Loutkar.online

Výstava A neříkej to ve škole…, od pražského jara po sametovou revoluci

Divadlo Drak připravilo k 30. výročí sametové revoluce dva autorské projekty, které zrcadlí život v totalitním Československu.

Od září má na programu představení Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou, 17. listopadu proběhne od 15.00 hodin v Labyrintu Divadla Drak slavnostní vernisáž výstavy s názvem A neříkej to ve škole….

Ta přiblíží dětskému návštěvníkovi dobu od pražského jara po sametovou revoluci.

Koncept projektu pracuje s příběhem fiktivní rodiny ztvárněným formou komiksu. Před divákem se tak postupně skládá rodinná historie odrážející faktické dobové události. Vypravěčka příběhu je pozorovatelem

i komentátorem dění nejen v rodině, ale i ve společností a návštěvník se spolu s ní posouvá po pomyslné časové ose od roku 1968 do roku 1989.

Projektem chceme dětem ukázat každodenní život v době, která nerespektovala svobodu jedince

a kdy vládnoucí strana neuznávala žádné hranice své moci. Domov byl mnohdy jediným místem kde každý z nás mohl beztrestně vyjadřovat své pocity, názory i nespokojnost. Výstavou chceme mimo jiné připomenout, jak důležité je vážit si svých občanských i lidských práv a pečovat o ně.“ přiblížila výstavu autorka její koncepce, výtvarnice Martina Marková.

Autoři doplnili komiks popisem obecných společenských událostí a odkazy pro možnost aktivního vyhledávání dalších informací vztahujících se k tématu. Atmosféru pak dotvářejí dobové artefakty spolu s několika herními prvky.

Je velmi důležité vracet se k naší společné minulosti a dokázat jí zprostředkovat mladší generaci. Proto jsme velmi rádi, že v rámci této výstavy její autoři, Martina a Šimon Markovi, připravili pro potřeby pedagogů ucelený materiál obsahující faktické informace o daném období spolu s odkazy pro vyhledávání a modelovými situacemi. Výstava samotná je pak doplněna lektorským programem.“ řekla k projektu ředitelka Divadla Drak Eliška Finková.

Martina Marková, 30. 10. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.