Loutkar.online

LD Kašpárkova říše: Za Břetislavem Smyslem

Před několika lety jsme v našem amatérském loutkovém divadle Kašpárkova říše ve Slovanském domě v Olomouci uváděli dramatizaci známého příběhu z Kiplingovy Knihy džunglí. Je tam v závěru scéna, kdy Mauglí, už dospělý, odchází mezi lidi a loučí se s vlky, medvědem Balú, černým pardálem Baghírou a dalšími přáteli z džungle. “Nezapomeňte na mě!” volá. Postava Mauglího byla jednou z velkých rolí Břetislava Smysla. Když hrál tuto scénu, hlas se mu chvěl dojetím a v očích měl opravdové slzy…

Vybavilo se nám to 31. března v obřadní síni olomouckého krematoria, když jsme se s RNDr. Břetislavem Smyslem loučili. Odešel ve věku nedožitých 60 let a jeho práce v oboru toxikologie a soudního lékařství zhodnotí odborníci. My však vzpomínáme na kamaráda, který si i při své náročné profesi našel čas na našeho společného neobvyklého koníčka – hraní loutkového divadla pro potěšení i poučení dětských diváků.

Byl opravdu dlouholetým členem Kašpárkovy říše – už v padesátých letech se na programech divadélka objevuje v roli chlapce Vašíka z Křídové pohádky ing. Františka Čecha. Jeho jméno si spojujeme např. i s princem v Popelce a Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém, s Ivanem v Koníčku Hrbáčkovi, s rytířem v Chytré princezně, s Luciperem v Pekelné nudě, s čarodějem v Kocouru v botách, s drakem v Líném Honzovi. Jako chlapec mluvil mravenečka Nezbedu v Kainarově Zlatovlásce, a když jsme se o patnáct let později k této pohádce vrátili, byl už Jiříkem. Těšil se, že si jednou zahraje i starého krále.

To už se mu nesplní. Černá stěna v obřadní síni se neúprosně zavřela. Ale my loutkáři, kteří na Břeťu budeme vděčně vzpomínat, to vidíme jinak: přešel do říše pohádek. A tam se nestárne ani neumírá…

Děkujeme, Břeťo. Nezapomeneme.

Loutkář 4/2006, p. 152.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.