Loutkar.online

Predmerský, Vladimír: Zápisník zo Slovenska

Sezónu 2006/07 začali slovenské bábkové divadlá predstaveniami na domácich a zahraničných festivaloch. Okrem účasti na Bábkarskej Bystrici vystúpilo Bratislavské bábkové divadlo so Štauderovou inscenáciou Finist a s Polákovou Červenou Čiapočkou na 39. ročníku PIF v Záhrebe (4. – 7. 9.), s Kroftovými Začarovanými gajdami na Festivale Radosti 2006 v Brne a nemeckú verziu Bednárikovej inscenácie Mozartovej Čarovnej flauty uviedli Bratislavčania na Medzinárodnom bábkarskom týždni v rakúskom Mistelbachu (24. – 29.). K personálnemu obsadeniu divadla ešte dodajme, že manažérkou prevádzky sa už od minulej sezóny stala Alexandra Dzureková. Dámska časť súboru banskobystrického Divadla na Rázcestí sa naďalej emancipuje a s novým predstavením scenáristky a režisérky I. Škripkovej Ženské štúdio I. – III. vystúpilo v rámci konferencie Histórie žien (19. – 21. 10.) v Bratislave. Prostredníctvom literatúry a jednotlivých vydavateľstiev (v tomto prípade knižnej edície ASPEKT), dostáva sa takto divadlo do pozornosti širšej verejnosti. Vo viedenskom Divadle Brett vystúpilo v rámci festivalu Stredoeurópskeho divadelného kolotoča /10. – 21. 10./ viacero slovenských divadiel. Diváci mali možnosť oboznámiť sa s tvorbou nielen činoherných súborov, ale aj s úspešnou Spišákovou inscenáciou Pěkného hry Havran z kameňa, s ktorou prišlo nitrianske Staré divadlo. Do neďalekého ukrajinského Užhorodu zašlo košické BD na Medzinárodný bábkarský festival (3. – 5. 10.), kde uviedlo inscenáciu E. Piotrowskej Krajčírska rozprávka.

Novú sezónu začalo premiérou ako prvé žilinské BD s hrou Tri prasiatka (6. 10.). Scenárista a režisér T. Hudcovič vychádzal z literárnej predlohy spisovateľa Jozefa Cígera Hronského (1896 – 1960) uverejnenej v Brontových rozprávkach (1932). Dvojica hercov Ivana Danková a Juraj Tabaček, ktorá účinkuje v predstavení, patrí medzi nastupujúcu mladú generáciu žilinského súboru.

Ak si dobre spomínam, tak Čapkova rozprávka O psíčkovi a mačičke sa v nitrianskom divadle hrala naposledy v roku 1963. S podtitulom Ako spolu gazdovali a ešte o všelijakých iných veciach ju teraz adaptoval režisér O. Spišák. (Premiéra 10. 11.). Spoločne s dramaturgičkou V. Gabčíkovou do nej vybrali nielen to, ako si psíček a mačička umývali dlážku a ako piekli tortu, ale zaradili do nej aj rozprávku O pyšnej nočnej košieľke a menej akčnú a na javiskách obyčajne neuvádzanú O chlapcoch z Trenčína. Treba povedať, že Čapkove rozprávky sú naďalej v povedomí detí a dospelých a taká je aj reakcia obecenstva. Režisér Spišák zasadil jednotlivé príbehy do prostredia parku, kde sa dvojica detí, predstavovaná mladými hercami (Lucia Barcziová a čerstvý absolvent bábkarskej katedry Andrej Šoltés), stretávajú pri svojich hrách so spisovateľom Čapkom (Ivan Chontko). Spišák vychádza z prirodzeného mladistvého výzoru a prejavu dvojice protagonistov a nedovolí im infantilné prehrávanie. Bábky im tvoria pletené čiapky (výtvarníčka Márie Žilíková), predstavujúce psíčka a mačičku. Inscenácia je postavená na komunikácii s detským obecenstvom. Tento princíp využíva Spišák najmä pri poslednej rozprávke, keď herci rozdeľujú publikum na fanúšikov chlapcov z Trenčína a dievčatá z Nitry, čím oživuje málo atraktívnu predlohu. Myslím si, že zbytočne a stereotypne sú rozprávky oddelené nočnou dobou, počas ktorej obecenstvo znázorňuje spánok chrápaním. Hoci ide o škôlkovinku, teda predstavenie pre najmenších, herci ho hrajú s plným nasadením a neskrývanou radosťou.

Bratislavské Teátro Neline, vedené Nelou Dušovou, obnovilo a upravilo svoj hudobný projekt Šeherezáda N. Rimskeho-Korsakova, uvádzaný v spolupráci so Slovenskou filharmóniou. Ide o tzv. Rodinné koncerty, ktoré so znalosťou problematiky a s vtipom moderuje herec M. Vanek. Klasické hudobné dielo je dotvorené vizuálnym príbehom (výtvarníci M. Duša, M. Matlovičová). Ojedinelý projekt (dirigent R. Štúr) mal obnovenú premiéru 4. 11.

Po Bratislave a Košiciach inštaloval bratislavský Divadelný ústav svoju rozsiahlu výstavu Divadlo – vášeň, telo, hlas v Etnografickom múzeu v Martine. Výstava zachytáva v celej šírke vývin divadelníctva na Slovensku, najmä s dôrazom na jeho profesionálnu oblasť. Väčšia pozornosť je venovaná stredoslovenským divadlám a medzi nimi aj bábkovým divadlám v Žiline a v Banskej Bystrici. Návštevníci majú možnosť obdivovať aj originálne bábky Stražanovcov. Výstava potrvá do konca marca 2007.

Katka Hegedűsová je od roku 1992 riaditeľkou Bábkového divadla v Košiciach. Postupne prebrala aj funkciu dramaturgičky. Počas jej pôsobenia vznikla pri divadle aj scéna Jorik, zameraná na činoherné inscenácie svetovej klasiky a jej zásluhou prišlo ku generálnej prestavbe a prideleniu nových divadelných priestorov pre košické bábkové divadlo. Pretože sa dámam nepatrí prezrádzať ich vek, pripomeniem iba v zátvorke jej narodeniny. (23. 12.). Srdečne gratulujem!

Marianna Kysučanová (23. 11. 1946) bola bábkoherečkou nitrianskeho BD od roku 1970. Vytvorila viacero hlavných postáv v klasických a moderných rozprávkach. K jej životnému jubileu jej gratulujem. V týchto dňoch odchádza do dôchodku.

* V Trenčíne zomrel Jaromír Starý (17. 6. 1922 – 5. 9. 2006), ochotnícky bábkar. Od roku 1948 viedol Bábkarský súbor Detvák, s ktorým bol aj v Chrudime (1954) a na niekoľkých celoslovenských prehliadkach. Česť jeho pamiatke.

Loutkář 6/2006, p. 256.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.