Loutkar.online

Malíková, Nina: Blahopřejeme

V květnu (nar. 19. 5. 1938) oslaví životní jubileum teatroložka, historička a pedagožka doc. Alica Dubská Csc. Díky jí se mohou budoucí badatelé s důvěrou opřít o její zasvěcené studie o historii českého loutkového divadla zahrnující v poslední době i objevné poznatky o osobě prvního historicky doloženého českého loutkáře Jana Bráta. Nejen jako dárek k jejím narozeninám, ale jako dárek pro všechny, kteří chtějí o kořenech českého loutkového divadla vědět něco více, zahájíme v Loutkáři 3/2008 seriál Putování Jana Bráta a jeho loutkářské rodiny divadelní Evropou 18. a 19. století.

Doc. Alica Dubská, či pro řadu z nás prostě jen Alice, je žena neokázalá, skromná, ale nesmírně pilná a usilovná. Málo kdo by vážil cestu pro důkazy svých hypotéz nejen do místních archivů (nechte si vyprávět, kde všude a jak můžete nalézt zmínky o prvních loutkářských produkcích!), ale vypravit se “jen tak na otočku” do Drážďan, Mnichova či Budapešti. Všichni věříme, že jako autorka píšící o českém loutkovém divadle neřekla ještě zdaleka poslední slovo. Už léta slibuje pokračování historie českého loutkového divadla po roce 1945 a při zmínce o dalších plánech se tajuplně usmívá… Tak hodně zdraví a dobré mysli, Alice.

Za redakci tvoje Nina Malíková

Loutkář 2/2008, p. 50.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.