Loutkar.online

kd; nm: Kurýr

Z domova

Praha

5. a 6. března měla v pražském Divadle Kolowrat premiéru inscenace Oběť z dílny malovického Divadla Continuo. Jde o sólový projekt herce Ivana Jurečky Oběť, který zpracovává životní příběh Josefa Mengele a otvírá téma lékařské i lidské etiky v mezní životní situaci. Oběť je první ze dvou připravovaných sólových inscenací, které od podzimu 2008 vznikají v rámci projektu Anatomie šílenství a svým charakterem se do jisté míry liší od předcházející tvorby divadla. Režisérem inscenace je umělecký šéf Divadla Continuo Pavel Štourač.Výsledná (spíše činoherní) inscenace je naprosto strhující. Student herectví brněnské JAMU Ivan Jurečka (jemuž asistuje Kateřina Šobáňová a dva muzikanti Lianca Pandolfini a Pavel Štourač) v ní prokázal obrovský dar naplnit sólové představení vlastním charismatem a schopností uhranout publikum. Jeho postupná proměna z vystrašeného cestujícího ve zrůdného lékaře, který ve svém vyprávění postupně ztrácí veškeré zábrany, se nedá nazvat jinak, než jako ryzí divadlo „s velkým dé“. Dobře je napsán i retrospektivní scénář, který směřuje k neobyčejně výsměšné a kruté pointě, a jednoduchá, promyšlená výprava pracující s metaforou je u Divadla Continuo samozřejmostí. O síle a razanci inscenace Oběť svědčí i fakt, že se premiérové publikum rozcházelo tiše a sklíčeně, v nezvykle vážné náladě a rozhodně nebyla příčinou inscenátorská nedostatečnost. Spíše naopak.

Obludárium Divadla bratří Formanů v režii Petra Formana bylo v sobotu 14. března v pražském Divadle Kolowrat vyhlášeno inscenací roku ve výročních Cenách Alfréda Radoka za rok 2008 – anketě pořádané časopisem Svět a divadlo, do které se letos zapojilo 66 kritiků. Nadační fond udělil Ceny Alfréda Radoka už posedmnácté. Slavnostní udílení cen režíroval Ivan Pokorný, scénář napsal a předávání moderoval Marek Němec, herec Činoherního studia Ústí nad Labem a Divadelního spolku Kašpar.

Ve dnech 14. – 21. března proběhla v pražském klubu Roxy/NoD akce nazvaná „FFF: Festival fanatického fantasty“, kterou pořádá experimentální divadlo Krepsko u příležitosti svých osmých narozenin. K vidění byl průřez tvorbou divadla a jako překvapení pro diváky se uskutečnily čtyři večery Feast for fools.

Tvůrčí tým seskupený kolem režijního tandemu SKUTR oslavil 19. března v prostorách holešovické La Fabriky pět let své existence. Bouřlivé oslavy zahájili Skutři se svým tvůrčím týmem uvedením inscenace Understand inspirované osudy a dílem H. Ch. Andersena.

Na scéně pražského Divadla v Celetné a v KC Zahrada se letos uskutečnil už 9. ročník pětidenní Přehlídky ke Světovému dni divadla pro děti a mládež. Světový den divadla pro děti a mládež byl poprvé slaven 20. března 2001 a slaví se jako výraz podpory dětí a mládeže a uznání jejich práv na umělecké a kulturní obohacení, zejména prostřednictvím divadelní kultury. Na celém světě se na počest Světového dne divadla pro děti a mládež konají slavnosti, festivaly a představení organizované pro děti a mládež a dětmi a mládeží. Cenu Českého střediska Mezinárodní organizace divadel pro děti a mládež ASSITEJ festivalu letos získal spisovatel, výtvarník, hudebník, herec a performer Petr Nikl, který na festivalu vystoupil se svým hudebně-divadelním pásem Bludný rybář.

