Loutkar.online

Císařová, Petra: Rej masek v Orient expresu

Ve středu 28. března měla v divadle Minor derniéru inscenace Orient expres. Variaci na slavnou detektivku Aghaty Christie secvičili se studenty DAMU vedoucí pohybového kabinetu na DAMU Martin Pacek a bývalý student katedry alternativního a loutkového divadla Filip Jevič. A protože se každé zpracování detektivního románu může stát díky velkému množství osob a dlouhým vysvětlováním na konci pro diváky nesrozumitelné, zpracovali režiséři tuto látku jako působivé pohybové divadlo masek.

S postavami, které nás budou příběhem provázet, se seznámíme ještě před začátkem představení. Než se divák usadí v hledišti, zavedou ho šipky za jeviště, kde má možnost pozorovat jakési bizarní seskupení osob, jehož význam se ozřejmí v samotném závěru. Na jevišti mezitím slavný detektiv a jeho kolega třídí na velké tabuli důkazy. A vypadají pěkně zmateně. Pak se diváci usadí, světla zhasnou a příběh může začít.

Poirot se na nádraží setkává s přítelem Monsieuem Boucem, který mu nabídne místo ve svém kupé v Orient expresu. Jenže v noci dojde – překvapivě – k vraždě bohatého Američana, v inscenaci znázorněném manekýnem, vlak uvízne v závěji a slavný detektiv se chtě nechtě musí ujmout Objasnění záhady.

Poirot je v inscenaci znázorněn jako dirigent, který pomocí své hůlky řídí věci okolo sebe. Na jeho pokyn postavy okamžitě ustávají v hemžení a setrvávají v nehybnosti. Ze železného balkónku, který představuje kupé i vlak zároveň, vede Poirot své vyšetřování. Podezřelí odpovídají na detektivovy otázky tancem a pohybem. Výslechy jsou tak zpracovány jako efektní taneční a pantomimická čísla.

Každá postava má svůj hudební motiv, na který tancem vyjádří své údajné alibi. Všechny postavy jsou oblečeny v bílém a mají na sobě bizarní masky. Herečce představující pár Andrényových vyrůstají tito manželé z klobouku, maska Itala Foscarelliho se zubí od ucha k uchu, služky vypadají jako mimozemšťané.

Masky a skutečnost, že postavy mluví velmi stylizovaně – s ruským, italským či anglickým přízvukem – a vyjadřují se výhradně pohybem, zdůrazňují fakt, že každý z nich něco předstírá a zakrývá tím pravdu. Všichni působí velmi uměle. To je do dokonalosti dovedeno v postavě průvodčího Pierra-Michela, kterého představuje lampička.

Však je z toho hemžení a zahalování Poirot ke konci vyšetřování úplně zoufalý – podezřelí přestávají poslouchat údery jeho hůlky a rej masek ho málem pohltí. Teprve, když krůček po krůčku začne odhalovat pravdu, postavy si postupně masky sundávají a odkrývají Poirotovi svou skutečnou tvář.

Herci, ve velké většině studenti 3. ročníku KALD DAMU, jsou typově velmi dobře vybráni a své role si při hraní evidentně velmi užívají. Poirot Petra Vančury má velké charisma a s pobaveným až cynickým úsměvem sleduje svého věčně zmateného kolegu Monsiera Bouca v podání Václava Jelínka. Velkou pozornost na sebe strhávají také revmatická kněžna Dragomirová, kterou báječně pohybově ztvárnil Jiří Maryško a neodolatelná Madame Hubbardová Terezy Tausingerové. Její pantomimická kreace, kdy Poirotovi předvádí údajnou přítomnost cizího muže ve svém kupé, patří k největším zážitkům představení.

Z celé inscenace je cítit chuť tvůrců si s danou tématikou pohrát a pobavit nejen sebe, ale i diváky. Jestliže účelem divadla by mělo být diváka také inteligentně zabavit, tato inscenace ho dokonale naplňuje.

Dramatizace: Filip Jevič

Režie: Filip Jevič a Martin Pacek

Choreogrefie: Martin Pacek

Výprava: Máša Černíková, Klára Fonová, a Jaroslav Fidrmuc Hudba: Jakub Dvořáček

Zvuk: Ludovít Kovacs

Psáno z derniéry 28. 3. 2007

Loutkář 2/2007, p. 86.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.