Loutkar.online

kd: Kurýr

Z domova

Praha

Koncem srpna vydal Supraphon Skupovy klasické dialogy Spejbla a Hurvínka. Komplet pěti CD obsahuje maximum dostupných zvukových nahrávek scének a výstupů Josefa Skupy (1892 – 1957) pořízených firmou His Master’s Voice, dále pak Ultraphonem, Supraphonem, záznamů z archivu Českého rozhlasu a z pozůstalosti tvůrce. Komplet je určen nejen znalcům, nadšencům, sběratelům, fandům, ale i nováčkům mezi obdivovateli díla Josefa Skupy. Disky doplňuje výpravný booklet s vynikající studií Pavla Vašíčka mapující Skupovo dílo. První nahrávka vznikla koncem 20. let a poslední v polovině 50. let minulého století.

20. září měl v pražském Divadle Archa premiéru autorský projekt tvůrčí dvojice Skutr (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) Plačky, který vznikl v rámci divadelní laboratoře Archa.lab Divadla Archa a jejího tematického cyklu “Tradice – konvence – pud”. Plačky jsou tradiční slovanské zpěvy nad mrtvým a tato tradice se stala volnou inspirací k nové inscenaci, v níž je starý způsob života našich pradědů konfrontován s naší středoevropskou současností. Projekt pracuje s kombinací fyzického divadla a tradičních slovanských písní. Sami inscenátoři své dílo charakterizují jako “jevištní báseň o jednom pánovi a šesti lidech, kteří spolu zažijí zvláštní setkání”.

Jednu z letošních cen Sazky a Divadelních novin, které byly letos udělovány 26. září v brněnské Divadle Husa na provázku,

získal za mimořádný jevištní výkon v uplynulé sezóně v kategorii hudebního divadla režisér Miloš Forman a jeho synové Matěj s Petrem za svou inscenaci semaforské Dobře placené procházky nastudované v pražském Národním divadle.

Pražský nezávislý soubor Buchty a loutky vstoupil do své 16. sezóny poněkud netradičně – vydáním DVD a týdenní projekcí svého celovečerního loutkového filmu pro dospělé Chcípáci v kině Světozor. Experimentální film Chcípáci v režii člena souboru Radka Berana měl premiéru v loňském roce a slaví úspěchy na českých i zahraničních festivalech – zúčastnil se např. Anifestu, Febiofestu, Finále Plzeň, Fresh Film Fest a v rumunském Sibiu snímek dokonce získal cenu za celovečerní film. V termínu projekce (od 27. 9. do 3. 10.) byla ve foyer kina Světozor k vidění i výstava loutek Báry Čechové, autorky výpravy k filmu. Dne 27. 9. projekci předcházel i nový interaktivní a improvizační projekt Buchet a loutek nazvaný Automat na filmy. Ještě dodejme, že vydané DVD Chcípáci obsahuje kromě filmu s českými, anglickými a německými titulky také bonusy – např. pilotní díly, rozhovory s umělci či výběr z nepoužitých záběrů. Na 17. října pak Buchty a loutky uchystaly novou premiéru pro dospělé Kabaret KaKa v režii Tomáše Procházky.

Ve dnech 4. a 5. října uspořádala Katedra výchovné dramatiky pražské DAMU a Sdružení pro tvořivou dramatiku (ve spolupráci s NIPOS – ARTAMA, Ateliérem dramatické výchovy JAMU, Centrem tvořivé dramatiky a českým národním centrem ASSITEJ) setkání nazvané Dítě mezi výchovou a uměním, které se konalo u příležitosti 15. výročí založení KVD DAMU. Akce byla rozdělena na dvě části – na přehlídku dětských a mladých divadelních, loutkářských a recitačních souborů a na konferenci s mezinárodní účastí na téma Dramatická výchova na přelomu tisíciletí.

7. října byl zahájen už 14. ročník festivalu Příští vlna/Next wave neboli setkání divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarné a jiné alternativy. Letošní ročník s podtitulem …identita 2007…, který představil během týdne svého konání téměř čtyřicet projektů – několik z nich dokonce ve světové premiéře – proběhl celkem na pěti pražských scénách i v plenéru od 7. do 14. října. V programu se mj. představil výtvarně-pohybově-hudební projekt Dominika Tesaře (Divadlo Mimotaurus) s názvem Alchymista, který skrze mikropříběhy a choreografie zkoumá nové dosud nepoužité možnosti pohybu a výrazu chůdaře jako tanečníka. Značnou pozornost na letošním ročníku festivalu vzbudil projekt Klikněte na video podle scénáře a v režii Jiřího Adámka. Jde o scénickou kompozici z komentářů, jimiž čeští uživatelé internetu reagovali na popravu iráckého diktátora Saddama Husajna.

