Loutkar.online

Pachinger, Andrej: Charleville-Mézières

Ktorý bábkar by nepoznal malebné mestečko Charleville-Mézières ležiace v pôvabnom údolí rieky Mosely v Ardenách (Francúzsko), ktoré každý tretí rok otvorí svoje brány milovníkom bábkarského umenia z celého sveta. Aj tohto roku sa od 15. do 24. septembra zaplnili ulice, divadlá a šiatre profesionálnymi i amatérskymi súbormi, sólistami, klaunmi, hltačmi ohňa a rôznymi inými atrakciami. No všetko malo spoločného menovateľa – bábkové divadlo.

Otvorenie festivalu bolo tohto roku nadmieru pompézne a pripomínalo otvorenie olympijských hier. Hlavné námestie sa vo večerných hodinách zaplnilo zvedavcami a v svetlách reflektorov sa predvádzali artisti, povrazolezci, herci na pohyblivých objektoch a nad všetkým sa vznášala obrovská nafúknutá hlava džina, ktorý práve opustil svoju rozprávkovú Aladinovu lampu. Nebolo obchodu, ktorý by nemal výzdobu súvisiacu s festivalom – hlavnému námestiu dominovala veľká fotografia Jacquesa Felixa, ktorý s úsmevom sledoval čulý bábkarský život.

Program bol bohatý, denne niekoľko predstavení. Kto sa nedostal do divadla, mohol sledovať pouličné produkcie kolísajúcej úrovne, ale asi aj to patrí k festivalu. Tém a titulov, po ktorých siahli tvorcovia inscenácií, bolo nedozierne množstvo. Nechýbali ani klasické: Pinocchio, Gogoľov Plášť, Faust, Stravinského Vták ohnivák, Alenka v krajine zázrakov , Mauglí a iné.

Študenti Katedry bábkarskej tvorby VŠMU z Bratislavy sa zúčastnili festivalu so semestrálnou prácou “Zvedavý sloník”, ktorú na motívy poviedky R. Kiplinga autorsky spracoval Ján Ozábal. Produkciu iniciovalo a financovalo občianske združenie Les enfants du Danube, ktoré má síce hlavný stan v Paríži, ale z výsledkov práce členov združenia majú predovšetkým radosť obyvatelia detských domovov na Slovensku. Aj v rámci festivalu odohrali študenti niekoľko predstavení v detských domovoch v okolí Charleville-Meziérès.

Bola to pre nich obrovská skúsenosť. Vidieť a zažiť atmosféru festivalu, zoznámiť sa s prácou iných súborov, škôl a divadiel a predovšetkým si pred náročným festivalovým divákom overiť výsledky vlastnej tvorby. Myslím že obstáli na výbornú.

Loutkář 6/2006, p. 272.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.