Loutkar.online

Otevření zrekonstruovaného divadla v Bystřici u Benešova

27. října bylo nově otevřeno v Bystřici u Benešova loutkové divadlo, které nese jméno Kulíšek. Diváci nového divadélka, které je určeno 80 divákům, čekali na představení pohádky Jak Kapárek vaří živou vodu Františka Čecha a na vystoupení přátel z kobyliského divadla Jiskra. Vše slibovalo pěknou zábavu, ale…

Toho dne poprvé napadl sníh, byl to mokrý těžký sníh a ok tomu ještě zima a vítr.

Cesta z Prahy kobyliským loutkářům probíhala celkově dobře,, i když někde silnici lemovaly poničené automobily. Ovšem komplikace nastaly až na místě. Pan starosta přišel, aby přestřihl pásku, ale k tomu nedošlo. V celém středočeském kraji vypnuli proud. Svíčky nahradily světla a děti trpělivě čekaly, co bude dál.

Po hodině čekání byla situace kritická. Nakonec si domácí loutkáři pomohli. Odněkud přitáhli před divadlo agregát a za chvíli se rozsvítilo divadlo i celé městečko. Pan starosta přestřihl stuhu, principál souboru přivítal návštěvníky a pak se hrálo loutkové divadlo. Když po hodině spokojené děti opouštěly hlediště, opět byl zapnut elektrický proud.

I když to pro osud zahájení provozu bylo už zbytečné, přesto to všichni vnímali jako příslib do budoucna, alespoň pro loutkové divadlo v Bystřici.

Sluší se na tomto místě dodat, že loutkové divadlo v Bystřici vzniklo v 50. letech minulého století. Zasloužili se o ně pánové Jedlan a Havlíček. Zlaté časy souboru nastaly v roce 1957, kdy se stal členem souboru Zdeněk Juřena (1923–1995), pozdější šéf výpravy Divadla Spejbla a Hurvínka. 4x v té době soubor vystupoval na Loutkářské Chrudimi.

Zel, po odchodu Zdeňka Juřeny soubor svou činnost přerušuje. Před několika lety loutkářský soubor obnovil jeho nynější pricipál Mirek Macháček. Věřme, že napořád.

(Text neprošel redakční úpravou)

Petr Slunečko, 30. 10. 2012

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.