Loutkar.online

psl: Koutek SAL

Z domova

Praha

Oázou klidu se v předvánočním shonu stalo Divadlo Na zábradlí.

V neděli 21. prosince se zde uskutečnil 2. ročník festivalu Ohromné maličkosti, pořádaný redakcí časopisu Svět a divadlo. Na přehlídce „scénických miniatur“ letos vystoupil např. Arnošt Goldflam, Naivní divadlo Liberec s miniaturou Vítka Peřiny Lyžařův sen (což je strhující minutové drama pro dvanáct loutek), výtvarník a performer Petr Nikl a choceňská loutkářka a výtvarnice Hana Voříšková, která sehrála „malou loutkovou stínohru o narození Ježíše Krista“ Pokoj vám.

Pražská Říše loutek se po Vánocích vydala na cesty až do irského Dublinu, kde se zapojila do akce Epiphany 2009 a sehrála v několika dublinských kostelech s velkým ohlasem svou vánoční inscenaci Nám, nám narodil se. Díky Říši loutek také zazněly české koledy při několika bohoslužbách a vůni domova přinesly i na české velvyslanectví. A ještě jedna novinka z Umělecké scény Říše loutek: Divácky nejvděčnější inscenace, Makonjova dramatizace Čapkova Povídání o pejskovi a kočičce se po více než 575 reprízách dočkala zajímavé inovace. Text je přímo na jevišti tlumočen do znakového jazyka a je tak zpřístupněn i neslyšícím divákům. A pro slyšící děti je to nová a se zájmem přijímaná zkušenost.

-wkv-

Od 5. ledna až do konce února byla v předsálí malého sálu KC Novodvorská výstava věnovaná 40 letům Loutkového divadla Zvoneček, která návštěvníky podrobně seznámila s historií i současností souboru. K vidění byla různá ocenění či články o Zvonečku, loutky a fotografie z představení.

Divadlo bratří Formanů sbírá trofeje za svou inscenaci Obludárium. Po loutkářském ERIKovi, získali Formani i prvenství v tradiční novoroční anketě Divadelních novin, kde předstihli i takové favority jako Odcházení Václava Havla a operu Zítra se bude… se Soňou Červenou v hlavní roli. Uvidíme, jak se prosadí v další anketě – v Cenách Alfréda Radoka.

Divadlo bratří Formanů se také 7. ledna zapojilo do slavnostního večera k zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Galavečer se odehrával v Národním divadle a svérázně jím provázel Petr Forman v kostýmu „obludárijského“ konfereciéra. K vidění byly mj. scénky právě z Obludária a Dobře placené procházky za doprovodu orchestru Národního divadla a pod taktovkou dirigenta Marka Ivanoviće.

4. ledna v brněnském Letohrádku Mitrovských a 7. ledna pražském Českém muzeu výtvarných umění (přímo v expozici Loutka – nejkrásnější dárek) byla slavnostně pokřtěna publikace Česká loutka autorů Jaroslava Blechy, Pavla Jiráska a Václava Jiráska, v grafické úpravě Rostislava Vaňka.

Na pražském křtu promluvila kmotra Alice Dubská a místo indisponovaného Petra Nikla vystoupily Buchty a loutky, které sehrály v rodinném divadélku příběh o tom, jak přišel sníh do Krkonoš.

Rukopis odborné obrazové publikace o výtvarném fenoménu české loutky vznikl jako výstup dvouletého výzkumného projektu (1999–2000) Jaroslava Blechy a Pavla Jiráska, podpořeného grantem MK ČR a realizovaného při oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea v Brně. Výsledný text s bohatou obrazovou dokumentací spojuje populární hledisko s odborným výkladem a přináší řadu dosud nepublikovaných informací. Recenzi knihy Česká loutka si budete moci přečíst v dalším čísle Loutkáře.

14. – 16. 2. proběhl na scéně Divadlo Minor, ve Spolkovém domě (Klub Mlejn) a Krušnohorském divadle v Teplicích 7. ročník Přehlídka sólové tvorby pro děti, kterou pořádá občanské sdružení Xaver. K vidění byla řada pohádek mj. z tvorby Dřevěného divadlo Jana Hrubce, Atelieru Abrakadabra z Pístů a loutkáře Antonína Novotného), uskutečnily se hudební dílny věnované arabské, australské a africké hudbě a jedna dílna divadelní. Letošním zahraničním hostem bylo cardiffské Divadlo Iolo, které uvedlo svou inscenaci Pod kobercem (Under the Carpet) velšské dramatičky Sarah Argent.

