Loutkar.online
Amálie dýchá zhlbokaFoto: Bábkové divadlo na Rázcestí

HEREČKA BÁBKOVÉHO DIVADLA NA RÁZCESTÍ MÁRIA ŠAMAJOVÁ ZÍSKALA VÝROČNÚ CENU LITERÁRNEHO FONDU

Mária Šamajová pôsobí v banskobystrickom bábkovom divadle od r. 1989. Sezóna 2018/19 reflektovala jej tridsaťročné herecké jubileum. Počas nej účinkovala v kľúčových inscenáciách: Zamatový zajačik a Amália dýcha zhlboka.

Koniec sezóny priniesol vyvrcholenie cyklu sólo hier pre deti Zahrajte sa s rozprávkami. Išlo o premiéru svetovo populárnej rozprávky americkej autorky Margery Williams Bianco Zamatový zajačik (prvé uvedenie na Slovensku, premiéra 2. jún 2019 v réžii Ivy Š.), v ktorej Mária Šamajová účinkovala ako sólo herečka. December 2018 priniesol premiéru inscenácie pre dospelých. Išlo o prvé uvedenie hry rumunskej dramatičky Aliny Nelegy Amália dýcha zhlboka v profesionálnom divadle na Slovensku (premiéra 15. december 2018 v réžii Mariána Pecka). Mária Šamajová stvárňuje titulnú úlohu Amálie vo viacerých psychicky náročných polohách, v rozpätí 60 rokov života postavy. Prestížne ocenenie Výročná cena Literárneho fondu za herecký výkon! bolo herečke udelené na základe návrhu vedenia divadla, najmä za jej interpretáciu úlohy Amálie v menovanej inscenácii.

Mária Šamajová sa počas svojho 30 ročného pôsobenia v banskobystrickom bábkovom divadle, stala jednou z profilových herečiek umeleckého súboru divadla. Jej interpretačné pôsobenie je charakteristické dvomi oblasťami.

1. V tvorbe pre dospelých je výraznou interpretkou ženských hrdiniek. Špeciálnu líniu tvorí pôsobenie M. Šamajovej v divadelnom feministickom Štúdiu T.W.I.G.A., v rámci práce Štúdia sa podieľala na viacerých divadelných happeningoch, interpretovala množstvo výrazných ženských postáv, príbehov a osudov žien. Pre túto oblasť je typická režijno-herecká spolupráca M. Šamajovej a režisérky, zakladateľky a ideovej líderky Štúdia Ivy Š.

2. V oblasti hry pre deti sa Mária Šamajová vyprofilovala ako vedúca predstaviteľka tzv. sólo hier, v ktorých účinkuje ako sólo herečka, interpretuje všetky roly inscenácie. Herečka sa v nich predstavila ako animátorka, bábkovodička, storytellerka, komentátorka, činoherná herečka. Sólo hry sú typické živým kontaktom s detským kolektívom, často účinkujú v prostredí materských škôl. V rámci cyklu Zahrajte sa s rozprávkami v BDNR vzniklo 12 inscenácií. Mária Šamajová bola interpretkou 7 hier z cyklu. Aj v tejto oblasti bola typickou spolupráca herečky s režisérkou Ivou Š.

Zamatovy zajacikFoto: Bábkové divadlo na Rázcestí

Mária Šamajová počas svojho pôsobenia v divadle stvárnila viac než 90 rol v repertoári pre deti a dospelých. Jej herecké kreácie sú typické žánrovou pestrosťou, komediálnym prístupom k postavám, klaunským humorom, tak v hrách pre deti ako aj pre dospelých.

Slávnostné odovzdávanie Výročných cien Litfondu sa uskutoční dňa 9. decembra v priestore Zichyho paláca v Bratislave.

Monika Tatarková, 21. 11. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.