Loutkar.online

Výběrové řízení na českou účast na Pražském Quadriennale 2015

Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci s Institutem umění – Divadelním ústavem vyhlašuje výběrové řízení na projekt a realizaci české prezentace v rámci 13. ročníku Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru, které se bude konat v červnu 2015. Zájemci mohou přihlásit projekt zahrnující dvě sekce – Sekci zemí a regionů a výstavu Prostor (o divadelní architektuře a prostoru) dohromady anebo projekt pro jednu ze sekcí, dle Umělecké koncepce PQ 15.

Koncepce PQ 15 se zaměřuje na scénografii jako Sdílený prostor – prostor, který ovlivňuje (určuje) vztahy mezi lidmi, prostor, který je místem, vybízejícím k vytváření vztahů, a především prostor, který poskytuje platformu pro sdílení – myšlenek, příběhů i společenské odpovědnosti. PQ 15 vyzývá účastníky, aby se zabývali scénografií coby performativním prostředím, které v současném divadle ovlivňuje prostorové a mentální vazby a vazby mezi představením a publikem. Hlavní témata hudba-počasí-politika poukazují na neviditelné scénografie – prostředí, která nás hluboce ovlivňují, přestože často nejsou hmatatelná."

Předložené návrhy na českou reprezentaci by měly představit inovativní projekty, umělce a odborníky v v celé šíři současné scénografie – od scénického umění, přes kostýmní, světelný a zvukový design a divadelní architekturu až po nové scénografické přístupy, jako site specific, aplikovaná scénografie, pouliční performance, kostým jako performance a mnohé další, a to v kontextu současných trendů v divadle, tanci a opeře, ale i v dalších výtvarných a kulturních oborech pracujících se scénickou akcí v širším významu.

Podmínky

Předložený projekt musí obsahovat:

- podrobnou kurátorskou koncepci včetně hlavního tématu, instalačního pojetí a kontextuálních aspektů expozice a tvůrčího týmu

- základní návrh ideje vizuálního řešení expozic/e (alespoň v textové formě) -průměrná velikost expozice v Sekci zemí a regionů je 25–50 m čtverečních

- předpokládaný položkový rozpočet na expozici/e. Horní finanční hranice příspěvku MK ČR pro expozici v Sekci zemí a regionů je 750 000 Kč a v sekci Prostor 200 000 Kč. Rozpočet musí obsáhnout veškeré předpokládané náklady (tedy autorské honoráře, výrobu, realizaci, transport, aj.); případě rozpočtu převyšujícím uvedené částky musí žadatel uvést v rozpočtu konkrétní plán zajištění finanční participace z jiných zdrojů

- životopis kurátora/ů nebo autora/ů s přehledem dosavadní činnosti

- vyplněnou a podepsanou přihlášku

Na webu Pražského Quadriennale www.pq.cz jsou k dispozici potřebné přílohy:

Umělecká koncepce PQ 2015

Statut PQ 2015

Předpokládané prostory PQ 2015

Kritické ohlasy na PQ 2011

Složení výběrové komise

Přihláška do soutěže

Termín přihlášek: 30. listopadu 2013

Po tomto termínu předložené (rozhoduje razítko pošty) či neúplné projekty nebudou do výběrového řízení zařazeny.

Projekt zpracovaný podle výše uvedených podmínek musí být zaslán v jednom vyhotovení výhradně poštou doporučeně na adresu:

Pražské Quadriennale, Institut umění – Divadelní ústav,

Celetná 17

Praha 1

110 00

Další informace:

Alice Doleželová, hlavní koordinátorka PQ, pq@pq.cz, tel. 224 809 102

Alice Doleželová, 4. 10. 2013

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.