Ve dnech 18. – 22. 3. se bude v Divadle v Celetné a KC Zahrada konat Přehlídka ke Světovému dni divadla pro děti a mládež 2009, kterou pořádají Institut umění – Divadelní ústav/ASSITEJ a Sdružení pro tvořivou dramatiku. V pětidenním programu se představí například Teátr Víti Marčíka se Třemi zlatými vlasy děda Vševěda, Divadlo bez hranic s Pohádkami ptáka Afrikána, Studio dell´arte České Budějovice s Faustem, Naivní divadlo Liberec přiveze inscenaci pro nejmenší Pečení holubi aneb Přísloví a Petr Nikl vystoupí s hudebně divadelním pásmem Bludný rybář.

Plzeň

V Plzni pomalu ale jistě vrcholí práce na zbrusu novém Muzeu loutek, jehož sídlem se stane dům č. 23 na náměstí Republiky.

Expozici připravuje Divadlo Alfa ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni. Kurátory jsou Mgr. Daniel Bechný a Mgr. Jana Studená (ZČM v Plzni) a Mgr. Tomáš Froyda (ředitel Divadla Alfa). Připravovaná stálá expozice připomene loutkářskou tradici především na loutkách z fondu národopisného oddělení Západočeského muzea v Plzni. V jeho depozitářích se nachází unikáty evropského významu – např. marionety z Novákova, Dubského nebo Škodova divadla dokumentující práci významných řezbářů již od 1. třetiny 19. století (Alessi, Čípa, Kubeška, Kokoška, K. Nosek, D. Nosek, Šroiff, Pokorný, Novák a další). Současnost budou zastupovat loutky Divadla Alfa. S otevřením Muzea loutek se počítá v polovině letošního roku.

Foto Plzeň

Hradec Králové

Další muzeum loutek připravují v Hradci Králové, kde pro ně využijí budovu Tereziánského dvora – půjde o stálou expozici mapující historii Divadla DRAK. Muzeum bude mít dvě části. První by měla mapovat historii divadla a druhou by se měla stát multimediální, interaktivní divadelní dílna, kde se budou návštěvníkům formou hry odkrývat taje divadelního zákulisí. Předpokládané dokončení hrubé stavby Muzea je polovina roku 2009.

A ještě jednou z DRAKu: Režisér Jakub Krofta nyní pracuje na divadelní verzi románu Henriho Charriéra Motýlek (který pro DRAK zdramatizoval Jan Kašpar a v titulní roli se objeví Václav Poul), a také vymýšlí další projekt, v němž by se potkali Češi, Slováci (Staré divadlo Nitra) a Poláci (Teatr Lalka Varšava). V roce 2010 tak spatří světlo světa společná inscenace inspirovaná životem legendárního zbojníka Jánošíka. První tvůrčí setkání celého týmu proběhlo v Jánošíkově rodné Těrchové. Výsledná inscenace bude mít premiéry na mezinárodních divadelních festivalech v Nitře, Varšavě, Plzni a Hradci Králové.

Jižní Čechy

Teátr Víťi Marčíka připravil na 13. února novou premiéru – Moravské Pašije. Proslulý divadelník, komediant, loutkář a lidový filosof Víťa Marčík se tentokrát autorsky zabývá biblickým tématem Velikonoc, pašijí a ukřižování Krista.

„Když mi bylo dvanáct, viděl jsem, jak křižují Ježíše.

Říkal jsem to všem, ale nikdo mi nevěřil.

Pan farář mě vyslechl, pohladil mě po hlavě a řekl mi,

abych to už nikomu neříkal, nebo mě budou mít za blázna.“

Na inscenaci se podílí i Eva Marčíková (scéna) a Víťa Marčík junior (loutky).

Liberec

V Naivním divadle, které si mimochodem v letošním roce připomene 60. výročí svého založení, se rozhodli jednou měsíčně uspořádat tzv. rodinné odpoledne. Vždy jednou měsíčně v sobotu od 15 hodin uvádí představení pro celou rodinu, po jehož skončení následuje procházka divadelním zákulisím – tj. návštěva výstavy loutek z archívu NDL, možnost vlastnoručně si vyzkoušet různé typy loutek, nahlédnutí na jeviště mezi kulisy, návštěva skladu dekorací, hereckých šaten, truhlárny či kabiny osvětlovače…)

Brno

Režisér a herec Jiří Jelínek přichystal 9. ledna pro sklepní scénu Divadla Husa na provázku novou premiéru. Jmenuje se Návštěvníci – Ko(s)mický komiks a slibuje „nekonečné putování po hvězdách, planetách a galaxiích“, jinými slovy autorské třeštění Jiřího Jelínka, Jiřího Knihy a Marie Jansové. Hudbu připravilo Kratochvílovic duo DVA a autorkou výpravy je Tereza Venclová.

