Loutkar.online

kd: Kurýr

Kurýr

Z domova

Praha

Od 29. května do 3. června se v pražském Divadle v Dlouhé uskutečnil už 9. ročník festivalu Dítě v Dlouhé. Vítězem letošní divácké ankety o Cenu Vojty Šálka se stala inscenace Naivního divadla Liberec Hrnečku, vař! a cenu rady festivalu získala Divá Bára Slováckého divadla Uherské Hradiště. Program 9. ročníku festivalu tvořil opět výběr nejzajímavějších inscenací pro děti a mládež z nabídky mimopražských profesionálních divadel a zúčastnilo se jej celkem 9 souborů.

Divadlo Anpu uspořádalo ve svém divadelním šapitó ve dnech 4. – 17. června na Letné 2. ročník divadelního festivalu Anpu – šapitó – hosté. Pořádající divadlo kromě vlastních inscenací (Zvoník od Matky Boží, Romeo a Julie a Svatební košile) představilo i další divadelní soubory (Handa gote, Krepsko, Spolek sešlých, Spolek Kašpar) i jednotlivce (Petr Nikl, Arnošt Goldflam). Letošní novinkou bylo tlumočení některých představení do českého znakového jazyka; zároveň se konaly i výtvarné dílny, které měly za cíl zprostředkovat setkání handicapových dětí s dětmi zdravými.

Hlásíme další průnik loutkářů do zlaté kapličky nad Vltavou – nezávislý soubor Buchty a loutky se podílel na každoročním projektu Bouda Národního divadla, který byl letos věnován dílu Egona Bondy a zapojilo se do něj pět různých tvůrců s pěti zcela odlišnými pohledy na divadlo – kromě Buchet to byl Radim Vašinka, Jan Nebeský, Daniel Špinar a Viktorie Čermáková. Buchty a loutky připravily Bondyho lehce pornografické minidrama První večer s maminkou a vypořádaly se s ním s noblesou a svým nezaměnitelným humorem. Projekt Bouda Bondy měl celkem 10 repríz a konal se od 13. do 24. června.

Nejvyšší soud potvrdil rozsudky, podle nichž patří práva na loutky Spejbla a Hurvínka nynější ředitelce jejich divadla Heleně Štáchové. Koncem června v neveřejném zasedání odmítl dovolání Městského ústavu sociálních služeb v Plzni, který se s ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka o práva na loutky už devět let soudí. V platnosti tak zůstává pravomocný rozsudek pražského vrchního soudu, který po osmi letech soudních peripetií rozhodl v květnu 2006 ve prospěch Heleny Štáchové.

Od 14. do 24. června 2007 se v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti uskutečnil 11. ročník mezinárodní soutěžní výstavy scénografie a divadelní architektury Pražské Quadriennale, nejvýznamnější a nejrozsáhlejší akce svého druhu. Letos dokonce zaznamenalo PQ rekordní návštěvnost – do Průmyslového paláce zavítalo téměř 23 000 návštěvníků. Pražské Quadriennale 07 bylo rozděleno do tří základních linií: Sekce národních expozic, Studentské sekce Scenofest a Sekce architektury a technologie; nedílnou součástí PQ 07 byl bohatý program pro děti či Pražské dny divadla, na nichž se publiku představila mj. i řada loutkářských souborů. Nejvyšší ocenění Pražského Quadriennale za nejlepší prezentaci – Zlatou trigu – získala expozice Ruska; v rámci ankety PQ dětem byl nejpoutavější expozicí zvolen interaktivní projekt VEJDIVYJDI bratří Formanů reprezentující Českou republiku.

Na pražské Kampě se od 2. července konal třídenní mezinárodní festival pouličního divadla Teatrotoč, který divákům nabídl nepřerušovaný blok loutkového divadla, pantomimy, zpěvu, tance i dílnu na výrobu loutek a masek. Na projektu se podíleli umělci z České republiky, Slovenska, Chorvatska, Finska, Dánska, Německa, Belgie a Izraele. Diváci mohli zhlédnout Circus Show Giliho Kerena, skeč Tanec Byrokracie vytvořený pro minulý ročník kolektivem Teatrotoče, Zeleninové maso v podání studentů KALD DAMU a nebo Rakvičkárnu Hugo Formana. Bohatý program byl připraven i pro nejmenší diváky např. vystoupení Klauna Vítka, nebo souboru Loutky bez hranic. V rámci festivalu se uskutečnil i divadelní průvod ze Starého Města přes Karlův most na Malou Stranu.

