Loutkar.online
Divadlo loutek Ostrava PimprláriumFoto: Divadlo loutek Ostrava

Ostravské loutky v Madridu

Od 15. do 28. března je v Madridu v rámci mezinárodního divadelního festivalu Teatralia k vidění interaktivní výstava Divadla loutek Ostrava s názvem Pimprlárium.

Výstava návštěvníkům představuje vývoj loutkářského umění, popisuje, jaké typy loutek existují a jak se s nimi pracuje. Součástí výstavy jsou také výtvarně-divadelní dílny pro děti.

Maňásci, muppeti, stínové loutky, marionety či javajky – to vše se teď v Madridu mohou dozvědět návštěvníci interaktivní výstavy loutek Pimprlárium, kterou na mezinárodní festival scénického umění Teatralia přivezlo Divadlo loutek Ostrava ve spolupráci s Českým centrem v Madridu. Děti si mohou jednotlivé typy loutek prohlédnout, přečíst si o nich, případně si je pod vedením lektorů i vyzkoušet či vyrobit. Výstava potrvá v Regionální knihovně Joaquína Leguina do 28. března.

Autorem výstavy je výtvarník Tomáš Volkmer. Při instalaci využívá jak loutky a části scénografie jiných tvůrců, tak především realizace vlastních návrhů – třeba prostoru dominující dřevěný Strom loutek. Pimprlárium vzniklo před pěti lety k příležitosti 60. výročí Divadla loutek. Od té doby bylo každoročně k vidění v rámci ostravské letní akce Léto s pimprlaty a navštívilo též řadu dalších míst v České republice, například Galerii umění pro děti v Praze. V roce 2016 vyrazilo Pimprlárium do maďarského města Oroszlány, aby – stejně jako nyní v Madridu – šířilo povědomí o tradici českého loutkářství.

Klára Šebestová, 21. 3. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.