Kladno

Divadlo Lampion Kladno letos vstoupilo do 58. sezóny, kterou 9. září slavnostně zahájil projekt nazvaný Lampion v Zámecké zahradě, kde mohli diváci zhlédnout sérii pohádek pod širým nebem. Dramaturgický plán divadla Lampion pro 58. sezónu zahrnuje pět nových titulů, převážně klasických pohádek. V týdnu 17. – 23. září se Lampion zúčastnil mezinárodního bienále Industriální stopy, v jehož rámci se uskutečnily nevšední divadelně-poznávací vyjížďky po stopách hornické činnosti na Kladensku. Cílem bienále Industriální stopy je upozornit na průmyslové dědictví našich měst a snaha oživit místa, která často zůstávají stále nepovšimnuta.

Jižní Čechy

Ve dnech 20. – 22. září se v Českých Budějovicích konal 16. ročník divadelního festivalu Příjemné setkání. Za dobu své existence vystřídal množství podob a letos se vrátil ke své původní myšlence: setkávání malých, nezávislých profesionálních divadel. Sféru loutkového divadla reprezentovalo pražské Malé divadélko a herci Divadla v Dlouhé. Součástí festivalu byl poprvé i site specific projekt Quaziliga, který pod vedením Tomáše Žižky (Mamapapa Praha) připravila desítka místních výtvarníků, tanečníků, hudebníků a herců. Jejich úkolem bylo nejrůznějšími uměleckými prostředky zpracovat pocity a atmosféru, které v nich vyvolává prostor obchodně společenského střediska IGY, jehož součástí je i kulturní centrum Bazilika.

-sv-

Divadlo Continuo, které v letošní sezóně slaví 15 let své existence, si na oslavy toto jubilea přizvalo režiséra Leszka Mądzika, zakladatele Sceny Plastyczne (Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego – KUL), s nímž spolupracovalo na 10. ročníku svého site – specific projektu Kratochvílení 2006. Leszek Mądzik patří v současné době ke špičce světového divadla a je označován za jednoho z deseti nejvýznamnějších světových režisérů 20. století. Jako pedagog a vedoucí workshopů pracuje doslova po celém světě. Pražské hostování jeho domovského souboru je součástí programu Středoevropské putovní laboratoře Divadla Continuo a je dalším krokem v jeho snaze přivážet do České republiky významné osobnosti světové divadelní scény. Scena Plasztycna KUL hostovala 6. a 7. října v pražském Divadle Disk a uvedla zde inscenaci Bruzda (Brázda) v Mądzikově režii.

V Českém Krumlově se ve dnech 24. – 29. října uskutečnil už 3. ročník mezinárodního divadelního festivalu Miraculum, jehož repertoár se orientuje spíše na tradičnější divadelní druhy, typy a formy. V programu se letos objevila např. Mozartova Kouzelná flétna v podání Národního divadla marionet, vystoupení Divadla Continuo či barokní hauptakce Amor Tyran v podání kukských Geisslers Hofcomoedianten. V sobotním komponovaném Večeru českého loutkářství se představily projekty Dominika Tesaře Alchymista a Hrrrozné příběhy, loutkář Pavel Vangeli a Divadlo Kvelb.

Hradec Králové

Na přelomu srpna a září se hradecké Divadlo DRAK zúčastnilo hned dvou festivalů. Ten první byl visegradský festival Loutka, Lalka, Babka Bab – Kulturní léto ve Wroclavi, kde se představilo Černošskou pohádka Jiřího Vyšohlída. Druhým festivalem, který divadlo navštívilo, byl Mezinárodní festival loutky v Záhřebu, kde se hrála inscenace Jiřího Vyšohlída Štěně nebo špenát?, za niž soubor získal hned tři ceny – Marek Zákostelecký za scénografii inscenace, soubor za animaci loutek a celá inscenace dostala cenu Tibora Sekeje za nejhumánnější poselství.

Chrudim

56. ročníku loutkářské Chrudimi, který se letos konal od 30. 6. do 6. 7., byl věnován pořad České televize Divadlo žije! vysílaný 8. září na Dvojce. Jevištěm i zákulisím loutkářské Chrudimi tentokrát provázel Kašpárek, který letmo nahlédl do festivalového programu, zběžně přiblížil práci v tvůrčích seminářích a neopomenul navštívil i zdejší Muzeum loutkářských kultur. Součástí pořadu byl i portrét Tomáše Žižky, který se věnuje především site – specific projektům.

Choceň

Výtvarnice a performerka Hana Voříšková letos konečně pronikla i do zahraničí – zúčastnila festivalu papírových divadel v německém Preetzu (Das Preetzer Papiertheatertreffen), jehož jubilejní 20. ročník se konal 7. – 9. září. Na přehlídce vystoupila se svou miniaturou Výlet, hranou beze slov ve zvláštním divadelně-hudebním krabici. Protože se Výlet hraje pouze pro jednoho až dva diváky, musela ji tu publiku více než dvacetkrát zopakovat. O popularitě papírového divadla svědčí fakt, že se zdejší přehlídky zúčastnilo 15 souborů z celého světa.

5. října se v Divadle Jesličky slavilo – u příležitosti 80. narozenin Jana Merty se uskutečnilo setkání Kouzelný narozeninový dort, kde se slavilo se, povídalo a gratulovalo. Za redakci se připojujeme k blahopřání.