Ministerstvo kultury ČR 27. července oznámilo, že zpracovává “koncepci dalšího vývoje svých 32 příspěvkových organizací”. Podle slov ministra kultury Václava Jehličky (KDU – ČSL) “jde především o celkové zlepšení fungování státních kulturních organizací”. Skutečnost je taková, že vláda hodlá snížit rozpočet Ministerstva kultury o 1, 2 miliardy korun. Jak přiznává také samotné ministerstvo, děje se tak přestože programové prohlášení vlády slibovalo systematické navyšování rozpočtu resortu. Ministerstvo dále uvádí, že “k úsporným opatřením nepřistupuje samoúčelně, ale je k nim vedeno pod tlakem tvrdé reality státního zadlužování”. Je pozoruhodné, že “tlak tvrdé reality” neviděly vládní strany v době předvolebních slibů, ani v době sestavování programového prohlášení. Trvající absenci koncepční kulturní politiky a nepříznivý makroekonomický vývoj se vláda rozhodla řešit jednoduše, kromě jiného krátkozrakým krácením rozpočtu v resortu, na který je nejméně vidět. Je otázkou, zda zbude po “ozdravení” veřejných financí ještě nějaká kultura, která by se dala zachraňovat. Drastická vládní opatření hrozí totiž úplnou likvidací příspěvkovým organizacím MK, jakými jsou kromě jiných Institut umění – Divadelní ústav či Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi.

Na lodi Tajemství Divadla bratří Formanů začala 19. srpna premiérou inscenace Divadla Mimotaurus Bohajeho! v podání Dominika Tesaře další etapa festivalu Vlnobití 2007, která potrvá až do 9. října. Na palubě lodi se opět objeví reprízy divadelních inscenací, které měly na lodi Tajemství letos premiéru (Výletnice, Šťastní jako blechy, Cesta kolem světa za 60 dní), a dále např. Barokní opera Divadla bratří Formanů, Vzducholoď Divadla Aqualung nebo sólový projekt Anny Polívkové Přichází mademoiselle Malinová. Kromě divadelních večerů jsou naplánovány také koncerty a projekce lodního kina. Začátkem září pak loď Tajemství vypluje na svou tradiční plavbu po městech na Labi a Vltavě.

Režijní tandem Skutr (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský)

připravil pro letošní ročník festivalu Letní Letná autorský open air projekt nazvaný Mistr a žák. Tento projekt, který měl premiéru 22. 8., je postaven především na osobnostech všech protagonistů – Martina Vraného, Rosti Nováka, Jiřího Kohouta a Jakuba Prachaře – a “propojuje akrobacii, moderní taneční a fyzické divadlo, techniky bojových umění, slovní improvizace ve stylu commedia dell‘arte a živou hudbu. Na scéně se setkají mistr, žák, sluha a muzikant, aby s nadsázkou a humorem, odvyprávěli klasický asijský příběh o setkání mistra a jeho žáka.”

Prvního září vypukl na Vyšehradě už 4. ročník festivalu nezávislých souborů VyšeHrátky, který potrvá až do 16. září. VyšeHrátky letos nabídnou hned několik premiér – první, autorský site specific projekt Vodu po lžičkách, pracující s pohybem, obrazem, projekcí, připravila Veronika Riedlbauchová a divadelně-výtvarná skupina ECRU. Druhou bude Vetřelec – scénická kompozice na pomezí konceptuálního, pohybového a loutkového divadla – autorský projekt režiséra Jiřího Adámka, scénografa Roberta Smolíka a loutkoherečky Kristiny Maděričové. Kromě toho se v programu objeví inscenace Studia Damúza (evergreen Dlouhý, Široký a Bystrozraký), sdružení Serpens (O rackovi a kočce, která ho naučila létat), inscenace Petry Tejnorové John Sinclair, Bruncvík a lev Janka Jirků, Vlk a hlad Jakuba Folvarečného a samozřejmě nemůže chybět prominentní host celého festivalu – soubor Buchty a loutky, který zahraje ve svém stanu řadu inscenací pro malé i velké ze svého stávajícího repertoáru, včetně promítání filmu Chcípáci. Nezbytnou součástí VyšeHrátek jsou i výstavy, hry pro děti (interaktivní plenérový projekt Staré pověsti české), soutěže a výtvarné dílny.

