Loutkar.online
Continuo Betwixt and betweenFoto: archiv divadla

Divadlo Continuo chystá divadelní metaforu o neexistujícím čase a tekutém světě. BETWIXT and BETWEEN

Neveřejná premiéra se bude konat 10.4. 2021 na domovské scéně souboru na Švestkovém Dvoře v Malovicích. Diváci se pak mohou těšit na novou inscenaci, jakmile to doba dovolí.

Zapomenutá nálevna, podnik, který by už neměl existovat, ale ještě stále tu je. Už by tu neměli být žádní hosté, protože tu není žádná obsluha, ale stále se sem někdo vrací. A my, jako voyeři nahlížíme přes špinavá okna lokálu a jsme svědky podivných příběhů, situací, a zpovědí o nenaplněných snech a očekáváních.

Někteří vědci tvrdí, že čas neexistuje. Že není změřitelný, že je to jen lidský konstrukt, který člověku umožňuje vnímat svět a jeho existenci a nezbláznit se z nekonečna, které je mimo schopnosti jeho chápání. Jestli to někde platí, pak je to tady, v tomhle lokále. Ale co když, i přesto, že čas neexistuje, se najednou zrychlí poločas rozpadu, a věci, vztahy a vše co tvoří náš svět, se nám začne rozpadat pod rukama?

„Inscenace je divadelní metaforou o neexistujícím čase a tekutém světě, pohráváme si v ní s nejnovějšími fyzikálními teoriemi a filosofickými a sociologickými thesemi“, vysvětluje Pavel Štourač, režisér inscenace a umělecký vedoucí souboru.

„Hledáme výpověď o člověku dnešní doby. Propojujeme fyzické divadlo a výraznou výtvarnou stylizaci a snažíme se tak pokračovat v rozvíjení specifického jazyka posledních let“, dodává Pavel Štourač.

I přes závažnost témat, která inscenace zpracovává, není její vyznění nijak tíživé. V inscenaci nechybí humor, poetické obrazy a absurdní situace, a nechybí nakonec ani naděje, že to, co se z našeho světa ještě nerozpadlo, lze zachránit.

Inscenace vzniká pod vedením režiséra a uměleckého vedoucího Divadla Continuo Pavla Štourače, který je společně s výtvarnicí Helenou Štouračovou rovněž autorem výtvarné koncepce inscenace. V inscenaci účinkují a na jejím vzniku se autorsky podílejí členové souboru Kateřina Šobáňová, Sara Bocchini, Nicole Nigro a Sean Henderson. Hudební a zvukovou podobu inscenace vytvořil Jakub Štourač.

Od začátku letošního roku soubor intenzivně zkouší novou inscenaci a připravuje projekty na léto, mezi jiným také tradiční site-specific projekt, letos již 25. ročník.

„K fungování a zachování celého souboru je potřeba zachovat kontinuitu umělecké práce a příprav projektů, které jsme si vytyčili realizovat v letošním roce“, říká k současné situaci Pavel Štourač. „I proto chceme zachovat původní plánovaný termín premiéry této inscenace, i když nebudeme moci hrát pro diváky. Divákům představíme novinku v nejbližším možném termínu. A doufáme, že to bude brzy.

Zuzana Bednarčiková, 8. 4. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.