16. ledna oslavilo své 10. narozeniny Divadlo Polárka, které se zabývá výhradně tvorbou pro děti a dospívající publikum a často zpracovává základní díla české i světové literatury. Během slavnostního večera byla uvedena pohádka Jeníček a Mařenka a součástí oslav byla i projekce sestřihu video dokumentace Jiřího Skovajsy, která připomněla uplynulých deset let činnosti. Na jevišti se objevila i speciální kapela z muzikantů, kteří za tu dobu prošli divadlem.

A rýsuje se další muzeum loutek – o jeho zřízení uvažuje i Loutkové divadlo Radost. Pro muzeum se předběžně počítá s rekonstrukcí neopraveného dvorního traktu divadla a většinu exponátů by přirozeně představovaly loutky z inscenací Radosti.

Brněnské Divadlo Líšeň připravilo na 20. ledna premiéru své nové loutkové inscenace Žabáci podle populární dětské knihy Kvak a Žbluňk jsou kamarádi Arnolda Lobela. V inscenaci, kterou zrežírovala Pavla Dombrovská, jsou použiti velcí maňásci ze dřeva a kůže, jejichž autorem je výtvarník Antonín Maloň.

Soubor Divadla Líšeň na dlouho spojil svůj osud s Dělnickým domem v Líšni, jehož opravu pomáhal realizovat. Nyní však divadlo dostalo výrazně nižší dotace a nemůže si dlouhodobě dovolit platit nájem v Dělnickém domě. Proto se divadelníci rozhodli upravit pro své potřeby bývalý hostinec v Ondráčkově ulici. Protože úpravy zatím neskončily, hrají Líšeňští například v Huse na provázku či v Domě pánů z Kunštátu.

Foto Líšeň Žabáci

Ostrava

V Divadle loutek Ostrava se 12. prosince slavilo 55. výročí založení. Současní i bývalí členové uměleckého souboru vystoupili ve slavnostním komponovaném pořadu a poté se spolu s dalšími pozvanými kolegy, zástupci města a jinými významnými hosty sešli na společenském večírku ve foyer divadla. Následující den – sobota 13. prosince – pořádalo Divadlo loutek Den otevřených dveří. Návštěvníci si mohli prohlédnout výstavu loutek a divadelních fotografií ve foyer, navštívit zákulisí divadla, seznámit se s prací v ateliéru a výrobních dílnách a dokonce i vstoupit na jeviště a za asistence herců si vyzkoušet práci s loutkou.

Ze zahraničí

Polsko

Polská loutkářská revue Teatr lalek, která vychází v polsko-anglické verzi, přinesla ve svém posledním vánočním čísle (4/95/2008) řadu zajímavých informací o polských jesličkách – šopce – zahrnující historii loutkové podoby vánoční hry nejen v Polsku, ale i ve světě, v době dávno minulé i v současnosti.(Polský teatrolog Henryk Jurkowski patří v této oblasti k uznávaným znalcům a propagátorům lidové loutkové podoby vánoční hry a ve zmíněném čísle najde nejen jeho článek, ale i jedinečné historické obrázky dokumentující tento fenomén). Číslo je však zajímavé nejen tímto materiálem. Naši pozornost vzbudil zejména článek Hanny Baltyn Létající cirkus, která popisuje své okouzlení Obludáriem bratří Formanů. Autorka v závěru doslova píše: „[…] setkáte-li se kdekoli a kdykoli s představením Formanů, vecpěte se tam dveřmi nebo oknem a za jakoukoli cenu, protože stojí za to ocitnout se třeba jen na dvě hodiny v jiném světě, ve světě, jaký si neumíte představit.“

Úspěch u polské kritiky slaví Divadlo bratří Formanů, ale i výtvarník Marek Zákostelecký, který se ve Varšavě představil tentokráte nejen jako výtvarník a režisér, ale i jako autor scénáře k inscenaci Kino Palace, ve které jsou citovány filmy jako Frankensteinova nevěsta a King Kong, jejichž divadelní podobou diváky provází jako komentátor Policajt a Charlie Chaplin. Obsáhlou pozitivní kritiku s názvem Divadlo, magický stroj popisující tuto nezvyklou divadelní pouť „strojem času“ za filmovou historií napsala pro Teatr lalek Alicja Rubczak.

