Loutkar.online

red: Výstava a sympozium na počest Erika Kolára

Výstava a sympozium na počest Erika Kolára

Vernisáž výstavy Erik Kolár a jeho svět loutek 7. dubna 2006 se stala výjimečným setkáním Kolárových žáků, přátel, pamětníků. V komponovaném pořadu Žil jsem krásný život, který připravil a režíroval Jiří Středa ( scénář sestavil jak ze vzpomínek na Erika ze samizdatového vydání k jeho úmrtí, tak z Kolárovy novely Vila Humbolt ) vystoupil jako průvodce Erikovým životem Miroslav Táborský za spoluúčasti Jiřího Vohanky. Ale ještě než začal Miroslav Táborský z pomyslné a pro Kolára typické nadité aktovky vybírat a skládat střípky z jeho života, složili hold Kolárově osobnosti dva lidé: Jiří Hálek, jako přímý účastník Kolárovy práce s židovskými dětmi a Jan Klusák, Kolárův spolupracovník a přítel. Téměř románový životní příběh s peripetiemi a krásným osobním Kolárovým poselstvím “ žil jsem krásný život” provázely dobové melodie v podání Olgy Vikové a také hudební skupiny Trombenik.

Poctou Eriku Kolárovi bylo následujícího dne (8. 4. 2006) sympozium s mezinárodní účastí, které se konalo na pražské DAMU v Hallerově sále. O svém pedagogovi hovořili: Josef Krofta, Karel Makonj, Pavel Vašíček a ze zahraničních hostí Vladimír Predmerský a Géza Balogh. V diskuzi, která nebrala konce, pak na Erika vzpomínala i čestná prezidentka UNIMA Margareta Niculescu, Wlodimerz Felenczak, Mona Wiig, Edi Majaron a Hartmut Lorenz. Odpoledne patřilo další debatě a videoprojekci televizního portrétu o Eriku Kolárovi.

Obě setkání byla plná lásky a obdivu k člověku, který svou lidskostí, vlídností, zájmem, rozhledem, vzdělaností, ale i profesní náročností poznamenal životy několika generací.

Z pražského sympozia přinášíme některé příspěvky v tomto čísle.

Loutkář 3/2006, p. 116.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.