Loutkar.online

Do roku 1942 a zase zpátky

Po skončení představení inscenace Věci snadno zapomenuté jsem v Draku stejně jako ostatní čtyři diváci slíbila, že nebudu vyprávět, o čem inscenace byla. Co tedy říct?

Xavier Bobés od začátku navazuje přímý kontakt s diváky, inscenace se odehrává v přítmí u stolu, na který jsou jak někde v salonu u kartářky vykládány různé předměty i dokumenty. Příběh, který dohromady tvoří, ať si skutečně každý vyloží po svém. Bobés dává jistá nezpochybnitelná vodítka, kterých se lze chytit, zejména co se časového a místního ukotvení příběhu týče. Vytváří pozadí příběhu, který už si každý dle své fantazie musí dokreslit sám. Spoléhá se přitom na značnou míru divákovy invence. Pokud nechcete sami fabulovat, nezbyde vám než se kochat starožitnostmi, cizími osobními dokumenty a fotografiemi, které se na stole vrší. Z tohoto neznáma, přítmí půdního prostoru a gramofonové hudby vzniká tajnosnubná atmosféra, doplňují je mrštné Bobésovy pohyby rukou, připomínající gesta a grify varietního kouzelníka.

Cestování časem do roku 1942 a zpátky můžete pojmout jako snovou výpravu, detektivní pátrání nebo jednu velkou hádanku. V jednu chvíli se octnete ve škole, za malou chvíli už popíjíte na nefalšované španělské párty. Je na každém z účastníků, nakolik se do situace nechá vtáhnout a bude se na dění okolo dřevěného stolu podílet, nebo zda bude svou participaci zarytě odmítat. Temporytmus inscenace občas dynamicky vystřelí do rychlého chaosu, po většinu času je ale spíše vláčný a diváka tak trochu houpe na svých vlnách. Věci snadno zapomenuté nás nutí zpomalit a ohlédnout se do časů našich babiček, které možná ve výsledku nežily tak odlišné životy jako teď prožíváme my. Škoda jen, že nebyl trochu více akcentován silný politický kontext zobrazované doby.

Článek je převzat z festivalového zpravodaje Divadla evropských regionů Hadrián. Neprošlo redakční úpravou.

Veronika Švecová, 28. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.