Loutkar.online

anonym - Středa, Jiří: Zemřeli

Dne 22. prosince 2006 odešla do loutkářského nebe Hana Kopecká z šesté generace loutkářské dynastie Matěje Kopeckého.

Narodila se 9. července 1925 v Hronově, na štaci v maringotce. Do posledních chvil byla principálkou teplické větve Kopečáků.

Ve věku sedmdesáti šesti let zemřela v listopadu 2006

Jindřiška Patková

Život – jsme-li dostatečně dbalí všech předsevzetí, dovedeme-li uplatnit všechno, čemu jsme se kdy naučili a nevyplýtváme-li energii hned z kraje svého putování – vytváří veliký oblouk pnoucí se od bodu zrození k jeho završení. Je velkým uspokojením, můžeme-li konstatovat, že životní dráha zanechává viditelné stopy, které se nehroutí v zapomnění. Jindřiška Patková-Marešová započala svoji dráhu ukončením studií režie a loutkoherectví na loutkářské katedře Divadelní fakulty AMU, kterou absolvovala v roce 1956 režií hry J. K. Tyla Tvrdohlavá žena. Byla to inscenace neobyčejně čistá, naplněná tylovským realismem, vzrušivou dramatičností a zabydlená postavami, které přes počáteční nedůvěru ke zvolenému titulu, tak málo loutkovému, jedinečně naplnily pohádkově-realistické drama. S poetickou knížkou Františka Halase Já se tam vrátím, darem na rozloučenou od milovaného profesora dr. Erika Kolára, s povzbudivým věnováním na cestu uměleckým životem, nastoupila nejprve do Severočeského loutkového divadla v Liberci, kde v podmínkách vpravdě tylovských objížděla své první štace, s rolí černouška Samba v inscenaci Sambo a lev. S útlým svazečkem křehkého halasovského rozjímání a s Kolárovou pobídkou poctivého hledání se v následující sezóně pustila do práce v brněnské Radosti, kde vedle řady loutkohereckých úkolů vytvořila i několik režií, včetně dvou v té době nejpopulárnějších her – Kannovové Zakletého kačera a Gernětové Kačátka. V 60. letech, vázána mateřskými úkoly, vyplňovala kontakt s loutkovými divadly občasnou funkcí kritiky, aby od roku 1968 převzala péči o loutkářské sbírky divadelního oddělení Národního muzea v Praze. Ta všudypřítomná Halasova knížečka, vybízející v kolárovské dedikaci o povznesení této divadelní disciplíny, putovala i sem, mezi historické loutky a loutkářskou paměť. Nejenom že dala Jindřiška sbírkám řád a přehlednost, že se často osobně zasloužila o jejich restaurování, ale připravila i řadu nezapomenutelných výstav, jednak v prostorách Národního muzea, ale i v zahraničí. Udělala pro popularizaci českého loutkářství neobyčejně mnoho. Vždy skromně bez patetických proklamací a prosazování osobního podílu. Ona připomínaná klenba životního oblouku v roce 2006 vytvořila padesátiletí od ukončení loutkářských studií. V témže roce jsme si připomínali, díky Jindřišce, stoleté výročí narození profesora dr. Erika Kolára. Na tuto událost se připravovala několik let. Tam pak do jedné z výstavních vitrín položila patero svazků Já se tam vrátím, které, stejně jako ji, provázely i další absolventy, kteří se tohoto okamžiku dožili. Výstava Erik Kolár a jeho svět loutek a expozice NM Muzeum české loutky a cirkusu v Prachaticích, uzavřely putování Jindřišky Patkové-Marešové poněkud nečekaně a předčasně. Klenutý oblouk životní dráhy byl uzavřen a oba jeho póly vypovídají o stavbě, která byla zbudována s láskou k loutkářské profesi.

Loutkář 1/2007, p. 2–3.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.