Kladno

Přestože mají divadelníci prázdniny, herci Divadla Lampion reprezentovali Českou republiku a Kladno v zahraničí. V neděli 22. 7. vystoupili na 4. mezinárodním letním festivalu alternativního divadla v německém městě Halle. Festival je společným projektem katedry loutkového divadla Vysoké školy divadelní Ernsta Busche z Berlína a Vysoké školy umění a designu v Halle. Loutkovou pohádku Tři prasátka hráli Waldtraut Ritterová, Ondřej Lážnovský a Michal Džula v němčině v prostorách hradního příkopu.

Ještě doplňme, že z mezinárodního festivalu Slovanský věnec, který se konal během června v Moskvě a o němž jsme vás informovali v minulém Kurýru, přivezli Kladenští jednu z festivalových cen.

Liberec

Od 19. do 21. června proběhlo v Liberci zasedání nejvyššího orgánu světové loutkářské organizace UNIMA, které předchází letošnímu ročníku mezinárodního festivalu Mateřinka. Tato významná a (nejen pro loutkáře) prestižní událost, jakou zasedání Exekutivy UNIMA je, se u nás konala naposledy před 18 lety. Od 22. do 26. června se pak v libereckém Naivním divadle uskutečnil už 19. ročník mezinárodního bienále Mateřinka, soutěžního festivalu profesionálních loutkových divadel, který se zaměřuje výhradně na tvorbu pro nejmenší diváky. Podrobný referát o letošní Mateřince z pera předsedy odborné poroty festivalu Zdeňka A. Tichého si přečtěte na str. XX.

Litvínov

Neveselá zpráva o vyloupení přišla z litvínovského Docela velkého divadla. “V neděli 29. července litvínovské divadlo vyloupili neznámí pachatelé. Je to už potřetí, od doby, kdy jsme divadlo v roce 1996 otevřeli, ale tentokrát je to nejhorší. Zloději nám ukradli naprosto veškerou elektroniku, osvětlovací techniku, kostýmy a rekvizity. […] Odnesli zesilovač, ale také 2 přehrávače minidisků, mikroporty, 6 mikrofonů, přehrávač DVD a úplně všechny reproduktory, které se v divadle nacházely. Kromě toho veškerou přenosnou osvětlovací techniku, saxofon, elektrickou kytaru, divadelní šperky, počítač a mnoho dalších věcí. Největší ztrátou jsou pro nás ale ukradené nosiče hudby z jednotlivých představení. […] Děkujeme všem, kteří nám nabídli svou pomoc. Moc si toho vážíme.

P. S.: A to nám chtěli minulý týden ukrást mikrobus. Za celé Docela velké divadlo Jana Galinová.”

Plzeň

Uplynulou divadelní sezónu plzeňského Divadla Alfa zakončilo představení Tří mušketýrů na festivalu v chorvatském Šibeniku. Sezóna 2006/2007 byla vůbec velmi bohatá na cestování – Plzeňští triumfovali se svou inscenaci Tři mušketýři na Slovensku, ve Francii, USA, Německu, Srbsku, Maďarsku a Chorvatsku a dodejme, že za ní od premiéry posbírali už 12 cen a diplomů doma i v zahraničí. Tři mušketýři otevřou i další sezónu Divadla Alfa, a to opět v Chorvatsku, tentokrát se představí na divadelní přehlídce PIF v Záhřebu.

Od 11. do 21. září se v Plzni uskuteční už 15. ročník prestižního Mezinárodního festivalu Divadlo. Kromě řady domácích divadelníků představí svou tvorbu také umělci z Francie, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Norska, Polska, Rumunska, Slovenska a Švýcarska, kteří sehrají celkem 27 inscenací, projektů a performancí nejrůznějších žánrů – od činohry přes operu až po loutkové divadlo či balet. Loutkářské barvy zde bude hájit především domácí Divadlo Alfa se svými dvěma inscenacemi Krvavé koleno a jiné pohádky pro zlobivé a Don Šajn; Dr. Johannes Faust.

