Loutkar.online

Dolenská, Kateřina: Až přijde Katzenstein

Na Malé scéně pražského Divadla Minor, která se stala víceméně otevřenou platformou přístupnou nejrůznějším experimentům a studentským kreacím, byla koncem listopadu premiérována inscenace Díra ve zdi (uvedená v rámci Roku se židovskou kulturou a u příležitosti 100. výročí Židovského muzea v Praze), kterou na motivy povídek současného izraelského spisovatele Etgara Kereta zpracovali studenti absolventského ročníku KALD DAMU Petra Tejnorová, Zuzana Vojtíšková a Petr Hašek.

Inscenátoři zvolili soubor Keretových povídek Létající Santini a vybrali z něj čtyři – Děloha, Stesky po Kissingerovi, Katzenstein a Poslední povídku a pak vem to čert. (Titul inscenace Díra ve zdi je ostatně název další Keretovy povídky). Texty Etgara Kereta jsou samy o sobě absurdní, protkané černým humorem a plné literárních hyperbol – krátké povídky překypují bizarními situacemi a fakty, které autor bez mrknutí oka vydává za seriózní realitu. Líčí v nich stěží uvěřitelné události a náhody, ovšem odvyprávěné s naprostou věcností. Prolínání pekla, ráje a pozemského světa je samozřejmou součástí běžného života Keretových mnohdy neúspěšných a smutných hrdinů.

Studenti si vybrané povídky upravili a velmi zručně je navzájem propojili. Inscenaci rámuje příběh postavy spisovatele (variace na Poslední povídku a pak vem to čert), vyprávějící o literátovi, kterému čert, tak jako ostatně všem píšícím autorům, přijde odejmout talent. Ale ještě než se tak stane, stihne spisovatel před očima diváků napsat povídku o děloze, Kissingerovi a nakonec i o nenáviděném Katzensteinovi. Tuto postavu si tvůrci dramatizace vypůjčili ze stejnojmenné povídky, v níž je hlavnímu hrdinovi dáván za nedostižný vzor, a propojili ho se zmiňovaným pekelníkem. Vznikl z něj nedůtklivý nakladatel a věčný kritik Katzenstein, jehož hádka se spisovatelem provází každý napsaný příběh a ve výsledném jevištním tvaru celkem legitimně spojuje i zbylé povídky v jeden celek.

Postavy matky a materialistické slečny Miry, které spolu soupeří o přízeň a jako důkaz lásky požadují vyříznuté srdce té druhé, také plynule přešly z povídky Stesky po Kissingerovi do ústředního konfliktu mezi spisovatelem a Katzensteinem. Zbývající povídka Děloha, kterou inscenace začíná a která vypráví příběh o nejkrásnějším uteru na světě, zase poskytla inscenátorům lehce provokativní rozjezd, jenž diváky snadno uvede do fantazijního světa Keretových povídek, a jevištnímu spisovateli nabídla postavu nespokojeného otce, který mu předhazuje za vzor koho jiného než všudypřítomného Katzensteina.

V jevištní realizaci je patrné, že se zde snoubí (nikoli střetává) rukopis dvou režisérů – každá povídka je vystavěna jinak. Například v Děloze jsou použity loutky (lehce naturalisticky vyvedená děloha a dva malí zlobiví kluci, jejichž gumová tělíčka dovedou neuvěřitelné věci – ovšem přesně v souladu Keretovou poetikou!) a prvky fyzického divadla, zatímco třeba v Kissingerovi je hlavní hrdina složen pouze z rukou herců (Pavol Smolárik a Matija Solce) – je až zarážející, že mu čtyři dlaně tvořící obličej umožní tolik nejrůznějších výrazových proměn. Jeho matka i milá Miri jsou hrány činoherně (Anna Bubníková), přičemž se obě postavy dokážou bleskurychle a vtipně střídat proměnou hereččina postoje a pro ně charakteristických gest.

Postavu Katzensteina na jevišti zase do poslední chvíle (než přijde “opravdový” Katzenstein a spisovatele zlikviduje) zpřítomňuje pouze jakýsi vytahovací mechanismus – vyskakující doslova jako čertík z krabičky – opatřený obrovskými sklapovacími tesáky, jehož ovládá i mluví představitel spisovatele (Jakub Gottwald). Obě dvě postavy v interpretaci jednoho herce se v tomto případě okamžitě střídají díky výrazně odlišeného hlasu.

Rámec konfliktu spisovatele a Katzensteina, který drží povídky pohromadě, posiluje i použití živě hrané hudby s náznakem židovské melodiky (Matija Solce) – každá postava má svůj hudební motiv, který se prolíná celou inscenací. Všechny povídky se odehrávají na bezpříznakové scéně (včetně loutek a kostýmů jí navrhli studenti Máša Černíková a Jiří Nachlinger), která se proměňuje pouze posuny kovových rámů. Svůj jasně vymezený prostor má pouze spisovatel – pohyblivý rám opatřený psacím strojem a loutkou vzteklého Katzensteina.

Studenti svou inscenací Díra ve zdi prokázali schopnost promyšlené práce s textem a jeho nápaditého převedení na jeviště. Jejich skromná inscenace není prvoplánově vtipná, naopak – mísením hravé imaginace s Keretovou posmutnělou vizí světa diváky nejenom potěší, ale také donutí k přemýšlení.

Divadlo Minor a studenti KALD DAMU

Etgar Keret, Petra Tejnorová, Petr Hašek, Zuzana Vojtíšková: Díra ve zdi

Režie: Petra Tejnorová a Petr Hašek

Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková

Výprava: Máša Černíková a Jiří Nachlinger

Hudba: Matija Solce

Hrají: Jakub Gottwald, Anna Bubníková, Pavol Smolárik, Matija Solce

Psáno z premiéry 26. listopadu 2006 a reprízy 18. 1. 2007

Loutkář 1/2007, p. 21.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.