Loutkar.online

Loutky a alternativa na Zlomvazu 2018

J+M – jasné světlo a mrazivá zima

Tma. Na stěnách kolem nás poskakují Jeníček a Mařenka jako odrazy zrcátek. Cestou do lesa (slyšíme foukání větru) se sourozenci promění v malá světélka, která jsou oživena Stephanie Van Vleet a Danielem Horečným. Naši pozornost upoutávají malé lampičky a zvědavě očekáváme, kam se vrtnou a jakým způsobem se s nimi bude dál pracovat. Přítmí znásobuje intimní atmosféru, která se s přiblížením k perníkové chaloupce stává tísnivější a strašidelnější, kvůli nepříjemným zvukovým efektům připomínajícím skřípání dveří. Do chaloupky vcházíme skrze silnou skořicovou mlhu. Tady se dětem jako kouzlem ze tmy vynořují barevně svítící tyčinky měnící se na drobné peníze a ve chvíli, kdy se při odchodu Jeníčka a Mařenky barevně rozzáří laserová disko koule, není se čemu divit, že je zář zláká v chaloupce zůstat. A tam neutichne jenom hlas ježibaby, ale i světýlka Jeníčka a Mařenky zhasnou. Doslova.

Inscenace J+M navozuje prostřednictvím velmi nápadité hry se světlem specifickou pochmurnou atmosféru, ale zároveň jsme svědky hravé energie, která vtahuje do příběhu, při němž běhá mráz po zádech. Díky světelným zábleskům, skořicové vůni či skrze zvukovou stránku vystupujících ze ztemnělého jeviště jsme nuceni zapojovat všechny své smysly a intenzivněji tak prožíváme tajuplný příběh.

DAMU: J+M

Režie: Rufina Bazlová a kol.

Dramaturgie: Anežka Berkmanová

Scéna: Rufina Bazlová

Obsazení: Stephanie Van Vleet, Daniel Horečný, Šimon Dohnálek, Lenka Nahodilová

Text byl se svolením redakce a produkčního týmu festivalu Zlomvaz 2018 převzat ze festivalového zpravodaje Obratel. Neprošlo redakční úpravou časopisu Loutkář.

Adéla Kalusová/Obratel, 5. 5. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.