Loutkar.online

Loutky a alternativa na Zlomvazu 2018

Dítě z prášku

Malého klučinu Otesánka, který doslova sežere, na co přijde, zná téměř každý z dob svého dětství. Reklamou na dítě z prášku, kterou diváci zhlédnou hned na počátku představení, se autorkám povedlo tento známí příběh nenuceně propojit s aktuálním tématem umělého oplodnění a svobodných matek. Maminka (Stephanie Van Vleet) si díky objednanému setu chemikálií sama podle návodu vyrobí malého Otesánka. Natěšeně sleduje plamínek, který se po pár minutách změní na vymodlené dítě v podobě malé černé hmoty. Dějová linie pohádky se nemění. Otesánkovi nestačí mléko a kaše a začíná pojídat všemožné věci kolem. Černá hmota se tedy přirozeně zvětšuje. Z reproduktorů je slyšet shluk kvílení a dětského pláče. Zvukový podkres výstižně dotváří situaci, která se pro matku stává nepříjemnou. Na infolince k zakoupenému produktu však označují Otesánkův jídelníček za zcela v pořádku. Herečka v roli matky si stoupá do popředí jeviště a zapaluje si cigaretu. Nervózně vdechuje kouř a snaží se uklidnit větami: „No tak moc žere no.“, „Tak budu víc chodit do práce.“ To už za ní Lenka Nahodilová v roli Otesánka vyskočí z postýlky a valí se jako černá hmota jejím směrem. Ani čtení pohádky ale nepomáhá. Matka se tak stává Otesánkovou součástí a společně se vrhají na žluté křeslo.

DAMU: Otesánek

Režie: Františka Malasková, Stephanie Van Vleet, Lenka Nahodilová

Dramaturgie: Františka Malasková, Stephanie Van Vleet, Lenka Nahodilová

Hudba: Vojtěch Vávra

Obsazení: Stephanie Van Vleet, Lenka Nahodilová

Text byl se svolením redakce a produkčního týmu festivalu Zlomvaz 2018 převzat ze festivalového zpravodaje Obratel. Neprošlo redakční úpravou časopisu Loutkář.

Adéla Kalusová/Obratel, 5. 5. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.