Loutkar.online

Loutky a alternativa na Zlomvazu 2018

Probuzení uprostřed noci

Malé děvčátko se probouzí uprostřed noci. Pomalu otevírá oči. Slyší pravidelné tikání hodin. Do pokojíku proniká světlo z venkovních pouličních lamp a ozařuje předměty uvnitř, které tak vrhají na stěny obrovité stíny. Holčička má strach. Těmito slovy by se dala popsat atmosféra, kterou autorka navozuje v úvodu svého představení Didaskálie jedného dievčatka.

Sidónia Féderová vytvořila inscenaci, při jejímž sledování musíte zbystřit všechny své smysly. Sama její autorka je i jedinou herečkou na scéně. Vše se odehrává ve tmě, do které občas problikne světlo malé lampičky. Za použití rozličných předmětů ležících na stole před ní (sklenic, kamínků, píšťalky, kapesníku, struhadla, větviček atd.) vytváří variace zvuků, které průběžně nahrává a nechává je opětovně zaznívat. Od náhlého nočního procitnutí ze snu se dostáváme až k rodinnému dramatu rozchodu dvou rodičů, které holčička vnímá, a je jí smutno. Ve chvíli, kdy však dojde k této změně atmosféry, se inscenace mění ve špatně čitelnou koláž zvuků, pachů a obrazů, jejichž smysl se pro diváka stává bohužel nečitelným.

Za záhadným označením didaskálie se může skrývat leccos. Mohly by to být představy, sny či trable, které se odehrávají v hlavě malého děvčátka. Inscenace nám ale jednoznačnou odpověď na tuto otázku neposkytuje.

VŠMU: Sidónia Féderová: Didaskálie jedného dievčatka

Režie: Mária Bačová, Sidónia Féderová

Obsazení: Sidónia Féderová

Text byl se svolením redakce a produkčního týmu festivalu Zlomvaz 2018 převzat ze festivalového zpravodaje Obratel. Neprošlo redakční úpravou časopisu Loutkář.

Lenka Skalická/Obratel, 5. 5. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.