Loutkar.online

Premiéra těšínské Pipi

Loutková scéna Bajka Těšínského divadla chystá novou premiéru, kterou bude divadelní verze dětského bestselleru švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové Pipi Dlouhá punčocha v režii Andrzeje Sadowského. Premiéra uvedená v polském jazyce (Pipi Pończoszanka) se uskuteční 31. března 2012, česká premiéra bude následovat 19. května.

Loutková scéna Bajka je třetím zcela profesionálním hereckým souborem (vedle České a Polské scény) Těšínského divadla v Českém Těšíně. Vznikla v roce 1948 a původně působila jako Loutkové divadlo Polského kulturně-osvětového svazu (PZKO) v České (Československé) republice.

Od roku 2008 patří k Těšínskému divadlu. Herecký soubor Bajky má 4 loutkoherce. Připravuje 3 premiéry v sezoně, obvykle ve dvou jazykových verzích, v češtině a polštině. Do roku 2010 Bajka hrála představení pouze v jazyce polském pro děti z mateřských škol a prvního stupně základních škol s polským jazykem vyučovacím. Premiérou „Broučci“ v režii Marie Míkové začala hrát v jazyce českém a tím se otevřela i malým divákům z mateřských škol a základních škol v Moravskoslezském kraji. Díky tomu si Těšínské divadlo vychovává své diváky od nejmladších let jak pro Polskou scénu tak i Českou scénu.

Více viz www.tdivadlo.cz

Jakub Tomoszek, 6. 3. 2012

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.