Pavla a Vítězslav (Slávek) Kuschmitzovi, kteří vedli v r. 2007 technologický seminář na 57. Loutkářské Chrudimi, pokračují ve zpracování návodných technologických příruček. Odpovídají tak na vaše časté dotazy a volání po přehledných nákresech i vysvětleních právě z oblasti různých technologií loutkového divadla. V současné době zaslal V. Kuschmitz do redakce příspěvek nazvaný Studie vývoje konstrukcí javajek na scéně ÚLD (1950–1964), který před lety zpracoval původně pro Scénografický ústav, oba autoři připravují brožurky nazvané Výtvarně technologická lekce, jejichž názvy jsou: Marioneta, Javajka, Rodinné divadlo a Ochozové jeviště. Zájemci o jejich práci a kontakt se mohou obrátit na redakci Loutkáře.

22. března se v pražském Divadle na prádle konala premiéra

rodinné „také pouliční“ autorské inscenace Šnek (Na prádle ještě pod pracovním názvem Drak) v režii Jiřího Jelínka a provedení souborů Tichý jelen a Dno, která „na motivy úplně všech pohádek o dracích“ vypráví o „neotřesitelných hodnotách, jednom zemětřesení, jednom tlustoprdovi, jedné mamince, jednom tatínkovi, hyperaktivní holčičce, stádu zvířat a možná i drakovi.“

Plzeň

Zajímavá diplomová práce vznikne na katedře historie plzeňské Západočeské university. Úkolem autorky Michaely Krohová je zpracovat obecně méně známou, ale pozoruhodnou historii plzeňského Divadla feriálních osad spjatou s takovými jmény jako byl Josef Skupa či Jiří Trnka.

Choceň

Výtvarný obor ZUŠ v Chocni uspořádal 22. března už 5. ročník přehlídky malých loutkových divadel v prostorách Základní umělecké školy na zámku v Chocni. Sedm amatérských loutkářských souborů rodičů s dětmi provedlo své diváky pohádkou Pavla Šruta Princezna Labutěnka (což je převyprávění pohádky Boženy Němcové Zlatý vrch). Návštěvníci procházeli v malých skupinách a s mapou v ruce zámkem a postupně zhlédli sedm loutkových miniinscenací – sedm částí příběhu od začátku do konce.

Brno

Na brněnské Masarykově univerzitě v Kabinetu divadelních studií při Semináři estetiky vznikla bakalářská diplomová práce Lenky Schubertové s titulem Loutkářská tvorba rodiny Havlíkových. Pečlivě zpracovaná práce, jejíž autorka je svázána s rodinou Havlíkových vzdáleným příbuzenským vztahem, se zabývá především zakladatelem Loutkového divadla Sokola Smíchov – JUDR. Václavem Havlíkem a jeho dvěma syny – výtvarníkem Václavem Havlíkem a loutkohercem, pedagogem a překladatelem Emilem Havlíkem. Zaslouženou pozornost věnuje autorka výtvarnici Jarmile Havlíkové-Fenclové a osudům a nadějné tvorbě tragicky zahynulé výtvarnice Jany Havlíkové-Lužné. V rodinné tradici pokračují i děti Václava Havlíka – řezbářka Jarmila Haldová–Havlíková a restaurátor a řezbář Mikuláš Havlík. Syn Emila Havlíka, Michal, je vedoucím tvorby animovaných filmů v Praze. Zajímavá historie dynastie rodu Havlíků je v takto ucelené podobě zpracovaná poprvé.

Ostrava

Ostravské Divadlo loutek, které se jako jediné profesionální loutkové divadlo u nás mohlo před 20 lety pochlubit vlastní budovou postavenou přímo pro ně, čekají v roce 2010 další stavební úpravy. Praxe a divadelní provoz a v neposlední řadě i pořadatelství mezinárodního festivalu totiž ukázaly, že Divadlo loutek nutně potřebuje kromě velkého jeviště i komorní scénu, ale i větší skladovací prostory pro loutky, rekvizity i divadelní archiv. A tak by se mělo v lednu příštího roku začít s přístavbou k současné budově, ve které bude sídlit nejen komorní scéna, ale i administrativa, umělecký šéf a dramaturgie a budou tu ještě další prostory pro provozní zázemí. Tak držme ostravským palce, ať se jim stavební harmonogram podaří do dalšího Spectacula dodržet! Autorem projektu je Petr Hájek, který v r. 1999 novou budovu Divadla loutek spolu s Gabrielou Minářovou navrhl.

