Loutkar.online

Sokol, František: Vzpomínka PhDr. Františka Sokola

S J. A. N. jsem se osobně setkal poměrně dost pozdě – až na brněnské přehlídce profesionálních loutkových divadel v roce 1963. Dost jsem však o něm slyšel, leccos i přečetl. Jako student pražské DAMU jsem samozřejmě viděl Radokova Fausta a Zemanovu Cestu do pravěku a nemohl jsem v té souvislosti nevědět o filmovém scénáristovi a dramaturgovi J. A. N. Rovněž mi neuniklo ani pedagogické obsazení tehdy otevřené katedry loutkářství. Později, když už jsem pracoval v Liberci, nadšeně jsem tleskal pohostinskému vystoupení skupiny Salamandr s inscenací Velegrandteátr Spejbl (kdože tu měl dramaturgickou spoluúčast?). A v r. 1960, rok před mým nástupem do funkce ředitele KLS v Liberci, jsem zjistil, že na režii hry Mileny Markové Ďáblův most spolupracuje v tomto divadle opět J. A. N. Také jsem už tehdy věděl, že se podílí i na významné orbisovské edici Her pro loutky a právě Milena Marková je jeho profesnímu zaměření velmi blízkou autorkou.

A v následujícím období jsem s velkou pozorností četl vše, co napsal a řekl, zejména mě zaujalo jeho kritické vystoupení na 1. celostátní konferenci profesionálních loutkářských pracovníků, které se uskutečnilo v Praze v září 1954, jeho kratší články – o Jolym, Witkowském, Keménym, Z libereckého zápisníku atd. Vždy přesné a nekompromisní vidění a hodnocení aktuální loutkářské problematiky.

A pak jsem ho osobně poznal v Brně. Elegantní a vtipem i sarkasmem sršící člověk. To byl první dojem. A čím více jsem ho slyšel i četl, tím více jsem ho oceňoval jako osobnost uměleckou a kritickou (jak nevzpomenout na Šaldovo dědictví), jeho rozsáhlé a vpravdě gruntovní znalosti z historie i teorie umění, jeho neotřelý jazykový projev. A nestydím se přiznat, že i jeho obdivný vztah k loutkám. Neskrývám ani, že jeho kritické soudy jistě nebyly leckdy pro oči a sluch příjemné, ale vždy byly umělecky podnětné a morálně zdravé.

Loutkář 6/2006, p. 276.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.