Francie

Loutkářské produkce bývají často prezentovány v programové řadě zahraničních festivalů v divácké sekci pro tzv. „mladé publikum“. Tak je tomu i v případě francouzského mezinárodního festivalu A pas contés, jehož IX. ročník se konal ve dnech 12. – 28. 2. v Dijonu. Festivalová představení adresovaná podle programového bulletinu publiku od 1 do 14 let a výše doprovází řada workshopů, které jsou dnes při takových příležitostech už samozřejmostí, dále výstav dětských knížek, přednášek a diskuzí, ale je zde také konkurz (opět formou workshopu) na obsazení hlavní dětské role v připravovaném filmu o Théseovi a Minotaurovi, který se chystá natočit významný francouzský loutkářský režisér a vedoucí souboru Amoros a Augustin – Luc Amoros. Českou republiku na festivalu zastupuje inscenace Nejmenší žena na světě skupiny Krepsko.

Pokud jde o věkovou adresu představení pro děti od jednoho roku, nejde o překlep, ale velmi diskutovaný fakt řady zahraničních festivalů. S fenoménem představení pro takto mladé publikum a dokonce s přednáškou o divadle pro děti od 0 do 2 let jsme se měli možnost setkat už při festivalu v Tolose v r. 2007, konkrétní podobu takových představení, problémy a zejména dopad na „premateřinkovského“ diváka se nám ale zatím nepodařilo zmapovat. Možná, že je to pro naše pedagogy či arteterapeuty výzva, pokud víte o představeních pro tuto věkovou hranici u nás, dejte nám rozhodně vědět!

Je to neuvěřitelné, ale Yves Joly (nar. 11. 10. 1908), jeden z opravdových mistrů loutkářského umění 20. století, oslavil 100. narozeniny! Jeho umění ovlivnilo podobu moderního loutkového divadla nejen ve Francii, ale jeho „divadlo předmětů“ s dodnes nezapomenutelnými brilantními loutkářskými kousky (legendární Paraplíčka, rukavičková etuda) mělo zásadní vliv i na naše loutkářství – především na vznik a poetiku fenoménu černého divadla.

Francouzský loutkářský časopis Manip (17/2009) vydávaný asociací Themaa (Association nationale des théatres de marionnettes et des arts associés) referuje o několika podzimních loutkářských akcích ve střední a východní Evropě. Můžeme se zde dočíst o oslavách 50. výročí hradeckého divadla DRAK či o moskevském Mezinárodním loutkářském festivalu a dvoudenním semináři na téma „Současné loutkové divadlo“ pořádaném Divadlem S. V. Obrazcova. Třetí zprávou je článek o Přeletu nad loutkářským hnízdem 2008, kde jejího autora Alaina Lecucqa v programové skladbě nejvíce zaujalo představení Divadla Continuo Klobouk, hvězdy, neštovice.

Německo

Tanečnice a loutkářka, zakladatelka Theater Meschuge Ilka Schonbeinová znovu na podzim 2008 uchvátila publikum na jubilejním 50. ročníku významného německého festivalu FIDENA. Její poslední inscenace Mein eigen Fleisch und Blut/Mé vlastní tělo a krev pojednává o komplikovaném vztahu mezi matkou a dcerou. Ve velmi autentickém hereckém projevu ho hraje herečka ve svém typickém stylu: V jednotě obličejové a tělové masky, v těsném propojení animátorky a loutky.

Divadelní experimenty Oskara Schlemmera (1888–1943) se staly východiskem pro zajímavý workshop Theater Tübingen a souboru Wanke-Ensemble přibližující Schlemmerovy estetické impulzy, figurální prostorové kompozice, svět jeho kreseb a obrazů. Pořad s názvem Carambolage byl uveden jako pocta Oskaru Schlemmerovi ve stuttgartském loutkářském centru – Zentrum für Figurentheater – ke 120. výročí Schlemmerova narození právě ve Stuttgartu.