Ze zahraničí

Francie

Ve dnech 24. března – 10. dubna se v Remeši se konal jubilejní 20. ročník festivalu Méli’môme, který pořádá Association Nova Villa. Nesoutěžní přehlídka se zaměřuje na divadelní inscenace napříč všemi druhy i žánry určené pro děti (a to dokonce i „premateřinkové“ od pouhých několika měsíců věku) a mládež. V programu osmnáctidenní přehlídky vystoupilo i plzeňské Divadlo Alfa se svou veleúspěšnou inscenací Tři mušketýři, která byla pro velký úspěch na festival pozvána již podruhé (a dodejme, že se plzeňští loutkáři na francouzský festival plynule přesunuli z Madridu, kde hráli na festivalu Teatralia a v dubnu se s Mušketýry chystají pro změnu do Vídně), a Naivní divadlo Liberec s hříčkou Huberta Krejčího Postrach Paříže. V doprovodném programu k festivalu byly ve výstavních sálech Jezuitské koleje k vidění obrazy u nás dobře známého slovenského výtvarníka a scénografa Fero Liptáka (který je např. autorem vizuálu nitranského Starého divadla Karola Spišáka a pro letošní ročník festivalu navrhl plakát) a kolekce fotografií Kateřiny Dolenské představující možné podoby současného loutkového divadla.

-rl-

Výstavy

Nová česká animovaná pohádka Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? režiséra Jiřího Barty rozvířila počátkem března další vlnu zájmu odborníků i laiků o český loutkový film. Souběžně s premiérou filmu se v Galerii Lazarská konala do konce března výstava, která prezentovala návrhy a realizace loutek, dekorací i scénografických celků. Cílem koncepce výstavy bylo přiblížit velkým i malým návštěvníkům atmosféru filmového ateliéru a vlastního natáčení animovaného filmu.

Jak jsme se mohli v minulosti už mnohokrát přesvědčit, Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy loutkám a loutkářům přeje. Tentokráte zde své loutky vystavuje rodinná společnost Marionety Truhlář, která se již patnáct let zabývá výrobou a prodejem loutek a v neposlední řadě také produkcí kočovného divadla. Výstava nazvaná Loutky z dílny Marionety Truhlář je otevřena denně mimo pondělí 10 – 18 hodin a potrvá od 6. března do 2. srpna 2009.

Vážení přátelé a čtenáři tohoto časopisu,

i v průběhu roku může být pro někoho předplatné Loutkáře pěkným dárkem či překvapením. Zašleme vám dárkový certifikát a podle vašeho přání sestavíme dárkový balíček.

Pro ty z vás, kteří nechtějí čekat na novinky z dění v loutkovém divadle u nás a ve světě až na nové číslo upozorňujeme, že aktuality z této oblasti najdete na našich nových webových stránkách www.loutkar.eu. Na tyto stránky také můžete směřovat své dotazy, ale i anonce týkající se koupě a prodeje loutek a všeho, co s nimi souvisí.

Opravy

Snad v každém časopise se najdou nějaké drobné nedostatky a ani Loutkář není výjimkou. A tak prosíme čtenáře, aby si doplnili, že autorkou fotografií k oběma článkům o banskobystrickém festivalu Bábkarská Bystrica i kanadském festivalu ManiganSes je Kateřina Dolenská (nikoli archiv souboru) a autorem celého nového technologického seriálu Miroslav Trejtnar.

Některé nedostatky jsou i v přehledu festivalů, z nichž nejzávažnější je chybné datum letošní 58. Loutkářské Chrudimi. Správné datum je 2. – 7. července 2009!!!

Chorvatští přátelé nás poprosili o oznámení 22. ročníku festivalu chorvatských loutkových divadel SLUK, který se bude konat ve dnech 31. 5. – 4. 6. 2009. V přehledu mezinárodních festivalů, který jsme přebírali od jinak velmi pečlivých německých kolegů, je chybně 16. mezinárodní festival pro děti umístěný do Černé hory místo Subotice.

Loutkář 2/2009, p. 50–52.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.