Loutkar.online

Voborník, Pavel: Ach, ty poroty!

Porota a lidé, kteří v nich často vystupují, svými soudy nad amatérskými inscenacemi příliš často vyvolávají údiv a překlapení. Protimluv je jejich spojencem.

Abych byl konkrétní, poukážu na inscenaci plzeňského souboru Pachýř Pačejoff – Koláž sledovanosti. Ve 3. čísle Amatérské scény Vladimír Hulec píše: “ Čerpají z tradic českého loutkářství, jsou však drzí, razantní, nevybíraví. Současně velmi inteligentní, chytří, hraví. Jejich poslední inscenaci, pokud v tomto sledu čísel lze psát, chybí zatím jednotící klíč, možná i vypointování některých čísel, dotažení textů tak, jak tomu bylo v loňském Pachýřově hledání a Donˇt Šajnovi. Možná i kvůli tomu srovnání je jejich vystoupení, jež letošní ŠP ( Šrámkův Písek )uzavíralo, trochu zklamáním.”

K tomu Jan Císař ve stejném čísle AS dodává. “ Kdybychom hledali příklad, jenž nabízí dokonalé rozbíjení všech norem, potom je to soubor Pachýř Pačejoff. A tvůrci přitom absolutně odmítají jakékoliv technické normy, jak při zpracování materiálů, tak ve způsobu zacházení s nimi. Nic nefunguje jak by mělo, všechny věci vypadají fórově až primitivně a akce herců s nimi až bezradně, bezmocně a nešikovně. O vlastních normách estetických pak nelze mluvit vůbec. Jedním slovem neumělost provokující a vyzývavá, odmítající jakoukoliv divadelní normu.”

Když ve třetím čísle Loutkáře Štěpán Filcík hodnotí amatérské loutkářství, k Pachýři říká: “Nepřesná, ledabylejší a nesoustředěná práce herců zvolňuje tempo a následně retarduje nejen jednotlivé pointy, ale i celkové vyznění, výsledek se rozpadá, a to značně oslabuje hodnotu výpovědi. A také chytrý humor, který je pro Pachýře charakteristický.”

A konečně případ poslední. Petra Kosová píše ve třetím čísle Loutkáře o Koláži sledovanosti, jako o nepřesné, ledabylejší, protože nesoustředěné práci herců, kteří zvolněním tempa následně retardují jednotlivé pointy, celé vyznění. Výsledek se rozpadá a to značně oslabuje hodnotu výpovědi.

A chrudimský výsledek? Jedna z hlavních cen poroty za osobitý a herecký přístup!

A co ty chrudimský diváku, co ty tomu řekneš. Alespoň mně se představení Pačejoffa vůbec nelíbilo.

V našem loutkovém divadle přežívá mnoho kultů a symbolů a “moudrostí”. Jedna moudrost však ne! “Král je nahý!”

Loutkář 5/2006, p. 199.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.