České Budějovice

Ve dnech 27. – 28. června proběhl v Českých Budějovicích 2. ročník festivalu nazvaný Svatý P. R. D. (Pouliční Rozhlas Divadla). Záměrem festivalu bylo prezentovat vše, co lze na ulici vytvořit, provést a ukázat. Všechny festivalové produkce byly soustředěny do historického jádra města, kde se představila českobudějovická divadla Kvelb a Téměř divadelní společnost, Divadlo Koňmo, jihlavské De facto mimo, kejklíř Vojtáno či klaunka Pauline z Pasova. Návštěvníky čekala i roztodivná pouliční lákadla (kupř. pohověníčko, honění bycha, rozhlas v terénu, maskérna, fotoateliér, žongléřská dílna). Festival vyvrcholil příjezdem Lancelota na třináctimetrové loutce zlé dračice, kterou se mu po lítém boji podařilo zkrotit.

-sv-

Železná Ruda

11. srpna se uskutečnilo Železnorudské setkání loutek a hudby na zdejším loveckém zámečku, které nabídlo celodenní, večerní i noční festival plný pohádek, koncertů, v němž se objevilo např. představení Kvak a Žbluňk Jiřího Bilba Reidingera a Sylvie Krobové, pohádka O zamilované ježibabě z produkce Divadelních lázní a nebo Otesánek od Divadla Kvelb. Nechyběl ani doprovodný program – loutkářská dílna, prodej loutek a ukázky lidových řemesel.

Malovice

Letošní sezóna Divadla Continuo je plná změn. Divadlo prošlo zásadní transformací: soubor se rozšířil o nově vzniklé Studio DC – mezinárodní tým mladých herců, kteří pod vedením režiséra Pavla Štourače připravují novou inscenaci (premiéra v říjnu 2007). Zatímco v uplynulých deseti letech byl koncem července celý soubor Divadla Continuo plně vytížen přípravami svého site-specific projektu Kratochvílení, letos podnikl týdenní hostování se svým chapiteau v pražském parku Vítkov, kde uvedl své aktuální inscenace (Daleko k dotýkání, Letokruhy, Zatmění) a přizval si také několik divadelních a hudebních hostů (Teatr Novogo Fronta, Divadlo T. E. J. P., Ridinu Ahmedovou ad.). Kratochvílení pak pro letošek vystřídal projekt Na Hrázi, který byl uváděn od 15. do 18. srpna na hrázi malovického rybníku Otrhanec a jehož výchozím inspiračním bodem se staly středoevropské lidové balady. Recenzi projektu Na hrázi přinášíme na str. XX.

Mirotice

25. a 26. 8. se uskutečnilo už 4. Mirotické setkání loutek a hudby, letos poprvé jako dvoudenní akce, v jehož programu se objevilo 11 divadelních a pět hudebních vystoupení. Např. představení O zamilované ježibabě (Divadelní lázně), O klukovi, který neuměl zlobit (Soubor Lokvar), Kašpar rek (Divadlo Kvelb), kejklířská produkce Vojty Vrtka nebo pohádka o Šípkové Růžence a Romeo a Julie v podání Teátru Víti Marčíka.

Chrudim

Od 29. 6. do 6. 7. se konal už 56. ročník soutěžní přehlídky amatérských souborů Loutkářská Chrudim, jehož se zúčastnily více než dvě desítky loutkářských souborů. Za inscenaci, hudbu a výtvarnou koncepci byl nakonec oceněn soubor Divadla DNO z Hradce Králové za své LAPOhádky tedy Ledové techno, inspirované severskou přírodou a poslechem internetového rádia Suomi. Cenu za inscenaci dostala “punková psychoreality show” Fucking Generation aneb Zbavme se svých patosů a hymen v podání souboru L. S. Věk. Oceněn byl i soubor Céčko ze Svitav, Bublanina ze Vsetína a z jednotlivců J. Dvořáčková, O. Strnadová a V. Trávníčková. Podrobný referát o letošní Loutkářské Chrudimi z pera jednoho z porotců Jakuba Huláka si můžete přečíst na str. XX.

