Loutkar.online

kd: VyšeHrátky 2007

Letošní ročník festivalu výtvarného a loutkového divadla, který se uskutečnil v termínu od 1. do 16. září na celkem čtyřech různých místech pražského Vyšehradu, ve svém programu přinesl několik premiér původních projektů, na nichž se velkou měrou podíleli studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU.

Prvním z nich byla inscenace Vodu po lžičkách, což je autorský projekt studentky režie Veroniky Riedlbauchové a divadelně-výtvarné skupiny ECRU (premiéra 1. září). Inscenátoři si pro tento site specific projekt postavený na pohybu, obrazu, projekci a zvuk si vzali jako výchozí inspiraci poezii a položili si otázku, zda může být převedena do divadelních zákonitostí, aniž by byla potlačena její specifičnost. Inscenace byla uvedena v potemnělých chodbách kasemat a Gorlici.

V tomto pro divadelníky nesmírně inspirativním magickém prostoru se uskutečnila 8. září i druhá premiéra festivalu – John Sinclair v režii studentky na Petry Tejnorové. Režisérka se inspirovala brakovou literaturou a sepsala scénář na motivy příběhů Jasona Darka a ve spolupráci se studenty 3. ročníku KALD připravila pestrobarevných koktejl divadla noir složený ze zlotřilých padouchů, přízračných bytostí, vnadných žen a neohrožených hrdinů.

Poslední premiérou letošního ročníku se stala sólová inscenace Kristiny Maděričové Vetřelec s originální loutkou z dílny scénografa Roberta Smolíka, v režii doktoranda z DAMU Jiřího Adámka, která byla poprvé uvedena 11. září (tentokrát na schodech Gorlice) a jejíž recenzi přinášíme v rubrice Ostatně soudím.

Loutkář 5/2007, p. 232.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.