Loutkar.online

Červená kráľovná ako rocková ruža so striptízovými tŕňovými topánkami

Medzinárodný festival pre deti a mládež Teatralia 2012

Španielska metropola zorganizovala v marci v poradí 16. ročník Medzinárodného festivalu scénických umení pre deti a mládež s názvom Teatralia. Na jednom z najväčších európskych festivalov svojho druhu sa prezentovalo 19 divadelných spoločností svetového renomé, z toho 10 zahraničných a 9 španielskych. Dramaturgia festivalu sa snažila do programu v rovnakej miere začleniť činoherné a bábkové produkcie, hneď vedľa experimentálnych foriem tanečného a tieňového divadla.

Čerešničkou na torte bol rázovitý francúzsky cigánsky cirkus sprevádzaný živou balkánskou hudbou, no pozornosť pútali aj zaujímavé sprievodné podujatia. Napríklad výtvarná výstava „Veselé obrázky“ určená deťom už od dvoch rokov, ktorá sa pohráva so svetlom, tieňom a pohybom, či stavanie autentického perníkového, respektíve – čokoládového domčeka s cukríkovou záhradkou. Program festivalu si každopádne zasluhuje veľký rešpekt. Vedľa seba stoja tradičné aj inovatívne postupy využité v tvorbe pre deti a mládež. Ohľad sa berie aj na ich sprievod, a teda dospelého diváka, ktorý sa do poetiky ponára rovnako, ako jeho dieťa. Vysoká úroveň divadelných spoločností a ich produkcií sa tak postarala o skutočne pestrú divadelnú mozaiku, ktorá predstavuje súčasnú tvorbu pre mladého diváka.

Originálnym rukopisom a výnimočnou animáciou sa predstavil slovinský bábkar Brane Solce s inscenáciou Papier – nožničky. Zo stránky papiera vzniká pred očami divákov fantastický svet príšeriek, pričom hrdinom – vysloboditeľom sa stávajú nožničky. Holandská spoločnosť Lichtbende ostala verná svojej fascinácii optických hier svetla a tieňa a s pomocou plastových fľašiek, či príborov predviedla inscenáciu, v ktorej diváci vstúpili do fascinujúceho podmorského sveta. Na festivale sa tiež predstavilo viacero spoločností s inšpiratívnymi bábkovými postupmi, všeobecne napríklad prevláda tendencia spájať bábkové divadlo s objektmi, respektíve využívať viacero druhov bábok. Rybár vytvorí priamo pred očami divákov inscenáciu z náradia na rybolov, kravy mňaukajú a mačky múkajú, ako to už v rozprávkach býva. Z veľkého počtu bábkových produkcií výrazne žiari portugalské zoskupenie Teatro marionetas do Porto. Prinieslo inscenáciu o Alici v krajine zázrakov, pod názvom Wonderland s invenčným prístupom k marionete, jej premenám a podobám. Punc modernosti pridávajú rockové kostýmy a skvele spracovaná zvukovosť, ktorá dolaďuje charakteristiky postáv. Divadelná skupina sa bravúrne pohrala aj so svetlom a priestorom, ktoré v kombinácii so sympaticky subtílnym herectvom Alice a extravaganciou Červenej kráľovnej doslova vyrážajú dych. Výsledkom je inscenácia, ktorá od začiatku do konca chrlí briskné divadelné nápady a istotne sa zlatými písmenami vpíše do kultúrneho povedomia malých divákov.

Za pozornosť stoja aj činoherné inscenácie, spomedzi všetkých hlavne produkcia nemeckého zoskupenia Junges Ensemble Stuttgart, ktoré v inscenácii Berlín 1961 siahlo po vážnej historickej téme konštrukcie berlínskeho múru a dopadu tejto udalosti na bežný chod rodiny. Trochu veselším spôsobom rutinný život „jednej bežnej rodiny“ spracovalo talianske zoskupenie Rodisio, pričom scénický tvar (Storia di una familia – Príbeh jednej rodiny) bol výsledkom projektu, v ktorom s touto témou spolupracovali so žiakmi základných škôl. Aj v tanečných produkciách sa objavila tendencia serióznejších námetov. Švédske zoskupenie Norrdans sa v inscenácii AB3 venovalo tematike jednotlivca a začlenenia do skupiny. Kanadská skupina Cas public na čele so známou choreografkou Heléne Blackburn siahla po Stravinského – Svätení jari a odela ho do moderného šatu. Výsledkom je tanečná návrh Variations S, v ktorom šesť tanečníkov vo fúzii avantgardnej hudby a najmodernejších vynálezov mixážneho pultu postupne objavuje svoju telesnosť v dynamickej choreografii určenej adolescentnému publiku. Je náročné osloviť dospievajúcich, no ešte zložitejšie tých najmenších. Divákov už od dvoch rokov si na mušku zobrala talianska spoločnosť vizuálneho a tanečného divadla Compagnia TPO, s inscenáciou Kindur, dobrodružný život ovečiek na Islande. Deti sa interaktívne dostávajú do obrazov prírody a spolu s ovečkami putujú ostrovom.

Súčasná divadelná tvorba pre deti stále viac smeruje k experimentálnym formám produkcií, ktoré ponúkajú veľa neprebádaných impulzov. Tým dráždia ambicióznych tvorcov a stále viac prepletajú divadlo, výtvarné umenie, techniku a film. Najdôležitejšie však je, že badať progres. Súčasný divák je stále náročnejší a bábkové divadlo a divadlo pre deti sa preto pomaly ale isto vydáva na túlavé chodníčky náročnej cesty objavovania nových postupov a jazykov. A treba uznať, že celkom úspešne.

Mária Karoľová, 19. 4. 2012

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.