Loutkar.online
Zlatovláska DRAK Foto: Vojtěch Brtnický

Děti v Jordánsku objevily české loutkové divadlo

Institut umění – Divadelní ústav (IDU) letos oslavoval loutkářství s jordánskými dětmi. IDU ve spolupráci s Divadlem Alfa a Velvyslanectvím ČR v Ammánu uspořádal v Kulturním centru Haya loutkářskou dílnu pro děti a teenagery a zahájil vernisáž

výstavy České loutkové divadlo 3x jinak.

V rámci oslav loutkářství, kterému patří Světový den loutkového divadla (21. března), vydává Mezinárodní loutkářská unie UNIMA provolání a poselství. V návaznosti na tyto oslavy IDU navázal exkluzivní spolupráci s jordánskými partnery. V Kulturním centru Haya v jordánském Ammánu uspořádal IDU ve spolupráci s Divadlem Alfa a Velvyslanectvím ČR loutkářskou dílnu, kterou vedl plzeňský loutkoherec Bohuslav Holý. Na 40 dětí a náctiletých si vyzkoušelo různé loutkářské techniky, z nichž největší úspěch sklidily tělové loutky, děti si také vyrobily vlastní papírové prstové loutky. Zástupci jordánského ministerstva kultury, velvyslanectví ČR a další významní hosté se připojili k oslavám českého loutkového

divadla zahájením vernisáže výstavy České loutkové divadlo 3x jinak, která bude v Divadle Haya vystavena až do 15. dubna.

„Výstava představuje české loutkové divadlo nejen jako součást českého živého umění, ale také jako bohaté kulturní dědictví,“ říká jedna z kurátorek výstavy Martina Pecková Černá.

V Kulturním centru Haya v jordánském Ammánu se uskutečnily workshopy, výstavy a vystoupení loutkářů z Itálie, Austrálie, Skotska a České republiky, během nichž zaujaly české loutky výsadní místo díky spolupráci, kterou s jordánskými partnery navázal Institut umění – Divadelní ústav v rámci loňské přehlídky českého divadla pro zahraniční experty Prague Visitors´ Program.

Kulturní centrum Haya nese jméno jordánské princezny Haya bint Hussein a jeho hlavním mottem je „učit se uměním“. Od jeho vzniku v roce 1976 se okolí komplexu proměnilo z chudinské čtvrti na nejrušnější obchodní a internacionalizovanou čtvrť Ammánu. Komplex zahrnuje nejen exteriérová hřiště a auditorium, ale také divadlo, planetárium a několik pavilonů zaměřených na sociální, vzdělávací a umělecké aktivity v oblasti nových médií, kulinářství, výtvarného umění, řemesel nebo pohybové kultury. Haya zůstává útočištěm i pro sociálně znevýhodněné děti a mládež. Jeho programů se ročně účastní na 50 000 dětí, které se zde seznamují s lokálními i světovými kulturními tradicemi, moderními uměleckými technikami a získávají sociální i osobní kompetence.

Výstava České loutkové divadlo 3x jinak podává stručný a reprezentativní pohled na bohatou tradici i rozmanitou současnost českého loutkového divadla, které je ojedinělým fenoménem české kultury a dodnes okouzluje diváky na celém světě. Ve třech oddílech věnovaných historickému vývoji, poválečné proměně a loutkářským technikám návštěvníka seznámí s různými kapitolami českého loutkového divadla. Ve třech magických boxech lze nahlédnout do období kočovného divadla i éry populárních rodinných divadel, a seznámí návštěvníka s významnými loutkářskými výtvarníky v kontextu slavných inscenací a loutkářských souborů. Prezentován je i fenomén černého divadla a moderní divadelní architektura.

IDU, 31. 3. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.