Loutkar.online
Pustina Švestkový dvůrFoto: archiv divadla

premiéra inscenace v produkci Švestkového Dvora

Švestkový Dvůr, z.s. uvádí první projekt, který vzniká přímo v jeho produkci. Audiovizuální performance kombinující jazyk pohybového a výtvarného divadla i živé hudby je kolaborativním projektem Jakuba Štourače a Elii Morettiho.

Nový projekt Pustina / Wasteland autorské dvojice Jakub Štourač a Elia Moretti je volně inspirovaný stejnojmennou básní Thomase Stearnse Eliota, vsazuje původní mytologické obrazy do současného kontextu a zkoumá tak jejich proměnu a nové interpretační možnosti. Premiéra se koná 26.10. 2019 od 19 hodin na Švetskovém Dvoře v Malovicích.

„Vlastníma očima jsem viděl Sibylu viset v lahvi.“

Základní situace se odvíjí od postavy Tirésia – slepého věštce, který prožil svůj život jako muž i jako žena. Jedinec existující mezi přítomností a budoucností, mezi ženstvím a mužstvím, je nechtěným a nuceným svědkem, pouhé neosobní reality jindy a jinde. V situaci ztráty těla, ztráty dalekého pro blízké, v prostředí sterilní analytické laboratoře, hermeticky uzavřeném místě rozpojených vztahů, kde lze jen pitvat vlastní vzorek lidství a chybějící duše. Jedinec s touhou po transformaci, po zlomení cyklu své vlastní pustiny.

„Projekt se zabývá tématem iniciačního procesu jedince a stavem odcizení člověka sobě samému i současné společnosti. To je způsobené ať už opakující se, neustávající lidskou činností, nebo informačním přehlcením v globalizovaném světě, který jedince konfrontuje s množstvím různých realit rozdílné důvěryhodnosti“, vysvětluje Jakub Štourač, jeden z tvůrců inscenace, scénograf a performer.

Dvojice v produkci Švestkového Dvora, z.s. vytvořila inscenaci, která v sobě spojuje jejich výtvarné a hudební cítění a zázemí a zároveň oba v projektu zúročují bohaté zkušenosti z předchozích projektů na poli performing arts.

Pustina Švestkový dvůrFoto: archiv divadla

Hudební kompozice jsou dílem Elii Morettiho. Skládají se z experimentálních zvukových koláží klasických nástrojů, elektroniky a autentických field-recording nahrávek z rozdílných míst každodenního života i specifických destinací. „Hudba není pouhým doplňujícím prvkem inscenace, ale i jejím svébytným jazykem,“ doplňuje Eliia Moretti.

Hudební asistenci a sound design zajistil Martin Ožvold, light design je dílem Jiřího Šmirka, na choreografii spolupracovala Sara Bocchini, členka Divadla Continuo.

Premiéra projektu Pustina / Wasteland se koná na Švestkovém Dvoře v Malovicích 26.10. 2019 od 19:00.

Vstupenky mohou diváci zakoupit v síti GoOut nebo také na místě 1 hodinu před začátkem představení.

Základní vstupné: 150,- / snížené (senioři, studenti, ZTP) 100,-

Pustina, jako báseň T. S. Eliota

Pustina, jako obraz duše v koncepci C. G. Junga.

Pustina, jako varná nádoba bez hrdla

Pustina jako rozměr

Wasteland /ˈweɪs(t)land,ˈweɪs(t)lənd / a place, time, or situation that does not contain or produce anything positive, or that is completely without a particular quality or activity.

Zuzana Bednarčiková, 15. 10. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.