Loutkar.online
DLO Utíkej myškoFoto: archiv divadla

Divadlo loutek chystá v nové sezoně vánoční hru i divadelní reflexi karantény

V nové sezoně 2020/2021 chystá ostravské Divadlo loutek celkem čtyři premiéry. Sezonu odstartuje odloženou premiérou pohádky o zvídavé Myšce. Divákům nabídne i veselou klauniádu s názvem Pan Panpán, která zpracovává téma života v karanténě.

První premiérou bude 25. září hudební pohádka s názvem Utíkej, myško, utíkej!, která vypráví příběh o malé Myšce s velkými starostmi. Tato pohádka složená z několika příběhů z knih Petra Horáčka bude určena dětem od tří let. Inscenaci připravil tým v čele s režisérem Václavem Klemensem, uměleckým šéfem DLO. Originální písničky k pohádce složil Tomáš Rossi.

Divadlo loutek Ostrava zařazuje na repertoár inscenace s vánoční tematikou pravidelně již mnoho let. 28. listopadu bude mít na hlavní scéně DLO premiéru inscenace Vánoční hra aneb O tom slavném narození, která nabídne souboj dobra a zla v představení pro celou rodinu. Tato inscenace ostravského autora Tomáše Vůjtka je napsána zcela současným jazykem a navazuje na tradici lidových barokních her. Klasický biblický příběh o narození Ježíška, protkaný známými i méně známými koledami, bude režírovat Václav Klemens.

V druhé polovině sezony se mohou diváci těšit na autorskou hru Václava Klemense Pan Panpán, která proběhne 26. února na alternativní scéně. Hlavní postavou hry je zcela obyčejný pán, který si žije běžným životem. Jednoho dne ho překvapí mimořádné hlášení a on musí zůstat doma. Panpán má najednou spoustu času, má čas dívat se kolem sebe a vidět věci úplně jinýma očima. „Pohádková groteska reflektuje situaci, kterou jsme si nedávno všichni prošli. Epidemie koronaviru a nouzový stav vstoupil do našich životů docela výrazně. Vybočil nás z našich zvyklostí a stereotypů. Naše pohádka, jejímiž tématy jsou láska, fantazie a odvaha k tomu dělat neobyčejné věci, bude hledat v takové situaci to dobré a pozitivní,“ řekl režisér Václav Klemens. Scénografii k inscenaci vytvoří výtvarník Tomáš Volkmer.

Oblíbený příběh Michala Čunderleho o vose Marcelce na divadelní jeviště převede režisér Martin Tichý, který už pro ostravské loutkáře režíroval hry Hodina Komenského nebo Ronja, dcera loupežníka. Inscenace Jak byla vosa Marcelka ráda, že je vypráví příběh o vose Marcelce, která nemá křidélka a létá s invalidním letadélkem. Jednoho dne Marcelka potká komáří bratry Jaruna a Maruna a zažívá různá dobrodružství plné eskapád a legrace, i situací, v nichž jde o život. Premiéra pro diváky od čtyř let proběhne 14. května na hlavní scéně DLO.

V průběhu sezony se mohou diváci těšit na mimořádné akce, např. Noc divadel, Jarní putování divadlem, Den dětí nebo oblíbené Pimprléto.

Lucie Mičková, 4. 9. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.