Loutkar.online

Malíková, Nina: Loutková invaze - tentokrát i z VOŠH či přesněji z Pidivadla

První premiérou nové školní divadelní sezóny, kterou se představily posluchačky 3. ročníku VOŠH oboru Loutkářské umění byla “humorná koláž se zpěvy a monology hrdinek her K. Čapka, I. Ibsena, B. Shawa, E. Rostanda, bří Mrštíků, A. Jiráska, G. Preissové, A. P. Čechova a W. Shakespeara nazvaná S láskou nejsou žerty. A co mají všechny hrdinky společného? Odpověď je samozřejmě skryta už v samotném názvu scénické koláže: přece lásku. Přesněji řečeno její podoby a vztah ke druhé části lidského pokolení – totiž k mužům. Ty zastupuje v představení od samého počátku muže jeden jediný, hadrový panák v lidské velikosti, který je v první etudě dokonce podroben zkoumání zcela chirurgickému, což je záminkou pro rozehrání hry tří protagonistek s předměty, jimiž jsou ”ty zbytečnosti“, co se nacházejí v jeho (tedy i mužských) útrobách a hlavě. Sled etud kabaretního charakteru je propojen písničkami (texty napsal autor celé koláže a spojovacích dialogů a zároveň režisér Jiří Středa, hudbu René Krupanský), jednotlivé výstupy jsou pak doprovázeny koláží známých skladeb renomovaných autorů (např. pro ibsenovské číslo neodmyslitelnou Griegovou hudbou).

Výběr jednotlivých výstupu i jejich loutkářské naplnění je skutečně pestrý – od maňáskářské scény monologu Mimi z Čapkova Loupežníka přes scénu koupání Lízy Doolitlové z Shawova Pygmalionu hranou se dvěma paraplíčky (s pointou paraplíčka s obnaženými dráty po úspěšné akci paní Pearceové dostat Lízu do vany), až vzdychání zklamaných Čechovových Tří sester Olgy, Máši a Iriny hrané plošnými loutkami na drátě. Nejvtipnější a herecky nejlépe zvládnutá jsou čísla inspirovaná Ibsenovým Peer Gyntem (lyžařka Solvejga čekající v zimní krajině na svého milého), již zmíněný výstup tří sester a dramaturgicky překvapivý, vtipný text scénického propletence setkání Vojnarky, Evy – Gazdiny roby a Maryši na kávovém dýchánku. Všechny tři protagonistky – Jana Březinová, Gabriela Dorantová (zaujme jako Solvejga i Maryša) a Lucie Radimerská přesvědčivě dokazují, že v hodinách ”práce s předmětem" rozhodně nechodily za školu. Pro úplnost je třeba ještě dodat, že tomuto triu k úspěchu vydatně pomáhají i vtipné a profesionálně provedené loutky nejrůznějších typů a technologií připravených Naďou a Dušanem Sotákovými.

Loutkář 5/2007, p. 232.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.