Loutkar.online

Vojíková, Silvie: Ze Lhoty až do San Francisca

Novou sezónu zahájila v českobudějovickém Malém divadle pohádka Čert a kočka, kterou hostující režisérka Alžběta Tichoňová sepsala volně na motivy pohádky Jamese Joyce.

Původní starobylé francouzské městečko nahradila Horní a Dolní Lhotou, kterým scénografka Eva Blahová propůjčila podobu malebného náměstíčka, jež dýchá poklidem a bezstarostností a evokuje idylickou atmosférou prvorepublikové éry. Náměstíčko slouží maňáskům a muppetům jako úžasný labyrint pro honičky, schovávání a další dovádění.

Dny tu plynou v příjemném stereotypu (každé ráno se v jednotlivých rodinách opakují tytéž repliky). Idyličnost narušuje jen odvěká rivalita mezi Horňáky a Dolňáky, čehož využívá místní čert. Rozhádané sousedy rozdělí nejprve zdí, pak propastí a nakonec spáchá poslední čertovinu: prodá starostovi most pod podmínkou, že první, kdo po něm přejde, bude patřit peklu. V druhé dějové lince se odvíjí příběh roztomile zamilované dvojice Vendulky (Lucie Škodová) a Lukáška (Jiří Šponar), která všechny Lhotecké zachrání. Lukášek totiž vyšle na most kočku a čert starostlivě jihne: bere ustrašenou chudinku pod svou ochranu. Horní a Dolní Lhota se od těch dob jmenuje San Francisco. Jak vidno, poetika nonsensu a hravosti se stává jedním ze základních inscenačních principů.

Průvodcem příběhu je paní Policie (Jana Vanýsková), navenek nekompromisní strážkyně zákona, která svou přepjatostí občas vzbuzuje pobavení. Do určitých událostí se zapojují i samotní dětští diváci – např. při hádankové soutěži mezi Horňáky a Dolňáky, kdy radí a fandí. Z úst lhoteckých soutěžích se ozývají i lehce absurdní odpovědi – např. kamion je dle jejich mínění hlavonožec. Některé zdánlivě osamocené motivy se postupně absurdně propojují – např. chvíli po soutěži v rozhlase hlásí, že na dálnici se srazil kamion se stádem hlavonožců. Z rádia se line písnička o San Franciscu a v závěru se ve Lhotě opravdu objeví most z uvedeného města.

Čert (Tomáš Sukup) je stylizován do podoby lyrika, jenž si libuje v patosu a sentimentu. Svou chorobnou touhou po klidu vzbuzuje spíš soucit než strach a jeho vykouzlení mostu se poněkud překvapivě (vzhledem k jeho povaze introverta) proměňuje v efektní taneční show.

Inscenace Čert a kočka je především nápaditě vizuální podívanou, podbarvenou pohádkovou magičností a prosycenou vtipem. Pobaví děti (senzační zprávy o tom, že Bob a Bobek se přestěhovali z klobouku) i dospělé – pro ty jsou připraveny aktuální zprávy o pražské zelené chobotnici. Výrazně se pracuje s náznakem, klipovitostí a důrazem na detail. Právě zaměření na detail občas přebíjí funkčnost příběhu jako celku, a tak řada situací, byť sebezdařilejších a vypointovaných, zůstává spíše osamocenými výstupy. Problematickým se stává rovněž udržení svižnosti a dynamičnosti jevištního dění, což se pravděpodobně po několika reprízách urovná. Ke kladům inscenace pak patří dokonalé propojení poetična, pohádkovosti a humoru.

Silvie Vojíková

Malé divadlo České Budějovice

Alžběta Tichoňová: Čert a kočka

Režie: Alžběta Tichoňová j. h.

Dramaturgie: Zdeněk Jecelín

Scéna: Eva Blahová j. h.

Hudba: Jiří Štolfa j. h.

Premiéra 13. 10. 2007, psáno z reprízy 30. 10. 2007

Rozhovor Silvie Vojíkové s režisérkou Alžbětou Tichoňovou nejen o inscenaci Čert a kočka přinášíme v tomto čísle na Stránkách pro divadelní mládí.

-red-

Loutkář 6/2007, p. 253.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.