciativě Říše loutek i aktivitě přítomných, (včetně zahraničních hostů), sešlo 155 loutek Kašpárků!

Oslavy pokračovaly slavnostním přípitkem a v samotném závěru nestárnoucí groteskou Poslední Kašpárkova šance v podání Josefa Brůčka ze souboru Tatrmani ze Sudoměřic u Bechyně.

Fotografovalo se, filmovalo (všech 155 Kašpárků je poctivě zdokumentováno), povídalo.

Oslavy to byly důstojné a příznačně loutkářsky vynalézavé. Ale nekončí. Jak řekl prezident UNIMA Dadi Padumjee: “Slavit budeme celý rok!”. Pokračovat se totiž bude ve Švýcarsku, v Německu a loutkáři z celého světa se těší na setkání na festivalu (18. – 26. 9.) v Charleville-Mézières ve Francii, kde je dnes zároveň i sekretariát UNIMA.

Podívejte se dobře na naši obrazovou dokumentaci a hlavně na zadní stránku – jen zlomek přítomných Kašpárků zde tvoří kašpárkovské pexeso – při koupi dvou exemplářů časopisu Loutkář si ho můžete třeba při vzpomínání na večer v Říši loutek zahrát.

Vivat UNIMA, Kašpárek není mrtev!

Loutkář 4/2009, p. 178–179.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.