Loutkar.online
Disk Moře kliduFoto: Štěpán Gajdoš a Zdeňka Valečková

Studenti Alterny inscenují cestu na Měsíc

Autorská inscenace Moře klidu 3. ročníku KALD vychází z odvěké fascinace jedinou přirozenou družicí Země a z události, jež se stala symbolem dramatického technologického pokroku, sebevědomým politickým gestem i globálně sdílenou fantazií.

Projekt, který vzniká u příležitosti 50. výročí přistání člověka na Měsíci, bude mít premiéru 18. dubna v divadle Disk.

„Během přípravy se snažíme představit si, jaké to asi je stanout na měsíčním povrchu, uvidět Zemi tak malou, že se dá zakrýt pouhým palcem. Zemi, na které žijeme, odkud pocházíme 
a odkud k Měsíci noc co noc vzhlížíme,“ vysvětluje režisér Štěpán Gajdoš.

Pro lepší seznámení se s tématem tak zamířil celý tým v rámci příprav do pražského planetária, kde kromě stálé expozice zkoumal dosud nevystavenou repliku lunárního modulu v měřítku 1:1, připomínající výstup Neila Armstronga a Buzze Aldrina v Moři klidu. Trasu, jakou astronauti na Měsíci prošli, pak studenti Alterny rekonstruovali v prostorách venkovního sportovního hřiště Na Františku.

„Inscenaci koncipujeme jako mozaiku obrazů a událostí. Snažíme se zachytit různé perspektivy, jakými se lidé dívají na Měsíc, jako bychom mapovali historii člověka a jeho touhu přesáhnout hranice pozemskosti. A nutně i svoje vlastní limity. Touhu nahlédnout řád věcí svrchu, i když ten výsledný pohled nemusí přinést to, co jsme původně očekávali,“ dodává dramaturg Ludvík Píza.

Mozaikovité struktuře je přizpůsobena scénografie, která pracuje s využitím principu live cinema, tedy živého snímání předmětů a akcí v průběhu představení. Kromě práce s kamerou jsou důležitým jevištním komponentem i různé předměty spojené s výpravou na Měsíc. „Prázdný prostor divadla DISK v podstatě metaforicky kontaminujeme různými materiály. Zůstává po nás něco, co nikdy nezmizí, kusy izotermické fólie a další komponenty simulující kosmický odpad,“ vysvětluje členka scénografického tandemu Alžběta Uhlíková.

Hudební složku do inscenace vytvořila skupina věnující se ambientní a experimentální elektronické hudbě Kora et le Mechanický, pod jejímž názvem se skrývá dvojice hudebníků Filip Homola a Michal Kořán.

Kristýna Šestáková, 18. 4. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.