Potštejn

14. července se na zámku Potštejn uskutečnil 1. ročník festivalu Cesty Matěje Kopeckého aneb Veselá bída, které uspořádali potomci rodu legendárního Matěje – loutkáři Anna Nováková a Matěj Kopecký – jako vzpomínku na své rodiče. “Snad není města, městečka ani vesnice v české zemi, kde by se naše rodina Kopeckých se svými loutkami nezastavila. Stejné štace, stejná jeviště, stejné šatny a stejné pokojíky. Stejný je i jeden kraj, ale k tomu nás váže i něco víc, než pár slovy popsat by se dalo. Právě na řece Orlici a nikde jinde by 1. ročník festiválku Cesty Matěje Kopeckého aneb Veselá bída nemohl najít osudovějšího místa.” Až do večera se na Potštejně střídala představení Divadla Matěje Kopeckého a Malého divadélka rodiny Novákových.

Brno

Brněnské Loutkové divadlo Radost ve dnech 6. – 10. srpna znovu oživilo svou letní scénu ve dvorním traktu divadla. Kromě uvádění komedie Johanna Nepomuka Nestroye Lumpacivagabundus z vlastního repertoáru si Brněnští na dva večery pozvali i soubor Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou a folkového zpěváka Vlastu Redla.

Svojanov

První srpnový víkend (3. – 5. 8.) patřil na hradě Svojanov divadlu, tanci a hudbě. Návštěvníci Divadelní pouti mohli zhlédnou např. produkci Malého divadélka Praha, swingující marionety Pavla Vangeliho, Malé vinohradské divadlo, Theatro Pantomissimo nebo třeba sólový projekt Miřenky Čechové Hlas Anne Frankové. Na svojanovské Divadelní pouti samozřejmě nechyběla nabídka hudebních produkcí či doprovodný program (výtvarné dílny, ukázky středověkého tržiště a řemesel).

Ostrava

Divadlo loutek Ostrava se zúčastnilo ve dnech 2. – 5. srpna 2007 mezinárodního loutkářského festivalu Iida Puppet Fest v japonském městě Iida, kde 4. 8. odehrálo dvě představení inscenace Čtyři pohádky s vlky za vrátky. Inscenaci nastudoval v DLO v roce 2005 Noriyuki Sawa. O skutečně velkém úspěchu ostravského divadla svědčí pozvání japonského pořadatele k hostování i na příštím ročníku festivalu v roce 2008.

-hm-

Výstavy

Kratochvíle

Na státním zámku Kratochvíle byla 6. června ve spolupráci s Národním muzeem otevřena nová expozice – výstava loutkových divadélek s názvem Příběhy z kouzelných krabic. V loňském roce dostal Národní památkový ústav v Českých Budějovicích výpověď správce konkurzní podstaty Krátkého filmu a. s. na expozici animovaného filmu, která lákala na zámek Kratochvíle tři generace dětí. Její současný vlastník už ji na tuto sezonu nepůjčil k vystavení, a proto ji nyní na Kratochvíli nahradila sbírka loutek z depozitářů Divadelního oddělení Národního muzea v Praze (autoři expozice jsou Lenka Šaldová z NMd a výtvarník Václav Špale). Vystaveno přes 80 loutek ze začátku 20. století, které často vznikaly podle návrhů významných výtvarníků, jako byl např. Mikoláš Aleš. K vidění jsou výstupy z pohádek i divadelních her lidových loutkářů. Tradice programů pro děti bude tedy na Kratochvíli i nadále zachována a v dlouhodobém konceptu rozvoje Kratochvíle je i plán vybudovat na zámku nový interaktivní dětský program.

Pohádkový svět Bohumíra Koubka

Pod tímto názvem je nainstalována výstava Koubkových loutek v Hornickém muzeu v Příbrami. Bilanční výstava k umělcovým pětasedmdesátinám sem byla přenesena z Muzea hlavního města Prahy a potrvá od června do konce září 2007. Autor tak dostal jedinečnou příležitost představit významnou část svého celoživotního díla ve svém rodišti. Unikátní je skutečnost, že loutky oživily prostory, které byly za Rakousko-Uherska služebním bytem obersteigra dolu Vojtěch, pana Josefa Chyby – takto dědečka Bohumíra Koubka.

