Loutkar.online

Loutky a alternativa na Zlomvazu 2018

Zastavte čas!

„Budou se vás fyzicky dotýkat, to víte?“ ptá se při vstupu do sálu členka holandského souboru. A skutečně, jakmile překročí dvojice diváků práh a vkročí do romantického polosvětla, hned se jich ujmou dva páry rukou a odvádějí je na lavici, kde jsou následně posazeni čelem proti dvojici hereček. Dívky představují dvě osoby, které náhodou usedly na nespecifikovanou lavičku kdesi, kdekoliv… Stejně jako za oběma diváky, tak i za herečkami stojí dvě postavy oděné v černém a jemnými pohyby ovládají gesta usazených. Tím se divákovi na dosah ruky odvíjí obraz, který sám vzápětí víceméně kopíruje a osobně zobrazovanou situaci prožívá. Dva lidé vedle sebe sedí, občas se na sebe podívají, občas si poposednou, pak po sobě natáhnou ruku, náhle ale ucuknou. Za doprovodu živé klavírní hudby celá pětiminutová interaktivní inscenace směřuje ke kýženému doteku dvou spolusedících. Přestože vše trvá tak krátce, nebo možná právě proto, divák/účastník se velmi rychle detailně soustředí, vnímá každý dotek, pohyb, pohled. Zvažuje, zda má sám napodobovat svůj protějšek, nebo se jen nechat vést. Pomalý temporytmus, přítmí a minimum akce diváka uklidní a nechají ho prožít si příjemné zastavení během hektického dne. Pokud jste včera inscenaci propásli, nesmutněte a vyrazte v sobotu!

De hogeschool van de kunsten HKU: Het wordt tijd dat de tijd stil staat, even

Režie: Brian Voermans

Scenografie: Eefje Cruts

Kostýmy: Evelien Gerards, Isabelle Vrijmoed, Josha Versteegh

Hudba: Yasha Mostert

Hrají: Brian Voermans Leonie Schoenmakers, Eefje Cruts, Evelien Gerards, Isabelle Vrijmoed, Sharona Diop, Yasha Mostert, Josha Versteegh

Text byl se svolením redakce a produkčního týmu festivalu Zlomvaz 2018 převzat ze festivalového zpravodaje Obratel. Neprošlo redakční úpravou časopisu Loutkář.

Veronika Švecová/Obratel, 5. 5. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.