Loutkar.online
Babka and the great trip to the little bookFoto: Zlomvaz PQ 2019

Babka and the great trip to the little book

Zlomvaz a PQ se dali dohromady pod názvem PQ Studio: Festival. Z festivalového zpravodaje Pasquil přebíráme reflexi loutkové inscenace Babka and the great trip to the little book.

Babka and the great trip to the little book je představením o babce, která chce vyprávět pohádku o sobě. Aby toho mohla docílit, musí se nejprve zbavit všudypřítomných dotěrných princů a princezen. Jediná herečka v roli Babky sehraje hodinkovou klaunskou férii, ve které si vystačí pouze s několika loutkami a rachotícím strojem, podivuhodnou knihou a svítící hůlkou, kterýmižto kouzelnými předměty rozehraje celý groteskně fantaskní svět.

Nutno vyzdvihnout hereččinu technickou zdatnost a samostatnost, díky které v několika momentech například operuje s více loutkami zároveň a činí tak s lehkostí a samozřejmostí. O něco méně lehkosti už je však v jejím hereckém projevu, ve kterém často převažují nepříjemně křečovité polohy a nadsazené pitvoření zahrnující prdící vtípky, z nichž je divákovi trapně (a myslím, že zvolený humor je příliš prvoplánový i pro dětského diváka, kterému je představení určeno především).

Litovala jsem, že právě Babčiny scénky tohoto typu zabíraly v inscenaci dvakrát více prostoru než tajuplné momenty pohádkového světa, jakými byla například hra s marionetami (výtvarně bravurní loutka zmenšené Babky s legračně se kývající hlavou na způsob umělohmotných kočiček ve výlohách vietnamských večerek) nebo půvabná stínohra na mořském dně. Na tyto situace došlo až téměř ke konci a obávám se, že dětský divák ztratí pozornost již mnohem dřív. Ale těžko posoudit, v Řetízku včera žádný nebyl.

Další glosy, recenze i rozhovory o festivalových inscenacích naleznete na webu Pasquilu.

Eliška Raiterová, 9. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.