-jn-

Prachatice

V prachatickém Muzeu české loutky a cirkusu byla 31. července zahájena výstava Erik Kolár a jeho svět loutek vycházející ze stejnojmenné výstavy, která byla k vidění v Lobkovickém paláci v loňském roce (7. 4. – 2. 7. 2006) a jejímiž autory byli Kolárovi žáci Jindřiška Patková a Jiří Středa. “Výstava v Lobkovickém paláci představila nejen dílo a osudy této pozoruhodné a všestranné osobnosti, ale také tvorbu jeho žáků a pokračovatelů. Výstava v Muzeu české loutky a cirkusu se nyní soustředí především na dílo a osudy Erika Kolára samotného.” Pozoruhodné dokumenty z jeho pozůstalosti, vypovídající mnohé o Kolárovi i o době, ve které žil, doplňují fotografie a kolekce loutek z Loutkového divadla Umělecké výchovy v Praze, ve kterém Kolár téměř 20 let působil. Výstava Erik Kolár a jeho svět loutek potrvá v Prachaticích do 4. listopadu.

Ze zahraničí

Slovensko

Pomôže Artúr vyriešiť nedostatok hier?

S nedostatkom pôvodných hier pre deti a mládež sa stretávame už roky. Stále aktuálny problém sa dramaturgie divadiel snažia riešiť napr. tým, že hľadajú autorov z radov spisovateľov pre deti a mládež a tesne s nimi spolupracujú na vzniku hry, alebo, a to je vari najčastejšia prax, si režiséri sami pripravujú dramatizácie alebo adaptácie literárnych predlôh.

Situáciu sa už snažili riešiť mnohé inštitúcie. Už roku 1948 po prvý raz vypísalo Povereníctvo školstva a osvety súťaž na pôvodnú slovenskú bábkovú hru. Neskôr to bolo napr. Slovenské ústredie ĽUT a Osvetový ústav. V súčasnosti súťaž pôvodných dramatických textov v slovenskom jazyku pod názvom Artúr každoročne vyhlasuje Bábkové divadlo Žilina a Divadelný ústav Bratislava. Autor víťazného textu získava finančnú odmenu a Bábkové divadlo Žilina text premiérovo uvedie na svojej scéne v nasledujúcej divadelnej sezóne.

Do tohoročnej súťaže Artúr 2007 sa prihlásilo 14 autorov s 15 textami. Porota sa rozhodla prvé miesto neudeliť. Druhé miesto získala hra J. Olejníkovej Keď gróf rozkáže čarovať. Tretie miesto obsadili dvaja autori, T. Lucká s textom Oxana, mačacie dievča a Š. Šimko Rozprávkou o troch hudcoch a vetre. Výber najlepších textov súťaže Artúr 2004 – 2007 vyjde knižne na jeseň 2007 v Divadelnom ústave Bratislava.

-io-

Mezinárodní dům umění Bibiana v Bratislavě se rozloučil se svým dlouholetým ředitelem, překladatelem a nakladatelským redaktorem Petrem Čačkem, odcházejícím do důchodu, a přivítal

jeho nástupce J. Tvrdoně.

Po interaktivních výstavách Od hradu k hradu, a Kde se vzalo umění, na nichž výtvarně spolupracovaly nedávné absolventky scénografie na KBT VŠMU Lucie Halušková a Zuzana Malcová, připravuje dramaturgie 7. ročník Přehlídky alternativních a loutkových divadel pro děti Hrajeme pro vás. V průběhu července a srpna na ní přislíbili účast mj. Divadlo Ciroka z maďarského Kecskemétu, Isabelle Durand z francouzského Ville Cresnes, Japonec Nori Sawa, pražské Buchty a loutky, Hana Voříšková z Chocně, Burek teater z Ljubljany, Divadlo Banialuka z polské Bielsko-Białe, Bábkové divadlo Na rázcestí B. Bystrica a Divadlo Tralala z Nitry. Za hostitelskou Bibianu vystoupí na Přehlídce studenti KBT VŠMU s Čarodějovým učněm, jenž byl nastudován v cyklu Evropské pohádky. Tento cyklus se nejnověji rozšířil o čerstvě premiérovaného Krále skřítků z pera televizní scenáristky Halky Marčekové.

