Loutkar.online
Loutkové divadlo V Boudě Ošklivá princeznaFoto: Loutkové divadlo V Boudě

15. ROČNÍK PLZEŇSKÉHO PIMPRLENÍ

V sobotu 6. dubna se uskutečnil další ročník Plzeňského Pimprlení – jednodenního regionálního festivalu loutkového divadla pro Plzeňský a Karlovarský kraj s výběrem na národní přehlídku Loutkářská Chrudim.

Slunný loutkářský den již tradičně proběhl v Loutkovém divadle V Boudě ve velmi milé a přátelské náladě. Organizaci přehlídky také již po několikáté zprostředkovalo a zaštítilo kulturní centrum JOHAN v čele s koordinátorkou přehlídky Evou Gažákovou. Bouďáci na všechny příchozí, známé i neznámé, přenesli příjemnou domácí atmosféru a také napekli a připravili různé pochutiny v jejich malém bufetu, jež mezi nabitým programem přišly víc než vhod. Kromě inscenací, které zde bojovaly o postup na 68. ročník Loutkářské Chrudimi, se v pauzách konaly diskuze či spíše hodnocení poroty jednotlivých představení. Odborná porota se skládala z Luďka Richtera, Tomáše Volkmera a Jitku Doubravovou nakonec zastoupila Dagmar alias Dana Jandová.

Loutkové divadlo V Boudě Janek a kouzelná fazoleFoto: Loutkové divadlo V Boudě

Kromě ostřílených souborů jako třeba skupiny Rámus nebo zmíněných domácích Bouďáku, kteří přehlídku zahájili, se představili především mladí nadějní loutkáři. Například potřetí zde vystoupil soubor akta X (tento název nese již druhým rokem) ze ZUŠ Horažďovice, nadšení teenageři z IDI klubu z Plzně nebo publikum velmi zaujala pětiminutová etuda Bivoj Matěje Machka (také ze ZUŠ Horažďovice), kterou si v vymyslel podstatě sám pouze s malou pomocí svých „loutkářských“ rodičů a taktéž pedagogů ZUŠ Horažďovice Terezy a Tomáše Machkovými.

Z nabitého programu, kdy konkurence byla opravdu veliká, nakonec porota udělila dvě čestná uznání, dvě doporučení a jeden přímý postup na Chrudim. Také se již druhým rokem předávala putovní cena Plzeňské Pimprle (shodou okolností z řezbářské dílny Dany Jandové), která po dobu dvou měsíců zůstává v rukou výherců a poté je po zbytek roku vystavena. Prvním výhercem této sošky byla skupina Rámus, jež si na konci programu připravila pro diváky malé překvapení, a to právě v podobě promítání fotek s Plzeňským Pimprletem na netradičních místech.

Rámus D + Š + B 2019Foto: Rámus

Hodnocení dopadlo následovně:

Čestné uznání za vytvoření lexikonu forem dostala inscenace Zlatý kolovrat (HEXAFOR) souboru IDI klub, Plzeň.

Čestné uznání za scénografii k inscenaci Ne! řeklo strašidýlko souboru Jinečtí přeživší, Rožmitál pod Třemšínem, si převzal Josef Pekárek.

Doporučení na postup dostala inscenaci Janek a kouzelná fazole souboru Loutkové divadlo V Boudě, Plzeň.

Další doporučení pro postup bylo uděleno inscenaci O ošklivé princezně souboru Loutkové divadlo V Boudě, Plzeň.

Přímou nominaci udělali odborná porota inscenaci D+Š+B 2019 skupiny Rámus, Plzeň.

Plzeňské Pimprle si již po druhé tedy odnesla také skupina Rámus, Plzeň.

Přestože na konci náročného dne na všechny padla únava, vyhlášení a předávání cen probíhalo za velkého potlesku stále plného sálu. Třešničkou na dortu přehlídky se stalo opožděné přání k sedmdesátým narozeninám jednoho z porotců a „patrona amatérů“ Luďka Richtera. Od koordinátorky a v podstatě moderátorky Evy Gažákové, která nás hladce a mile provázela celým dnem, dostal za všechny příznivce loutek a účastníků přehlídky originální dort z rakviček se šlehačkou. Zkrátka přátelská rodinná atmosféra až do úplného konce.

Sarah Slavíčková, 12. 4. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.