Loutkar.online
Radost ForumFoto: archiv divadla

Divadlo Polárka chystá unikátní projekt pro třídy na distanční výuce

Divadla jsou zavřená, školy jsou zavřené. Děti sedí u svých počítačů na distanční výuce. Divadlo Polárka stejně jako mnohá jiná divadla připravuje premiéry „do šuplíku“. Propojit tyto dva nuceně izolované světy se pokusí unikátní dílna divadla fórum Najděte mě, distančně.

V interaktivním online formátu dostanou studenti možnost reflektovat distanční výuku a problémy, které do jejich životů vnesla.

Divadlo fórum je jednou z forem tzv. divadla utlačovaných, které v minulém století vyvíjel angažovaný jihoamerický divadelník Augusto Boal. Umožňuje divákům zasahovat do rozhodování hrdinů krátkého divadelního představení. Diváci se snaží navádět herce tak, aby předešli nedorozuměním, zabránili křivdám a především nalezli a prozkoumali jádra konfliktů, do jakých se konkrétní divácká skupina může sama snadno dostat.

Třináctiletá Štěpánka, hrdinka dílny Divadla Polárka Najděte mě, distančně, se snaží vyjít vstříc svým uvolněným kamarádům, přísnému otci, obětavé babičce a novému nepřehlednému školnímu systému. V situaci, kdy jít za školu je tak snadné jako nikdy a vidět se s kamarády zase nezvykle obtížné, se dosud vzorná studentka druhého stupně základní školy dostává do kolotoče problémů a malých lží, který nakonec hrozí výrazně negativně ovlivnit celý její život. V rámci své distanční výuky budou moci studenti živě komunikovat s herci a pomoci jim změnit Štěpánčin příběh tak, aby dopadla co nejlépe, skrze ni nahlédnout situace, kterým sami čelí, a porozumět jim.

Členové inscenačního týmu mají různorodé zkušenosti s distanční výukou, a to jak z pozic vyučujících, studentů, tak i rodičů dětí školou povinných. Téměř každého člověka se dnes distanční výuka dotýká a téměř každý se díky ní dostal do nepříjemných situací. Autorkou, režisérkou i průvodcem tohoto projektu je absolventka oboru Divadlo a výchova brněnské JAMU Monika Okurková. V hlavní roli se představí letošní nová posila souboru herečka Štěpánka Romová, která si téměř po roce svého působení v Polárce zahrála jedno představení pro diváky.

Dílna je určena vždy pro jednu třídu druhého stupně základní školy, střední školy či základní umělecké školy na distanční výuce. Z nového streamovacího Studia Divadla Polárka bude vysílána prostřednictvím platformy MS Teams. Jakmile to situace dovolí, bude k dispozici i offline verze a herci s ní budou jezdit po školách v rámci celého města Brna.

Divadlo fórum: Najděte mě, distančně

koncept a režie: Monika Okurková

dramaturgie: Karolina Ondrová

moderování diskuze: Marie Bravencová

výtvarný koncept: Kateřina Doleželová

hudba: Tomáš Sukup Gyanpuri

První realizace v dubnu 2021 v Divadle Polárka

11+ pro třídy druhého stupně ZŠ, SŠ a ZUŠ

Natálie Pelcová, 8. 4. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.