-pu-

Německo

V augsburském Puppentheatermuseum (Augsburger-Puppenkiste) je od 9. května k vidění výstava Sprechende Tiere & singende Blumen/Mluvící zvířata & zpívající květiny, jejíž část je věnovaná u nás i v Německu velmi oblíbené postavičce Ladova kocoura Mikeše (byla zde dokonce vypsána fotografická soutěž pro děti nazvaná "Mikesch lebt!/Mikeš žije! o nejoriginálnější Mikešův portrét). K vidění je zde přes 50 m² výpravná dekorace z filmu Kater Mikesch s originálními marionetami a rekvizitami. Kromě toho si mohou návštěvníci prohlédnout velké množství divadelních i televizních loutek a kulis, fotografií, zhlédnout projekce či si poslechnout audiozáznamy inscenací zdejšího divadla. Výstava Sprechende Tiere & singende Blumen potrvá v Augsburgu až do 18. listopadu.

V prostorách mnichovské Bayerische Staatsbibliothek byla 27. července zahájena výstava z tamějších sbírek u příležitosti dvoustého narození pozoruhodného všeuměla hraběte Franze von Pocci (1807 – 1876) nazvaná Franz Graf Pocci – Schriftsteller, Zeichner, Komponist unter drei Königen. Jak už z názvu výstavy vyplývá, byl Pocci spisovatelem (mj. autor 42 komedií s populární postavičkou Kasperla Larifari pro Münchener Marionettentheater, divadelní hry také překládal), výtvarníkem (liboval si především v karikaturách a hojně ilustroval) a hudebníkem (složil přes 600 skladeb a v roce 1840 byl v mnichovském dvorském divadle dokonce uveden jeho singšpíl L’amore Alchimist). Kromě umělecké činnosti působil na královském dvoře jako ceremoniář a to za vlády celkem tří panovníků – Ludvíka I., Maxmiliána II. a Ludvíka II. Na výstavě je k vidění mj. řada Pocciho kreseb, skic, grafik, notových zápisů (včetně možnosti poslechu nahrávek jeho skladeb), soukromých dopisů (a to i korespondence vedená s korunovanými hlavami), fotografií, jsou tu i knihy, které napsal nebo doprovodil ilustracemi či noviny, do nichž přispíval. Obsáhlá výstava potrvá v Mnichově až do 14. října a ještě dodejme, že nakladatelství Allitera Verlag připravilo u příležitosti Pocciho jubilea vydání jeho kompletního díla.

-kd-

Omluva

V článku Daniely Weissové Skupovy Strakonice otištěném v Loutkáři 3/07, s. 125) došlo omylem k pozměnění příjmení ve jméně autora Vodnické pohádky. Samozřejmě se nejedná o Josefa Třešničku, ale Křešničku. Rodině Křešničkových i Vítu Matasovi, který nás na chybu upozornil, se omlouváme.

Připomínáme

18. Čechova Olomouc se bude letos konat ve dnech 10. – 11. 11. 2007. Podle předběžného programu se Čechovy Olomouce zúčastní tyto soubory: Loutkové divadlo Jiskra, Praha; Loutkové divadlo Rolnička, Kopřivnice; Loutkové divadlo Sokol Přerov; Loutkové divadlo Starost, Prostějov; Loutkové divadlo Srdíčko, Vysoké Mýto; Loutkářský spolek Před Branou, Rakovník a Loutkové divadlo Kašpárkova říše, Olomouc. Vedoucím semináře Scénografie na loutkovém divadle bude vynikající technolog a sólový loutkář Vítězslav Kuschmitz.

Inzerce

Otrokovická BESEDA, s. r. o. odprodá větší kovovou konstrukci scény loutkového divadla na marionety, půdorys 5,2 m x 2,3 m, výška rampy 2,5 m nad zemí. Cena dohodou. Tel: 577 923 701, e-mail: obdrzalek@beseda.otrokovice.cz

Loutkář 4/2007, p. 147–151.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.