Loutkar.online

kd: Scénofest na Pražském Quadriennale

Scenofest, neboli studentská sekce Pražského Quadriennale, se stala interaktivním centrem tvůrčí spolupráce, v němž si mohli účastníci z celého světa vyměňovat nápady, myšlenky, ale především se vzájemně inspirovat. Studenti, pedagogové a profesionální umělci z celého světa měli možnost zúčastnit se vybraných programů a představení nebo jen nahlédnout do tvůrčích dílen a jednotlivých instalací/realizací. Organizátoři připravili hned několik, z toho dva stěžejní: stavbu nové Babylonské věže a adaptaci a prostorové ztvárnění klasické antické komedie – Aristofanových Ptáků.

Program Scenofestu se odehrával ve střední hale Průmyslového paláce. Po celých deset dní (15. – 24. 6. 2007) zde probíhal celodenní program složený z tematické výstavy, workshopů, prezentací, přednášek či představení. Školní expozice představující výukové modely a aktuální studentské práce byly umístěny v Křižíkově pavilonu. Program Scenofestu se v průběhu PQ 07 rozšířil i do pražských ulic, divadla Alfred ve dvoře a experimentálního prostoru NoD. Pořadatelé pro letošní ročník získali pro spolupráci francouzského scénografa a architekta Jean-Guy Lecata (dlouholetý kolega režiséra Petera Brooka), který vedl dva pětidenní scénografické workshopy Adaptation of a Space to the Theatrical Process Today. Dalších téměř více než 60 workshopů lektorovali umělci z desítek zemí – např. loutkářka Myiako Kurotani (JAP), scénografka a light designérka Madeleine Sobota (USA), scénografka a kostýmní výtvarnice Sarah Roberts (JAR), scénografka a architektka Teresa Przybylski (PL/CAN), scénografové Peter Bond (GB), Peter Farley (GB) a Michael Spenser (GB), sound designér a skladatel Igor Drevalev (RU), Kevin Purcell, který mimo jiné spolupracoval s Cameronem Mackintoshem a Andrew Lloyd Weberem či Peter Schuman (USA). Řadu workshopů samozřejmě vedli i tvůrci z České republiky – Liběna Rochová, Radka Mizerová, Marek Bečka a další.

Loutkář 4/2007, p. 187.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.