Most

Divadlo Rozmanitostí, loutková scéna Městského divadla v Mostě, oslavilo letos v září své dvacetiny. U kolébky mu 1. září 1987 stáli Jaromír Šnajdr a Jiří Středa a první premiérou souboru Divadla rozmanitostí byly 9. 10. 1987 dvě pohádky H. Ch. Andersena Tak povídej v režii Jiřího Středy a ve výpravě Jaroslavy Žátkové. Za dvě desítky let se v divadle vystřídalo několik desítek umělců – na inscenacích se podíleli vynikající výtvarníci M. Stejskalová, M. Hejmovský, N. a D. Sotákovi, P. Kalfus, I. Antoš, P. Zikmund, I. Marečková, P. Matásek, J. Milfajt. Režijně na inscenacích pracovali J. Středa, J. Galin, Z. Říha, P. Polák, A. Klepáč a další. Zakládajícího uměleckého šéfa Jiřího Středu v sezoně 1996/1997 vystřídal Antonín Klepáč, který je uměleckým vedoucím souboru až dosud. Divadlu k jeho výročí samozřejmě blahopřejeme!

Ostrava

V ostravském Divadle loutek se od 30. září do 5. října uskutečnil 7. ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse, na němž se letos představily soubory z devíti zemí světa – celkem 24 tuzemských i zahraničních divadel vystoupilo na pěti scénách i v ulicích Ostravy. Festival Spectaculo Interesse se poprvé uskutečnil v roce 1995 a už od počátku má soutěžní charakter. Podle verdiktu mezinárodní poroty, která na průběh festivalu bedlivě dohlížela, získalo letošní Grand prix královéhradecké Divadlo DRAK za svou inscenaci Jak si hrají tatínkové, individuální cenu získal nizozemský loutkář Neville Tranter za svou inscenaci Vampýr, za režii a dramaturgii byla oceněna inscenace pořádajícího souboru Divadla loutek Ostravak ostravski, zaujala i Spící krasavice v podání francouzské umělkyně Colette Garrigan a další cenu si do své obsáhlé sbírky trofejí přidalo Divadlo Alfa za skvělou inscenací Tří mušketýrů. Cenu diváků letos obdržel za svou inscenaci Morningstar/Jitřenka brazilský tanečník a loutkář působící v Nizozemí – Eduardo de Paiva Souza. Na podrobnou zprávu o průběhu festivalu se můžete těšit v příštím čísle Loutkáře.

Výstavy

V Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi, v muzejní galerii Břetislavova 75, se 5. září konala vernisáž výstavy děl akademického malíře Stanislava Holého (1943 – 1998) nazvaná Jů, Hele a ti druzí. Výtvarník s nezaměnitelným rukopisem Stanislav Holý žil a pracoval v Praze. V roce 1971 zde absolvoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou, obor Kreslený a loutkový film v ateliéru prof. Adolfa Hoffmeistra. Působil jako výtvarník Studia Kamarád tehdy Čs. televize, jeho loutky a výtvarné návrhy jsou však využívány v nedělních pořadech pro děti doposud. Ilustrátor, humorista, autor několika knih. Na počátku 90. let založil a vybudoval Galerii U Prstenu na Starém Městě pražském. Výstava Jů, Hele a ti druzí v muzeu potrvá až do 28. října 2007.

Ze zahraničí

Bábky a scénografické návrhy Jany Pogorielovej–Dušovej je název výstavy, která se konala od 1. září do 15. října v dolnorakouském Waldbauernmuseum Gutenstein ve spolupráci se Štátnou vedeckou knižnicou – Literárne a hudobné múzeum Banská Bystrica, Theater Harlekino Wiener Neustadt a Slovenským inštitútem ve Vídni.

-kd-

Inzerce

Velvets Black & Light Theater, černé divadlo se sídlem v německém Wiesbadenu, ukončí závěrem sezóny 2007/2008 svou činnost. Již nyní je ale možné levně odkoupit řadu kostýmu, dekorací a loutek či dokonce kompletní inscenace Pinocchio, Rusalka, Bouře a Kouzelná flétna. Veškerý materiál je určen pro divadla používající hru herců s maskami v kombinaci s loutkami a samozřejmě techniku černého divadla. Finanční vyrovnání dohodou.

Kontakt: Velvets, Bedřich Hányš, Katzenberg 69 D-55126 Mainz, Tel: +49–6131–471655, e-mail: bedovelvet@arcor.de

Omluva Amatérské scéně

I méně pozorným čtenářů Amatérské scény i Loutkáře jistě neuniklo, že u obou časopisů je na titulní straně tatáž fotografie z inscenace Fialový vítr svitavského Céčka. I když fotografie v Loutkáři je barevná, nechtěli jsme tímto způsobem ani upozornit na své tiskové možnosti, ani poškodit sesterskou Amatérskou scénu, jejíž propagaci Loutkář 4/07 shodou okolností obsahuje. Čtenářům i kolegům z Amatérské scény se omlouváme.

Loutkář 5/2007, p. 194–197.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.