Rekonstrukce inscenací předválečné avantgardy se staly ve světě módou. Tyto projekty zahrnující nové nastudování legendárních titulů s replikami loutek i scény, jsou většinou spjaty s výstavou k jubileím jejich původních autorů, nebo jako oživení expozic muzeí. Zvláštním případem v této řadě je inscenace Über die Klee/Podle Kleea, kterou uvedly v říjnu 2008 v berlínské Schaubude Frederika Krahl a Melanie Sowa s několika replikami Kleeových loutek.

Ze zahraničních materiálů připravila –nm-

Výstavy

V pražské Galerii Millenium se od 7. 11. do 7. 12. konala prodejní výstava originálních loutek, maket a filmových pozadí z dílny Martina Velíška a Aurela Klimta. K vidění zde však byla i díla klasika českého animovaného filmu Jiřího Trnky – doposud neznámé loutky, které Trnka údajně vytvořil v roce 1918. Jde o loutky nedávno nalezené na půdě domu dávného Trnkova přítele v moravském Kyjově, jejichž autorství údajně potvrzuje Trnkův dopis příteli z roku 1930. Redakce Loutkáře sledovala vzrušující peripetie odborné expertizy, která měla určit pravost Trnkových loutek, a s jejím průběhem a výsledky vás rádi podrobně seznámíme v příštím čísle.

V Českém muzeu výtvarných umění v Praze se od 11. 12. 2008 do 15. 2. 2009 konala výstava ze sbírek Divadelního oddělení Národního muzea Loutka – nejkrásnější dárek autorů Lenky Šaldové a Václava Špale, která se zaměřila na fenomén loutek a rodinných loutkových divadel. V první části výstavy (Příběhy z kouzelných krabic) mohli návštěvníci pomocí loutek, dekorací, úryvků textů i reprodukcí dobových tištěných materiálů nahlédnout do repertoáru lidových loutkářů a připomenout si pohádky, které vítězily v rodinných divadélkách. Druhá část výstavy v románském sklepení se věnovala tajemným pohádkovým bytostem a k vidění zde byly různé loutkové podoby draků, vodníků, ježibab a čertů.

V Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi se 21. 1. konala společná vernisáž ročních výstav Naivní divadlo Liberec, Jaroslav Milfajt – portrét výtvarníka a Stínové divadlo. Úvodní slovo k jednotlivým výstavám přednesli Stanislav Doubrava, Pavel Polák, Hana Studničková a Tomáš Pilař.

Naivní divadlo Liberec si v roce 2009 připomene 60. výročí svého založení. Z dlouhé řady výtvarníků, kteří s divadlem spolupracovali, vybrali autoři výstavy tvorbu P. Kalfuse, I. Antoše, I. Nesvedy, J. Zbořilové, J. Milfajta, P. Matáska, B. Jakůbkové a R. Smolíka.

Jaroslav Milfajt (nar. 1958) absolvoval Střední školu uměleckých řemesel v Brně a poté loutkářskou scénografii na DAMU v Praze. Je autorem návrhů loutek, kostýmů a scén pro více než 200 inscenací doma i v zahraničí. Výstava představuje především ukázku z jeho práce pro loutková divadla.

Výstava Stínové divadlo z muzejní sbírky představuje především loutky z Indonésie, Indie a Číny.

Uvedené výstavy budou v Muzeu loutkářských kultur k vidění až do 30. 12. Společně s nimi pak byla zahájena i krátkodobá výstava Zdeněk Nytra – Výběr z díla (loutky, obrazy), která potrvá do 26. 4.

Oznámení

Mezinárodní loutkářský institut v Charleville-Mézières vypisuje na letošní rok dva workshopy:

1) Interior landscapes/Vnitřní světy (1. – 31. 7. 2009) povede Philippe Genty a Mary Underwood. Je určený hercům, tanečníkům, loutkářům a cirkusovým artistům. Kurz (ve francouzštině a angličtině) se bude zabývat jednotlivými stádii divadelní inscenace a má podtitul „od snu k divadelnímu jazyku“.

2) Revisiting the string puppet/Návrat k marionetám (31. 8. – 18. 9. 2009) povede Stephen Mottram. Kurz (ve francouzštině a angličtině) je určen pro loutkáře, výtvarníky a řezbáře s divadelní zkušeností a měl by je seznámit s tím, jak tvořit mechanismus i design loutky.

Podrobnosti o workshopech najdete na www.marionnette.com, uzávěrka přihlášek je 18. 4.

Loutkář 1/2009, p. 7.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.